fbpx

GÉPmax – 2015-05 – május

Írta: Szerkesztőség - 2015 május 25.

Kedves Olvasó!

Az egyik legfontosabb hír a fejlesztésben gondolkodók számára, hogy végre megjelent a kertészeti géptámogatás 6/2015. (V. 6.) MvM-számú rendelete.

A kertészeti gépbeszerzés támogatására információink szerint 10 milliárd forint áll rendelkezésre. A támogatás mértéke 35 százalékos, de a fiatal gazdák és a kedvezőtlen adottságú területen gazdálkodók is további 10 százalékos többlettámogatást kapnak. Akárcsak a fiatalgazda-támogatásra, úgy a kertészeti gépbeszerzésre is május 18-tól lehet pályázni, és fontos kritérium az idei elszámolás! A támogatási kérelmet kizárólag elektronikus úton, 2015. május 18-án 8.00 órától forráskimerülésig, de legkésőbb 2015. június 1-jén 18.00 óráig lehet benyújtani. A műveletet 2015. szeptember 21-ig kell megvalósítani. Az ügyfél legkésőbb 2015. október 5-ig köteles a kifizetési kérelmet benyújtani.

A pályázatban megkülönböztetnek kisértékű gépbeszerzést, ahol az elszámolni kívánt kiadások teljes összege legfeljebb 35 000 000 forint, valamint nagyértékű gépbeszerzést, ahol az elszámolni kívánt kiadások teljes összege legfeljebb 140 000 000 forint lehet. (Induló vállalkozás nagyértékű gépbeszerzésre támogatási kérelmet nem nyújthat be.) Reméljük, hogy minél több olvasónk jár majd sikerrel a pályázás során!

Nyilvánvaló, hogy a beruházásokat segítő pályázatok kiírása kellőképpen felbolygatja a piacot. Érezhető volt ez már a hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállításon is, ahol a gépes szekciót talán az eddigieknél is többen látogatták meg (a rendezvényről összefoglalónk a 20-22. oldalon található), és persze több olyan esemény is volt az elmúlt hetekben, ami a kertészeti célcsoportot célozta meg (például a Güttler rendezvénye, amiről a 12-13. oldalon olvashatnak).

Természetesen lapunkban más érdekességeket is találhatnak: e havi tesztünkben a Massey Ferguson Beta 7370 kombájnjával kapcsolatos tapasztalatoknak jártunk utána az Agárd településen székelő Szelekta Kft.-nél (34-40 old.). A tavaszi párizsi agrárkiállításon megismert újdonságokról olvashatnak a 44-46. oldalon, ahol a Manitou-gyár új fejlesztéseit mutatjuk be, de érdekesnek ígérkezik még a Maschio Gaspardo növényápolási gépcsaládjának megismerése is (52-54. old.).

Reméljük, hogy a betakarítás előtti időszak aranyat érő, jégmentes májusi esőket hoz kedves Olvasóink földjeire, és egy kis időt is kívánunk emellé a gépes világ újdonságainak megismeréséhez!

Üdvözlettel: Fodor Mihály főszerkesztő

CÍMKÉK