fbpx

A Yanmar és Moët együttműködnek

Írta: Farkas Imre - 2024 június 02.

A Yanmar Vineyard Solutions, a Yanmar szőlőtermesztési technológiai leányvállalata megerősíti partnerségét a híres francia Champagne House Maison Moët & Chandonnal. A partnerség a szőlőültetvények robotikai és autonóm megoldásainak fejlesztésére összpontosít az YV01 autonóm szőlőültetvény-robot fejlesztése révén, amelynek célja a mai szőlőültetvényes munka hatékonyságának és biztonságának innovációja, illetve javítása.

A Yanmar Vineyard Solutions és a Maison Moët & Chandon közötti partnerség azt a közös jövőképet erősíti meg, amely a szőlőültetvény-gazdálkodás termelékenyebb, biztonságosabb jövőjére irányul, és fenntarthatóságot kínál.

Az együttműködés 2019-ben kezdődött, amikor a Yanmar először mutatta be autonóm gépkoncepcióját a Moët & Chandonnak. Ebben az időben a borászat elkezdte feltárni a robotizációban rejlő lehetőségeket. A Moët & Chandon felismerte a lehetőséget, és specifikációkat adott egy olyan géphez, amely meredek lejtőkkel, illetve oldalsó lejtőkkel rendelkező, kihívást jelentő területeken is képes működni.

Yanmar YV01
A Yanmar Vineyard Solutions és a Moët & Chandon 2023-ban megkezdte egy új gyomirtó eszköz fejlesztését, amely idén év eleje óta kapható – fotó: https://world-agritech.com/

2021-ben mutatták be az YV01 első prototípusát. A gépet CIVC parcellán tesztelték, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy megfelel a specifikációknak, mielőtt kiadták volna a Moët & Chandonnak. Ezeket a teszteket követően a Moët & Chandon kiterjedt kísérleteket végzett két YV01 géppel a legigényesebb telkeiken. Ez a fázis kulcsfontosságú volt a gépek teljesítményének valós körülmények közötti értékeléséhez. Ez egyben egy képzési program kezdetét is jelentette, amelynek célja új munkamódszerek megtanítása az alkalmazottaknak a meredek területeken.

2022 végére a Moët & Chandon megerősítette azon szándékát, hogy az YV01-et a legnagyobb kihívást jelentő szőlőültetvények némelyikén Aÿ-ban és Cramantban üzemeltetik. Az YV01 minden kritériumnak megfelelt a könnyű használat, a fokozott kezelői biztonság tekintetében, és visszanyerte az autonómiát a legnagyobb kihívást jelentő telkek kezelésében.

Az YV01-gyel dolgozó bortermelők visszajelzései pozitívak. Beszámolnak arról, hogy „minden szabványnak megfelel, amit a hagyományos traktorra szerelt gépeken ismerünk”. Ezen túlmenően „ugyanolyan minőségű növényvédelmet” kínál, miközben a fokozott biztonság és a nehéz terepre való jobb alkalmazkodás előnyeit garantálja.  A Yanmar Vineyard Solutions és a Moët & Chandon 2023-ban megkezdte egy új gyomirtó eszköz fejlesztését, amely idén év eleje óta kapható.