fbpx

Az off-highway iparág vezető gyártói partnerek az autonóm rendszerek fejlesztésében

Írta: Farkas Imre - 2022 május 30.

Az Ammann, a Palfinger, a Prinoth, a Rosenbauer és a TTControl bejelentette együttműködését az alkalmazás-orientált megoldások terén, a most elindított Autonomous Operation Cluster (AOC) részeként.

A multinacionális cégek közösen fejlesztik ki a kulcsfontosságú technológiákat az autonóm működési elemekhez a mobil gépi funkciók és a terepjáró járművek sorozatgyártásához. A cél a fejlett segítségnyújtási funkciók fejlesztésének felgyorsítása együttműködésen keresztül a kezelők munkájának megkönnyítése, valamint a termelékenység, a hatékonyság és a biztonság növelése érdekében a világ számos iparágában.

Az AOC olyan trendekkel foglalkozik, mint a speciális off-road alkalmazások (terepjáró tűzoltó, hóeltakarító, kotrógépek),  valamit traktorok, illetve önjáró mezőgazdasági gépek intelligens és autonóm működése. Ezekben a szektorokban a számítógépes látáson és mesterséges intelligencián alapuló megoldások lehetővé teszik a tárgyak pontos észlelését, illetve a környezetből származó információk feldolgozását. Az így létrejövő automatizált gépfunkciók támogatják a kezelőt, például figyelmeztetik a potenciálisan veszélyes helyzetekre, és önállóan járnak el a világosan meghatározott határokon belül. A gépkezelők intuitívabban, gyorsabban és biztonságosabban hajthatnak végre feladatokat.

off-road gépek csoportja
Az AOC olyan trendekkel foglalkozik, mint a speciális off-road alkalmazások, traktorok, illetve önjáró mezőgazdasági gépek intelligens és autonóm működése – fotó: https://www.ivtinternational.com/

Az ágazatközi együttműködés legfontosabb előnye a tudásmegosztás által lecsökkent fejlesztési idő. A partnervállalatok több évtizedes szakértelmükkel járulnak hozzá, hogy élvonalbeli megoldásokat vigyenek a termelésbe. Az iparág-specifikus technológiai kihívásokkal egy elkötelezett fejlesztői közösség foglalkozik, amely minden partner szakértőiből áll. Az autonóm működési funkciók lehetővé tételeként az AOC három fejlesztési területre összpontosít: robusztus hardverplatformokra, moduláris szoftverkomponensekre és testreszabott alkalmazásfunkciókra.

Az idei évben az AOC partnerei technológiai megoldást határoznak meg és kidolgozzák a koncepciót, illetve a kezdeti prototípusokat. 2023-ban folytatódik a konkrét felhasználási eseteken alapuló további alkalmazások implementációja.