fbpx

Visszaesés az észak-amerikai traktor és kombájnpiacon

Írta: Farkas Imre - 2022 május 30.

A Gépgyártók Szövetsége (Equipment Manufacturers Association AEM) legfrissebb adatai szerint Észak-Amerikában 2022 áprilisában immár második hónapja csökken a traktorok és kombájnok eladása.

Az Egyesült Államokban a mezőgazdasági traktorok összértékesítése 22,3%-kal esett vissza április hónapban 2021-hez képest, míg a kombájnok eladása 5,6%-kal, 459 eladott egységre esett vissza. A több mint 100 lóerős kétkerék-meghajtású traktorszegmens volt az egyetlen növekedési szektor az Egyesült Államok piacán immár második hónapja, 3,2%-os növekedéssel. A 40 és 100 lóerő közötti középkategóriás traktorok 19,5%-ot estek vissza, a 40 LE alatti traktorokból pedig 25%-kal kevesebb fogyott. A négykerék-meghajtású traktorok hasonló csökkenést mutattak, mint kétkerék-meghajtású testvéreik (21,1%). A mezőgazdasági traktorok összértékesítése 13,7%-kal, míg a kombájnok 14,5%-kal esett vissza.

Challenger traktor
A visszaesés fő oka az ellátási láncok akadozása

Kanadában az egységeladások szintén minden szegmensben visszaestek, ami 19%-os csökkenést jelent a mezőgazdasági traktorok piacán. A négykerék-meghajtású traktorokból pl. 49,3%-kal esett vissza az értékesítés, összességében a traktorpiac 17,3%-os eladási veszteséget könyvelhet el, az előző év azonos időszakához képest. Kanadában is csökkent a kombájnok értékesítése is, 14,1%-kal 110 eladott darabra.

„Az ellátási lánc akadozása továbbra is az első számú nehézség, amellyel taggyártóink szembesülnek” – mondta Curt Blades, az Equipment Manufacturers Association ipari ágazatokért és termékvezetői alelnöke. „Ugyanakkor a 2021-es rekordszámokhoz viszonyítunk, és bár ezek a számok kiábrándítónak tűnhetnek, továbbra is az ötéves átlag felett vannak.”