fbpx

SWIFTERDISC XE_MEGA: egy rövidtárcsa, ami rekordokat dönt

Írta: Sajtóközlemény - 2023 augusztus 24.

769,36 hektár – ez az a terület, amelyet a BEDNAR SWIFTERDISC XE 18400 MEGA gép 24 órás folyamatos üzemidőben (23 óra 36 perc a gép nettó üzemideje) megművelt. Ez hihetetlen, plusz 125,36 hektár, ami a jelenlegi 2007-es rekordot jelenti a 24 óra alatt megművelt hektárszámban.

Ezt a hihetetlen számot a BEDNAR által a romániai BEDNAR és JOHN DEERE képviselővel, az IPSO Agricultură-val együttműködve szervezett „24 ÓRÁS REKORD” esemény során érték el a JOHN DEERE 9RX 640 traktorból és a SWIFTERDISC XE 18400 MEGA rövidtárcsából álló gépkapcsolattal.

BEDNAR rövidtárcsa

A 24 órás rekordról

Az egész eseményre július közepén került sor Romániában, az ország déli részén található Slatina város közelében. Az OLT PIESS SLATINA mezőgazdasági vállalkozás biztosította a rekordkísérlethez szükséges létesítményeket. Romániát a helyi gazdaságok által birtokolt kiterjedt szántóföldeknek köszönhetően választották.

A gépkapcsolat valódi használatának és potenciáljának bemutatása érdekében a rekordot hat különböző földterületen állították fel, ahol nemrég aratták le a búzát, az őszi repcét és a borsót. A legnagyobb szántóföld, amelyen ez a gépkapcsolat az esemény során dolgozott, 161,36 hektár területű volt.

Talaj körülmények és gépbeállítások

A szántóföldek nagy területe, valamint a nagy szélesség és a nagy munkasebesség kombinációja lehetővé tette, hogy a gépkapcsolat nagyszerű működési paramétereket érjen el. Az átlagos teljesítmény 32,6 hektár/óra volt, az üzemanyag-fogyasztás pedig 3,1 liter/hektár a nettó 23 óra 36 perces időtartam alatt. Ez alatt az idő alatt a gépkapcsolat 450,7 kilométert tett meg, és a teljes üzemanyag-fogyasztás elérte a 2355,6 literes értéket.

A rövidtárcsán beállított munkamélység 7 centiméter volt. Az alapvető karbantartáshoz és tankoláshoz szükséges állásidő mindössze 24 perc volt. A gépkezelők munka közben cserélődtek, például amikor a gép a táblavégeken kanyarodott.

BEDNAR rövidtárcsa

BEDNAR: Vezető a nagy munkaszélességű gépek szegmensébe

“A BEDNAR a kezdetektől fogva a nagy munkaszélességű gépek gyártására specializálódott. Az első ilyen gépet 2003-ban gyártottuk: ez volt a SWIFTER SM kompaktor. Látjuk, hogy a piacon egyre nagyobb az érdeklődés az ilyen gépek iránt, ami arra késztetett minket, hogy 2021-ben piacra dobjuk az új SWIFTERDISC XE_MEGA sorozatot. Jelenleg három modellből áll, 14,4 és 18,4 méter közötti munkaszélességgel. Mérhetetlenül elégedett és büszke vagyok arra, amit a gépünkkel sikerült elérnünk a 24 órás műszak során. Ez nem csak a gép minőségét igazolja, amely ellenállt az ilyen nagy terhelésnek, hanem mindenekelőtt azt a magas termelékenységet és hatékonyságot, amelyet lehetővé tesz számunkra. Úgy gondolom, hogy ez a gép sok európai ügyfél számára is érdekes lehet, nevezetesen a helyi szántóföldek területét tekintve, ahol hihetetlen teljesítményt nyújt” – mondta Ing. David Ryčl, a BEDNAR FMT marketing igazgatója.

BEDNAR rövidtárcsa gépkapcsolatban a JOHN DEERE 9RX 640-nel

Rekordot döntő SWIFTERDISC XE_MEGA munkaeszköz

A rekord megdöntésére tett kísérlethez a SWIFTERDISC XE 18400 MEGA a speciálisan kialakított, 560×5 mm átmérőjű agresszív tárcsákkal és a 630 mm átmérőjű, sárkaparókkal felszerelt hátsó V-RING hengerrel volt felszerelve. A gép alapfelszereltségeként hidraulikus munkamélység-szabályozással rendelkezik, amely hidro-klipszek segítségével kényelmesen beállítható.

A gép a tárcsás munkaszakasz felemelésének köszönhetően gyorsan fordul a táblavégeken; a gép a hátsó hengerek, az első támkerekek és a szállítótengely segítségével fordul. Munka közben az első tengelyt megemelik, hogy nagyobb leszorító nyomást gyakoroljanak a tárcsás munkaszekcióra.

Az eseményen jelen voltak a BEDNAR, az IPSO Agricultură és a JOHN DEERE képviselői. A német PROFI mezőgazdasági magazin szerkesztője a független zsűritag szerepét töltötte be.

24 órás rekord, banner

SWIFTERDISC XE_MEGA A LEGHATÉKONYABB RÖVIDTÁRCSA A VILÁGON:

769.36 HEKTÁR MEGMŰVELT TERÜLET 24 ÓRA ALATT