fbpx

Innovációk a mezőgazdasági berendezések terén

Írta: GÉPmax-2023/I. lapszám cikke - 2023 február 07.

A SIMA 2022 fő trendjei

A 2022-es kiírásra nagyon sok pályázat érkezett a legkülönbözőbb méretű vállalatoktól, javarészt nagyvállalatoktól, de a kis- és középvállalkozások eredeti és bőséges kínálatával is találkozhattunk.

A rendkívül motivált és lelkes zsűri mérlegelését követően összesen 36 pályaművet jelöltek a SIMA Innovation Awards szabályzatában eredetileg meghatározott öt kategóriában. Mint minden alkalommal most is jelentős eltérések mutatkoztak a kategóriák között a nevezések számát illetően, és így a díjazottak számát illetően is.

Egy megfigyelés egészen egyértelműen kitűnik: a mezőgazdasági gépeknél, csakúgy, mint minden tevékenységi ágazatban, a digitális technológia alkalmazása terjedt el, ezért igen nagy számú pályázatban találjuk ezt meg. Következésképpen, ahogy vizsgálatunk végére érünk, megállapíthatjuk, hogy a díjazott termékek kétharmada tartalmazza a digitális eszközök használatát. Úgy gondolhatjuk, hogy ez a trend és az innováció ezen útja „elsöpörte” az összes többit. De egyszerűen arra a következtetésre is juthatunk, hogy a digitális vált a normává. Valójában pedig a digitális technológia által lefedett dimenziók széles skálája az, ami megmagyarázza, hogy miért találjuk meg mindenhol, az érzékelőktől, az automatikus eszközöktől és robotoktól kezdve a szoftvereken, alkalmazásokon át a mesterséges intelligencia alkalmazásáig. Mindent összevetve inkább a felhasználási módokat és célokat kell vizsgálnunk, mint az innovációnak otthont adó komponenseket. Ebből a szempontból láthatjuk a mezőgazdaság természetének kialakulóban lévő formáját, amelyet a franciaországi, európai és világméretű gépipari vállalkozások várnak.

 HÁROM TERÜLET

A díjazottak között három felhasználási és célkategóriát azonosítottunk: működési pontosság a munka és a termékek minőségének javítása érdekében; optimalizálás és segítségnyújtás a beállítások, a munkakörülmények és a biztonság javítása érdekében; valamint az agrárökológiai átállás. Az első kategória tehát az elvégzett munka pontosságára, a munka minőségére és/vagy a termékek minőségére vonatkozik. Ez a tendencia tovább erősíti azt az áramlatot, amely már a verseny korábbi kiírásaiban is megfigyelhető volt. A mezőgazdasági gépek valóban egy olyan fő mozgatórugót jelentenek, amely segíthet a magas színvonalú munka elvégzésében, a magas minőségű termékek előállításában, és ezen az úton keresztül hozzájárulhat a vállalkozások gazdasági eredményeihez a mai állattenyésztési és növénytermesztési rendszerekben egyaránt. A második csoport a beállítások optimalizálását, a beállítások és/vagy a működtetés, a munkakörülmények és a biztonság segítését célzó innovációkkal foglalkozik.

Úgy tűnik, hogy ezen innovációk elsődleges kedvezményezettje a felhasználó – a biztonság és a munkakomfort garantálása, valamint a gyorsabb és kényelmesebb munkavégzés és beállítások lehetővé tétele érdekében. Ezt a kategóriát a mentális terhelés csökkentésének is nevezhetjük. Ez a kategória már a korábbi kiírásokban is megjelent. Ami a leginkább kiemelkedik, az a témák sokfélesége, amellyel a gyártók igyekeztek foglalkozni.

AGROÖKOLÓGIA

Az utóbbi kategória, bár már a korábbi kiírásokban is érzékelhető volt, idén egyértelműen jelentősebb pozíciót kapott. Megfelel a társadalom igényeire és változásaira való reagálásnak, hogy olyan innovációkat javasoljanak, amelyek hozzájárulnak az agrárökológiai átmenethez. Ez három fő témacsoportra és témára bontható. Először is, a növényvédő szerek és különösen a gyom­irtó szerek használatának csökkentése, néhány nagyon alapos pályázat révén. Ezeknek a beadványoknak két fő sajátossága van: egyrészt arra törekszenek, hogy a vegyszereket a megfelelő dózisban alkalmazzák a leküzdendő kártevő felismerésével; másrészt pedig azt a gondolatot támogatják, hogy a táblán belüli egyenlőtlenségeket figyelembe kell venni, ami a sorok és a sorok közötti területek eltérő módon történő kezelésének lehetőségét eredményezi. A második csoport a tápanyagutánpótlásról szól. A műtrágyaárak robbanásszerű emelkedése idején olyan eredeti megoldások megjelenését látjuk, amelyek jól csökkentik a költségeket és a környezetre gyakorolt hatást. Az utolsó csoport az energiafogyasztás csökkentésére vonatkozik, az üvegházhatású gázok kibocsátásának és költségeinek csökkentése érdekében; valamint a talaj szén-dioxid-kibocsátásának kezelésére.

Ezen a területen nagy a kereslet egy olyan időszakban, amikor az éghajlatváltozás hatásai rendkívül élesen jelentkeznek, és amikor a talajban tárolt szén egyszerre jelenthet enyhítő megoldást, valamint a termékenység javításának és a vízmegtartásnak az eszközét is. Egy innováció nem illik egyik címszó alá sem: a méhek kaptárakban végzett tevékenységének távoli nyomon követési lehetősége, ami sokkal pontosabb, mint a folyamatos mérlegelés. Ez egy figyelemre méltó megoldás, amellyel nyomon követhető egy-egy mezőgazdasági terület minősége. Mielőtt befejeznénk ezt a rövid összefoglalót, megemlíthetjük azokat a területeket is, amelyekre egyáltalán nem vagy kevés pályázat érkezett. Bizonyos új kategóriák, amelyekben 2022-ben alacsony volt a részvétel, az elkövetkező években kétségtelenül több nevezéssel fognak büszkélkedni. Van azonban egy olyan terület, amely a mezőgazdaság fenntarthatóságával kapcsolatos jelenlegi gondolkodásmódot uralja, és amely 2022-ben egyetlen nevezésben sem szerepelt. Ez a téma az energetikai átállás és konkrétan a mezőgazdaság szén-dioxid-mentessé tétele. Számos, a legkülönfélébb tudományágak és készségterületek széles spektrumából származó vállalat dolgozik ezen a témán. Az a tény, hogy a pályázatoknak olyan innovációkat kellett bemutatniuk, amelyeknek a közeljövőben kell piacra kerülniük (magas technológiai készültségi szint mellett), kétségtelenül sok potenciális pályázót kiszűrt. A SIMA jövőbeli kiírásaiban várhatóan még több, ezzel a témával foglalkozó termékkel és megoldással találkozhatunk majd.

A SIMA INNOVÁCIÓS DÍJAK

A SIMA Innovation Awards 1931 óta díjazza a kiállítók által bemutatott leginnovatívabb megoldásokat és technológiákat. Minden egyes díjátadó a mezőgazdaság átalakulásának alapvető trendjeit mutatja be, kiemelve a mezőgazdasági berendezésekben bekövetkezett változásokat, a felhasználók problémáit és a gyártók és beszállítók által kínált megoldásokat.

A győzteseket a 35 jelölt közül választották ki, és minden kategóriában arany, ezüst vagy bronz díjat kaptak. Előző számunkban részletesen bemutattuk a pályázatírókat, jöjjenek hát az eredmények:

táblázat

Szerzők: Christian Huyghe, a zsűri elnöke, valamint Stéphane Chapuis és Gilbert Grenier, a SIMA technológiai tanácsadói és a zsűri előadói