fbpx

PÖTTINGER szálastakarmánybemutató az Alpok lábánál

Írta: GÉPmax-2024/IV. lapszám cikke - 2024 július 21.

Felső-Ausztriába, a festői Hausruckviertelbe invitálta a nemzetközi sajtó képviselőit a PÖTTINGER, hogy szálastakarmány-betakarítási technológiáját, legújabb fejlesztéseit gyakorlat közben mutassa be.

Philipp Hütthaler farmja már fogalommá vált Ausztriában: ez a durocok, az angusok, a kecskék, juhok, kacsák birodalma, ahol az állatjólét a legfontosabb szempont, melynek része a stresszmentes élettér, bánásmód és természetesen a saját legelők és saját technológiával betakarított takarmány. Ezt a környezetet választotta a PÖTTINGER, amely cég folyamatosan fejleszti termékpalettáját, azon belül a szálastakarmány-betakarítási portfólióját is. Az osztrák mezőgazdasági gépgyártónál ezúttal a digitalizáció mellett a hatékonyság, a gépek hosszabb élettartama, a szervizmunkák idejének lecsökkentése volt a konstruktőrök feladata. A bemutatón a felfrissített vagy épp teljesen új NOVACAT, EUROCAT kaszák, a HIT és TOP VT rendkezelők, a BOSS és JUMBO rendfelszedő kocsik mellett a PÖTTINGER saját appja is bemutatkozott. Weboldalunkon(gepmax.hu) minderről részletesen, képekkel, videókkal beszámolunk, itt csak a nálunk is keresett gépekről adunk áttekintést.

NOVACAT F 3100 OPTICURVE
Az új NOVACAT F 3100 OPTICURVE elfordítási rendszere a front kaszán garantálja a tökéletes átfedést a hátsó kaszával

AUTOMATIKUS ÍVELT ELFORDÍTÁSSAL JÖTT KI A NOVACAT F

A PÖTTINGER kaszák eddig is megfeleltek az optimális talajkövetés, az alacsony veszteség igényének időigényes beállítások nélkül. Az új NOVACAT F 3100 OPTICURVE elfordítási rendszere a front kaszán garantálja a tökéletes átfedést a hátsó kaszával, és biztosítja, hogy a traktor ne a renden haladjon még kanyarodás közben sem. Ezzel a megoldással a teljes munkaszélesség kihasználható, ráadásul kanyarodáskor sem marad lekaszálatlan felület. Előnye, hogy képes észlelni a front kasza és a hátsó kasza(k) közötti átfedés változó fokait, és automatikusan reagál.

NOVACAT V 9200 CF: ÚJ MODELL A RENDEK ÖSSZEVONÁSÁHOZ SZÁRSÉRTŐ NÉLKÜL

Néhány évvel ezelőtt vezette be a kaszálási technológiájába a rendek (külön rendképző nélküli) összevonását optimalizáló CROSS FLOW rendszert a PÖTTINGER, egy keresztáramú CF szűkítettrend-képző csigát integrálva a kaszába. A rendképző a takarmányt vagy egy rendbe egyesítette, vagy szétterítette a hátsó kasza munkaszélességén. Ezzel a kisebb betakarítási veszteséget, kevesebb szennyeződést garantáló rendszerrel már a NOVACAT V 9200-ast is felszerelték.

Pöttinger Novacat V 9200 CF kasza
A NOVACAT V 9200 CF új modell: a rendek összevonásához szársértő nélkül használható

ÚJ KASZAKOMBINÁCIÓKKAL JELENT MEG A NOVACAT H

Kisebb teljesítményigényük miatt lehetnek majd kedvencek a NOVACAT H kasza kombinációi. A kisebb, 9,46 m munkaszélességű NOVACAT H 9500 működtetéséhez 130 LE-s traktor is elegendő, de a 11,14 m munkaszélességű és 2040 kg súlyú NOVACAT H 11200 is beéri egy 160 LE-s erőgéppel. Ezeknek a kaszakombinációknak a „szíve” az anyagáramlást biztosító, mindössze 4 cm magas és 28 cm gerendelyszélességű kasza, melynek középső felfüggesztése +/-22,5° mozgástartományt biztosít a talajkövetéshez. A hidraulikus súlycsökkentéssel, központi T-hajtóművel, hosszú kardántengellyel szerelt NOVACAT akadályba ütközve hátrafelé kitér, majd visszaáll munkapozícióba. A kaszakombinációk elemei a BASIC CONTROL terminállal külön is kezelhetőek, és szállításkor hidraulikusan hátrahajthatóak.

NOVACAT H 11200 kasza
A 11,14 m munkaszélességű NOVACAT H 11200 kasza

MEGÉRKEZTEK AZ ÚJ FRONT DOBOS KASZÁK: EUROCAT F

Az EUROCAT F sorozat 2,70 m és 3,05 m munkaszélességű új modelljei ötvözik az alacsony súlyt és a nagyobb erőt: a kompakt hárompontos kapcsolószerkezetük a súlypontot nagyon közel helyezi a traktorhoz, így könnyebb traktorokon, sőt, meredek terepen is használhatóak. Ez négy egyforma méretű kaszadobbal szerelt változat, amelynél a pengék íve minden dobnál azonos, ami tiszta és rendezett vágási mintát garantál. A középen elhelyezkedő nagy kaszadobok bőséges helyet biztosítanak, a két középső dob pedig keskenyebb, ami további helyet jelent. A kasza +/-8 fokos mozgásíve lehetővé teszi, hogy jól kövesse a talajegyenetlenséget. A kasza súlyát vagy a traktor kapcsolószerkezete viseli, vagy opcionálisan két erős felfüggesztőrugó a kasza kapcsolószerkezete és a traktor felszerelőkonzolja között. Az összes dob vágási magassága egy központi pontból állítható 40 mm és 65 mm között.

Pöttinger EUROCAT F doboskasza
Az EUROCAT F doboskasza-sorozat négy egyforma méretű kaszadobbal szerelt

ÚJ IKERROTOROS RENDKÉPZŐK, KIVÁLÓ EREDMÉNYEKKEL

A PÖTTINGER szintet lép az új, oldalra rendet készítő TOP VT 6820 S és TOP VT 7620 S ikerrotoros rendképzőivel. Az alacsony teljesítményigény ellenére ezeket a rendképzőket úgy tervezték, hogy nagy rendeket készítsenek: a TOP VT 6820 S 6,80 m, míg a TOP VT 7620 – a nevéből adódóan is – 7,60 m munkaszélességű.

Pöttinger TOP VT 6820 S rendképző
A TOP VT 6820 S rendképző 6,80 m-es munkaszélességű

A szögben álló fogak enyhén megemelik a terményt, hogy tisztán tereljék össze anélkül, hogy a takarmányt végigvonszolnák a földön. Az alapfelszereltséghez tartozó rotor-alátámasztás és a csuklón rögzített rotor biztosítja a fogak pontos irányítását egyenetlen talajon is, de opcionálisan egy MULTITAST kopírkerék is hozzáadható, amely érzékeli az egyenetlenségeket a fogak előtt, és ennek megfelelően emeli a rotort. A rendképzési magasság kényelmesen, elektrohidraulikusan a traktor fülkéjéből vagy kézzel, egy hajtókarral állítható. A rotorkerekek emeléséhez mindössze egy kettős működésű csatlakozó szükséges a traktor hidraulikájától, úszó beállítással. Ez lépésvezérléssel mindkét rotort egymás után emeli és süllyeszti. A Basicline előválasztó rendszernek köszönhetően a rotoregységek egyenként is emelhetők vagy süllyeszthetők, ami különösen praktikus a maradék területek és a mezők határainak rendsodrásához.

A TOP rendképzők kiváló manőverezhetőségükkel is lenyűgözőek: a kormányzott alváz 80°-os fordulási szöget tesz lehetővé, így a rendképző pontosan követi a traktor nyomvonalát. Az 50 cm-es hasmagasság sem jelent problémát a rendeken való áthajtásnál.

RENDFELSZEDŐ KOCSIK MINDEN MÉRETRE A BOSS-TÓL A JUMBO-IG

A szecskázott takarmány nemcsak a kérődzők takarmányozására előnyös, hanem hatékonyan és eredményesen tömöríthető a silóban is. A nagy teljesítményű, 45 késes JUMBO 5000 rendfelszedő kocsi POWERCUT szecskázórendszerének köszönhetően itt a szecskaméret mindössze 34 mm hosszúságú. A kések egyenként védettek az idegen tárgyak ellen, ami megakadályozza a leállásokat, a kihajtható EASY MOVE pedig megkönnyíti a kések cseréjét és megfordítását is. A 32 és 54 m3 közötti raktér-kapacitású JUMBO-nál alapfelszereltség a mozgatható elülső panel, ami 4,3 m3 további rakodási kapacitást biztosít azonos platóhosszúság mellett.

Meredek lejtőre a lényegesen kisebb rendfelszedőket ajánlja a PÖTTINGER. A 3 méretben elérhető BOSS 2000 ALPIN rendfelszedő kocsik DIN-rakodókapacitása 13,50 m³, 16,10 m³ és 18,70 m³. Mindössze 40 lóerővel és 540 fordulat/perc PTO-sebességgel, régebbi és/vagy kisebb traktorokkal is üzemeltethetőek.

Pöttinger JUMBO 5370 rendfelszedő kocsi
A nagy teljesítményű, 45 késes JUMBO 5370 rendfelszedő kocsi

HARVEST ASSIST ALKALMAZÁS MÉG TÖBB FUNKCIÓVAL

A PÖTTINGER telefonos alkalmazása a HARVEST ASSIST. Az iOS és Android készülékeken is elérhető, a takarmánybetakarítás optimalizálására készült appban a kaszák, rendterítők, rendsodrók, rendképzők, rakodókocsik és körbálázók is kiválaszthatóak. Az alkalmazás valós idejű áttekintést nyújt a mezőn végzett munkáról és minden gép aktuális állapotáról. Az app most három új funkcióval bővült: – megadhatjuk az egyes mezőkön lerakott bálák számát, így a rakodó- és bálagyűjtő járművek vezetői is tudják, hány bálát kell még begyűjteniük, – a navigációs funkció a silóhoz vezető utat is mutatja, valamint új silóhely is hozzáadható Google Maps segítségével, – az egyéb gépek kategóriában bálagyűjtők és takarmánybetakarítók is csatlakoztathatók a flottához. Az osztrák gépgyártó 1871-ben, Franz Pöttinger irányítása alatt lépett be a mezőgazdaságigép-gyártók piacára, és az azóta is családi tulajdonban maradt céget 1991-ben a negyedik generációja tette nemzetközi gépgyártóvá. Azóta is elkötelezetten munkálkodnak azon, hogy olyan mezőgazdasági technológiát fejlesszenek, amellyel nemcsak hatékonyan, de környezettudatosan dolgozhatnak a termelők. A PÖTTINGER vállalat nemcsak a szálastakarmány-betakarításban jeleskedik, idehaza is ismertek ekéi, talajművelő gépei és vetőgépei. Ezek innovációiról augusztusban tartanak ismét nemzetközi sajtótájékoztatót, ezúttal Kremsben – lapunkban természetesen majd arról is beszámolunk.

Sándor Ildikó