fbpx

Modern festősor üzembe helyezése

Írta: GÉPmax-2023/III. lapszám cikke - 2023 május 23.

A Pöttinger megnyitja a St. Georgen-i üzem második szakaszát 2023. április 14-én hivatalosan megnyitották a második csarnokot a Grieskirchen (AT) melletti St. Georgenben található új rendképző- és bálázóüzemben. A mezőgazdasági gépgyártó Pöttinger közel 1,5 éves építési idő után ebben a második bővítési fázisban egy modern, katódos merülő- (CDP) és porfestő vonalat indított be.

A LEGMAGASABB MINŐSÉG –A KEZDETEKTŐL FOGVA

A 25 millió eurós beruházással befejeződött a St. Georgen-i üzem első bővítési fázisa, és 2021 júniusában megkezdődött a termelés. A jó rendelésállomány és a nagyszámú új termék, az ebből adódó kapacitásnövekedési igény szükségessé tette a következő lépést: egy újabb csarnokot a fenntartható festő- és felületkezelő sor számára. A 7900 m2 alapterületű kiegészítő épület az új festőműhellyel együtt mintegy 33 millió eurós beruházási volument jelent. A teljes gyártási terület tehát több mint kétszeresére nőtt.

Az új festő- és felületkezelő üzemben a rendképzők és körbálázók alkatrészei mostantól színes festékréteget kapnak. Ezeket az alkatrészeket korábban a grieskircheni központban lévő festősorról szállították át. A legmodernebb eljárásoknak köszönhetően a kiváló minőségű bevonatokat igénylő külső megrendelők részéről is megbízásokat kap a gyár. Különösen az ipari ügyfelek vannak lenyűgözve, akiknek ugyanolyan magas korrózióvédelmi követelményeknek kell megfelelni, mint a Pöttingernek. A festővonal fejlett elrendezésének köszönhetően a megrendelések fekete CDP merülőfestéssel nagy falvastagság és nagy egységtömeg esetén is kivitelezhetők. A maximális függesztett terhelés 1200 kg.

CSÚCSMINŐSÉGŰ FESTÉK

A katódos merülőfestéssel (CDP) és porszórással történő, autóipari minőségű festés környezetbarát eljárás. A bevonatok keverése és felvitele során nem használnak oldószert. A festési eljárás kiváló keménységet és ezáltal hosszabb élettartamot eredményez. A Pöttinger egyesíti a környezetbarát festési eljárásokat a fenntarthatósággal. „A festés is nagy szerepet játszik a gépeinktől elvárt kimagasló minőség biztosításában. Az ütésálló bevonat a termék teljes élettartamát befolyásolja. Ez volt az egyik oka annak, hogy ezen a telephelyen egy festősorba is beruházunk” – hangsúlyozza Gregor Dietachmayr, az igazgatóság szóvivője a bővítési fázis kapcsán.

alkatrész
A 7900 m2 alapterületű kiegészítő épület az új festőműhellyel együtt mintegy 33 millió eurós beruházási volument jelent

KAPCSOLAT A TERMÉSZETTELÉS AZ EMBEREKKEL

Családi vállalkozásként a Pöttinger felelősséget érez az emberek és a környezet iránt. Az új gyártócsarnok építésének fenntarthatósági szempontjai mellett (bőséges faanyag-felhasználás, zöld tető, PV-rendszer, maradékhő újrahasznosítása stb.) a festési folyamat kialakítása is a lehető legnagyobb mértékben tiszteletben tartja az erőforrások és a környezet megóvását. Az új épület további hozzáadott értéket teremtett a régióban. Az IMPRESS körbálázók, a nagy munkaszélességű TOP és a MERGENTO rendképzők összeszerelésével foglalkozó mintegy 60 alkalmazott mellett további mintegy 50 ember talál itt munkát egy modern és ergonomikusan kialakított munkahelyen.

A vezetőség mindig szem előtt tartja az üzleti fejleményeket, és ennek eredményeként már tervezi a bővítés következő fáziasait.

Fodor Mihály