fbpx

360 RAIN – Teljesen új módja az öntözésnek

Írta: Farkas Imre - 2022 március 02.

A 360 Yield Center, új 360 RAIN öntözőberendezése közvetlenül a növény aljára juttatja a vizet, így jelentős előnyöket és megtakarítást biztosít a hagyományos öntözési módszerekkel szemben.

 A 18 méter hosszú gém segítségével a 360 RAIN Y-DROP típusú tömlőkön keresztül juttatja ki a vizet. Akár 880 méter hosszú tömlő adagolása egy számítógép által vezérelt orsóval történik. A gép fel-le mozog a terménysorokon, miközben az orsó adagolja és felveszi a tömlőt. 0,72 km/órás sebességnél a 360 RAIN több mint 7 500 000 liter vizet képes kijuttatni, hetente.

A 360 RAIN sokkal kisebb mennyiségű vizet igényel, mint a hagyományos öntözőrendszerek. A terület méretétől függően a kutaknak mindössze 380-850 litert kell biztosítaniuk percenként a rendszer számára. Ráadásul a 360 RAIN olyan szabálytalan alakú mezőket is képes öntözni, amelyek nem illeszkednek a tipikus középső forgásirányrendszerű öntözőberendezésekhez. A RAIN rendszer 100%-os terepi lefedettséget is biztosít – nincs szükség speciális felszerelésre a sarkok hiánytalan öntözéséhez.

A 360 RAIN egy háromkerekű elektromos hajtású önjáró öntöző berendezés, amely az öntözési ágazatban bevált alkatrészeket, illetve részegységeket használ, beleértve a gumiabroncsot és a horganyzott fémvázat. Az irányvezérlés RTK-n keresztül történik, a kommunikáció pedig egy mobilhálózaton keresztül valósul meg, amely biztosítja a vezérlési, lefedettségi és munkasebességi utasításokat.

A két év vizsgálati adatai erős hozamreakciót mutatnak kis mennyiségű víz és tápanyag időben történő adagolására. A párhuzamos kísérletekben a 360 RAIN-ből mindössze 114 mm vizet kapott tesztsávok hektáronként 32%-kal több termésmennyiséget termeltek, a nem öntözött sávokhoz képest.