fbpx

Kaliforniában még nem dolgozhatnak autonóm traktorok

Írta: Farkas Imre - 2022 július 15.

Az amerikai Kalifornia állam Munkahelyi Biztonsági és Egészségügyi Szabványügyi Testülete (OSHSB) elutasította a Monarch autonóm traktorgyártó petícióját. Kaliforniában nem engedélyezik az autonóm traktorok használatát.

Az OSHSB szerint az autonóm traktorok technológiája „még nagyon új”. Ezért emberi felügyelet szükséges. „Bár végeztek kutatásokat ebben a feltörekvő iparágban, a jelenlegi információ túl kevés ahhoz, hogy le lehessen vonni azt a következtetést, hogy az autonóm traktorok biztonsága egyenértékű az emberi vezető által nyújtott biztonsággal” – állítja az ügynökség.

Monarch
Több mint 1300 órát teljesítettek munkában balesetmentesen – fotó: https://www.monarchtractor.com/

Az OSHSB szerint több információnak kell elérhetővé válnia, mielőtt engedélyezni lehetne az autonóm traktorokat. Ez magában foglalja a Monarch által a kaliforniai traktoraikkal végzett tesztek során szerzett információkat. Ezek egy ideje felmentéssel működnek. A Monarch azt állítja, hogy több mint 1300 órás tesztet teljesítettek traktorjaik balesetmentesen.

„Az autonóm és a vezetőre optimalizált gépek számos előnyt kínálnak a mezőgazdaság számára, beleértve a jobb levegőminőséget, a fenntarthatóságot és az élelmiszerek minőségét. Az egyik legkézzelfoghatóbb és legjelentősebb előny azonban a mezőgazdasági dolgozók fokozott biztonsága” – írta Praveen Penmetsa, a Monarch igazgatója az autonóm traktorok engedélyezésére vonatkozó javaslatában.

Az OSHSB közölte, hogy 2026-ban újra megvizsgálja az ügyet.