fbpx

Trektor a traktor helyett

Írta: Farkas Imre - 2022 július 15.

A Trektor megkönnyíti a technológiai megoldásokra való átállást egy olyan gép korszerűsítésével, amelyet a gazdálkodók több mint egy évszázada használnak – a traktort.

 „A Trektor fejlesztésekor arra összpontosítottunk, hogy a gépet a már traktorral rendelkező gazdálkodókhoz szállítsuk, mert a technológia nem lenne szokatlan számukra ” – mondja Constance Molet, a SITIA kommunikációs és marketingasszisztense. „Mivel kevesebb ember szeretne farmon dolgozni, azoknak, akik szeretnének, jobban meg kell tudni szervezni a munkájukat. A gazdáknak szükségük van a segítségünkre. Szeretnénk digitalizálni a mezőgazdaságot, hogy többet tudjanak tenni.”

Míg a Trektor ismerős lesz azoknak, akik nap mint nap traktorral dolgoznak, az autonóm robot is sokkal többet tesz, mint műszaki elődje. Változtathatja nyomtávját, magasságát és tengelytávját a fák, mezőgazdasági kertek és a széles vagy keskeny sorokkal rendelkező szőlőültetvények kezeléséhez. A Trektor GNSS RTK látásmódot használ a centiméteres pontosság biztosítására, és további védelmet garantáló érzékelőkkel és lökhárítókkal rendelkezik.

A gép számos gyakori munkaeszközzel működik, gyakran egyszerre több ismétlődő feladatot is végrehajtva. Ezek az eszközök a kerekek mögött, vagy a kerekek között hárompontos felfüggesztéssel rögzíthetők a géphez.

„ A Trektor abban is hibrid robot, hogy csak elektromos árammal működik, de van egy generátora, amely lehetővé teszi az akkumulátorok dízelmotorral való töltését ” – mondja Molet. „ Tölthető a szántóföldön, művelés, fújás, lapítás, gyomlálás és egyebek közben.”

A SITIA tavaly kezdte meg a kereskedelmi bevezetését a Trektornak. A vásárlók mélyreható képzésben és értékesítés utáni szolgáltatásokban részesülnek, amelyek biztosítják, hogy a gazdálkodók könnyen végezzék a telepítés, illetve az üzemeltetést, illetve javítást.