fbpx

A mezőgazdasági robotipar várhatóan gyorsan növekedni fog

Írta: Farkas Imre - 2022 július 14.

Az IDTechEx szerint a magas munkaerőköltségek, az emelkedő üzemanyagköltségek és a magasabb élelmiszertermelés iránti igény szinte tökéletes lehetőséget biztosít az emberek számára a mezőgazdasági robotok átvételére.

Robotti

A jelentés szerzője Yulin Wang technológiai elemző azonban megjegyzi, hogy bár számos kapcsolódó probléma van, a mezőgazdasági robotok egyes alkalmazásai viszonylag egyszerű technológiájuknak és rövid megtérülési időjüknek köszönhetően kereskedelmi forgalomba kerültek. Ilyenek például a fejőrobotok, a mezőgazdasági drónok és az automatizált gyomláló robotok.

Az IDTechEx úgy véli, hogy a mezőgazdasági robotipar várhatóan gyorsan fog növekedni a magas hatékonyságnak és az alacsony működési költségeknek köszönhetően. Ezek az előnyök ideális megoldást jelenthetnek a korábban említett mezőgazdasági kihívásokra.

Az összes alkalmazás közül az IDTechEx úgy véli, hogy az autonóm traktorok és munkaeszköz-hordozók lesznek az egyik fő hajtóerő az autonóm vezetési szektorban tett erőfeszítések miatt.

Bár a mezőgazdasági ipar más iparágakhoz képest viszonylag konzervatív, az IDTechEx óriási lehetőséget lát a mezőgazdasági robotokban és az automatizálásában. „Eltérően a sok évvel ezelőttől, amikor még nem álltak készen a technológiák és olcsó volt a munkaerő, a jelenlegi helyzetek (magas munkaerőköltségek, emelkedő üzemanyagköltségek, magasabb élelmiszertermelés iránti igény) szinte tökéletes lehetőséget biztosítanak az emberek számára a mezőgazdaság folyamatok robotizálásra.”

Az elemzők úgy vélik, hogy a következő évtizedben a mezőgazdasági robotipar gyors növekedésen megy keresztül.