fbpx

Dupla kisbálázó a nagyobb rendszélességhez

Írta: Farkas Imre - 2022 szeptember 22.

A JD Russell Hay & Straw, Inc.-től nem áll távol az egyedi megoldású gépek építése, hiszen korábban már beszámoltunk az önjáró rendrevágóra szerelhető rendszellőztetőjükről. Most pedig itt van újabb koncepciójuk a duplakisbálázó.

Körülbelül 10 éve kezdtek azon gondolkodni, hogyan kellene a kisbálázás teljesítményét és a mögötte álló technikai hátteret hozzáigazítani a megnövekedett betakarítási teljesítményhez. A több mint tíz éves bálázóik, és még mindig jó állapotban voltak. Mivel a bálázógyártók nem fektettek pénzt a kis szögletes kisbálázók fejlesztésére, nem akarták olyan tehcnikával bővíteni a gépparkot amellyel csak a költségük emelkedik, a teljesítményünk pedig alig. Egyszerűen nem volt a piacon olyan szögletes kisbálázó, amelyről úgy érezték, hogy megfelelően kezelné a mai kombájnok, illetve rendrevágók után visszamaradó rendszélességeket.

A bálázóikkal kapcsolatban a legnagyobb panaszuk az volt, hogy a rendfelszedők túl keskenyek az egyre nagyobb kombájnok után visszamaradó, megnövekedett szélességű és vastagságú szalmarendekhez. Az összes ma forgalmazott szögletes kisbálázót még akkor tervezték, amikor az átlagos kombájn vágószerkezet szélesség 4,5-6 méter volt. Napjainkban viszont az általános kombájnvágásszélesség 9-12 méter, ami azt jelenti, hogy kétszer akkora rendsort kell felszedni egy ugyanolyan méretű rendfelszedővel.

bálázó
A sikertelen önjáró kisbálázó prototípus – fotó: https://jdrussellhay.com/

Sikertelen prototípus

Együttműködtek a michigani, Holtonban (USA) található Vogel Engineering-el akikkel közösen terveztek és építettek meg egy önjáró dupla szögletes kis bálázót, 2014-ben. Ez a gép egy nagy szögletes bálázótól kapott széles felszedővel és két külön bálakamrát táplált. A tesztek alatt azonban rá kellett döbbenjenek, hogy a két különálló bálakamrába sosem tudják egyenletesen táplálni a tömörítendő anyagot, így az közös tengellyel mozgatott tömörítő dugattyúk, és a szintén egyszerre működő kötöző szerkezet párhuzamosan, eltérő hosszúságú bálákat készítettek. Sok módosítást végrehajtottak, de végül úgy döntöttek, hogy elengedik ezt a koncepciót.

Koncepció újragondolva

2019 nyarán aztán az egész koncepciót újragondolták. Úgy döntöttek, hogy a jól bevált Hesston-1844 háromkötözőfejes kisbálázót építik át. Az önjáró duplabálázót leselejtezték, és vásároltak két új Hesston-1844-es szögletes kisbálázót.

Bálázó
A Hesston-1844 szögletes kisbálázó átépítésével született meg a dupla kisbálázó – fotó: https://jdrussellhay.com/

A bálázót kettévágták és kiszélesítették (beleértve a felszedőt is). A három kötözőfejet kiegészítették egy negyedikkel. Egyedi bálamérethez új bálakamrát és dugattyút építettek. Így négy kötözőfejjel a bálázó négyzsinegsoros kötésű bálát tudott készíteni.

Ezután beépítettek egy kést, aminek a duplaszéles négyzsineges kötésű kisbálát a dugattyú nekitolja és a kés pedig hosszában teljesen szimmetrikusan kettévágja azt. Így kettődarab teljesen egyforma, szabványos méretű és tömörségű kisbála készül el egyszerre. Ez az új kettős bálázó egyetlen adagolórendszerrel, egykamrával és egyetlen dugattyúval rendelkezik, megoldva azokat a problémákat, amelyek az önjáró prototípust kudarcra ítélték.

Bálázó
Idén már két dupla kisbálázóval dolgoznak – fotó: https://jdrussellhay.com/

Az első kettős bálázóval 70 000 bálát készítettek a 2020-as széna- és szalma szezonban. Sok finomítás után elégedettek az általa gyártott bálák minőségével, formájával és súlyával. Dolgoznak a második dupla kisbálázó beállításainak elvégzésén, és egymás mellett futtatják őket. Ezek a bálázók valóban megduplázzák egyedi szögletes kisbálázóik teljesítményét. Költséget, illetve munkaerőt is megspórolnak velük, hiszen minden duplabálázóval egy traktort és egy kezelőt tudtak kiiktatni.