fbpx

A Homburg Holland felvásárolta az Ekobotot

Írta: Farkas Imre - 2024 június 23.

A Homburg Holland lett az Ekobot svéd robotgyártó kizárólagos tulajdonosa. 2024 januárja óta a Homburg már az Ekobot hivatalos forgalmazója Hollandiában és Belgiumban.

A world-agritech.com/ beszámolójában olvasható, hogy az Ekobot hosszú távú elképzelése, hogy a mezőgazdasági szektor számára fenntartható alternatívákat kínáljon az emberi fogyasztásra szánt növények vegyszeres permetezésének csökkentésére vagy megszüntetésére. A Homburg továbbra is kulcsszereplőként kíván növekedni a fejlett precíziós mezőgazdaság területén, és ezzel jelentős mértékben hozzájárulni a fenntartható és jövőálló mezőgazdasághoz. A svéd Ekobot átvételével jelentős lépés történt.

Az Ekobot egyedülálló koncepció szerint fejlesztette ki az Ekobot WEAI autonóm mezőgazdasági robotot. Az otthoni robotfűnyíróhoz hasonló robot a parcellát (például hagymával) gyommentesen tartja. Ez egy saját fejlesztésű, mesterséges intelligencia által vezérelt felismerési technikával és szabadalmaztatott mechanikus gyomirtó eszköz segítségével sikerül. A rendszer állandó kapcsolatban áll a „felhővel” is, amely lehetővé teszi a termés további elemzését. A fenntartható precíziós mezőgazdaság ezen példája lehetővé teszi a gyomok elleni védekezést, gyomirtó szerek nélkül vagy minimális felhasználásával.

Homburg Ekobot
Az Ekobot egyedülálló koncepció szerint fejlesztette ki az Ekobot WEAI autonóm mezőgazdasági robotot – fotó: https://world-agritech.com/

A Homburg fokozatosan azon dolgozik, hogy szilárd pozíciót alakítson ki a fenntartható precíziós mezőgazdaság területén. Ez a PMH Investments-szel együttműködésben valósul meg, amely tavaly részesedést szerzett a Homburg Hollandban. A mezőgazdaság óriási kihívással néz szembe, hogy továbbra is egészséges élelmiszerekkel lássa el a világot. Ehhez olyan jövőálló mezőgazdaságra van szükség, amely figyelmet fordít a talajra, a vízre, az éghajlatra, a tájra és a biológiai sokféleségre. Az ágazat figyelmét a hatékony új technológiákra összpontosítja, mint például a munkaeszköz-kormányzás (Homburg SmartSolutions), a mechanikus gyomirtás, a robotok és a helyspecifikus növényápolás. A Homburg SmartFarming részleg különféle technológiákat használ ehhez a precíziós mezőgazdasághoz, mint például a GPS, a kamera- és szenzortechnológia, az AI, az IOT, a robotizálás és a helyspecifikus permetezés.