fbpx

Rekord eredmények az európai mezőgazdasági gépgyártók piacán

Írta: Fodor Mihály - 2023 december 04.

Az európai mezőgazdasági gépipar kiváló formában van. „Rekord eredményekkel érkezett Hannoverbe” – mondta Dr. Tobias Ehrhard, a VDMA mezőgazdasági gépipari szövetség ügyvezető igazgatója, az Agritechnica sajtókonferenciáján, Kasselben. „A megrendelések beérkezésének folyamatosan magas növekedési rátái biztosítják, hogy a mezőgazdasági gépipar több mint három éve a gép- és berendezésipar legjobban növekvő ágazatai között helyezkedik el.”

Nagyon jó eredmény az első félévben

2023 első féléve nagyon jó eredményt hozott az iparágnak. A mezőgazdasági gép- és traktorgyártóknak minden szegmensben sikerült magas kétszámjegyű százalékkal, közel 6 milliárd euróra növelniük forgalmukat. A gyártók teli rendelésállománynak örülhettek; a rendelésállomány tavasszal közel 7 hónapos volt, ami minden idők legmagasabb értéke. Az iparági fellendülés a teljes mezőgazdasági termelési láncban tükröződik.

Enyhülés a kínálati oldalon

A nemzetközi nyersanyag- és beszállítói piacokon a sokáig feszült helyzet a tavasz folyamán gyors ütemben enyhült.

„A jól feltöltött kereskedői készletek jelenleg fékezően hatnak a rendelésekre, ezért a mezőgazdasági gépkereskedelem kereslete az utóbbi időben lelassult” – mondta Ehrhard. Az iparág számára pozitívum a gazdák – európai átlagban – továbbra is jó jövedelmi helyzete. „Szinte minden kulcsfontosságú piacon profitálunk a gazdálkodók és vállalkozók magas szintű likviditásából, beruházásaiból és innovációjából” – egészítette ki.

Az innovatív mezőgazdasági gépek ezért döntő tényezőt jelentenek ahhoz, hogy a mezőgazdaságban tovább növelhessük a hatékonyságot és a termelést – fotó: https://www.agritechnica.com/

Itthon a világ minden táján

A jó minőségű élelmiszerek és takarmányok folyamatos, globális szintű elérhetősége korántsem magától értetődő. Természeti, időjárási és éghajlati, de geopolitikai és gazdasági tényezők is sok helyen korlátozzák a mozgásteret. „Tény, hogy világszerte egyre kevesebb a megművelhető földterület. Az innovatív mezőgazdasági gépek ezért döntő tényezőt jelentenek ahhoz, hogy a mezőgazdaságban tovább növelhessük a hatékonyságot és a termelést” – magyarázta Ehrhard.

Mivel azonban az innováció csak nyílt versenyben tud gyümölcsözően virágozni, a nagyteljesítményű technológia legfeljebb szükséges, de nem elégséges feltétel: „Kompromisszumok nélküli, nyitott piacokra van szükségünk, különösen ma, amikor a világ számos régiójában ismét elfogadhatónak tűnik a felosztás. A VDMA számára a többoldalú megállapodások elsőbbséget élveznek, de a kétoldalú megoldások jobbak, mint a megoldás hiánya” – mondta Ehrhard. Ezért az iparági szövetség egyik fő gondja, hogy a politikusok végre sikerre vigyék az EU-Mercosur kereskedelmi megállapodást. „A mezőgazdasági gépek tekintetében a dél-amerikai országok jövőbeli potenciálja óriási. A még mindig fennálló súrlódásoktól függetlenül azon kell dolgoznunk, hogy sokkal jobban jelen legyünk a kettős kontinens déli részén” – említette az ügyvezető igazgató.

Krone Stand Agritechnica
Az innovatív mezőgazdasági gépek ezért döntő tényezőt jelentenek ahhoz, hogy a mezőgazdaságban tovább növelhessük a hatékonyságot és a termelést – fotó: https://www.agritechnica.com/

A digitális fejlődés új szakasza a szántóföldi gazdálkodásban

Az ágazati szövetség a digitális hálózati megoldásokat, valamint az innovatív meghajtási és üzemanyag-változatokat az ágazat népszerűségét és a fenntarthatóságot erősítő tényezőknek tekinti az agrárgazdaság számára világszerte. „A növényvédő szerek minimálisan invazív módon, az egyes növények igényei alapján történő alkalmazása, amelyet például a legmodernebb szenzor-, video- és szoftvertechnológiát alkalmazó spot farming tesz lehetővé, a szántóföldi növénytermesztés digitális evolúciójának új szakasza” – magyarázta Ehrhard.

Az autonóm mezőgazdasági gépek és traktorok koncepciói már régen elérték a kísérleti fázist az iparág fejlesztési részlegeiben

Hasonlóan kíméletes és hatékony módszereket alkalmaznak a műtrágya nagy pontosságú kijuttatására, de a kapás technológiával történő mechanikus gyomirtás trendje is töretlen.

A jelenlegi technológiai fejlődés az egész ágazatban gyorsan növekvő automatizáltsági fokkal függ össze, amely a jövőben a teljesen autonóm folyamatokig terjed majd.

„Az autonóm mezőgazdasági gépek és traktorok koncepciói már régen elérték a kísérleti fázist az iparág fejlesztési részlegeiben. Iparágunk számára ezek a holnap megoldási terének fontos részét képezik. A mezőgazdasági termelési formák heterogenitása miatt azonban biztos vagyok benne, hogy a jövőben a mezőgazdasági gyakorlatban a helytől és a felhasználási céltól függően mind a vezetőtámogatott, mind az autonóm gépeket látni fogjuk” – hangsúlyozta Ehrhard.

A CO2-kibocsátás mielőbbi csökkentése érdekében az éghajlat-semleges folyékony üzemanyagok jelentik a legjobb megoldást

Fenntartható üzemanyag-stratégia a mezőgazdaságban

A VDMA azonnali cselekvési igényt lát a mezőgazdasági járműparkok szén-dioxid-mentesítésében. „Régóta esedékes egy fenntartható üzemanyag-stratégia a mezőgazdaság számára. Ez magában foglalja a biogén és szintetikus üzemanyagok használatának kézzelfogható ösztönzését. Végül is a belsőégésű motor a jövőben is nélkülözhetetlen lesz a nagy teljesítményű mezőgazdasági gépek üzemeltetéséhez” – mondta Ehrhard. A CO2-kibocsátás mielőbbi csökkentése érdekében az éghajlat-semleges folyékony üzemanyagok jelentik a legjobb megoldást. Ennek eléréséhez az összes jelenleg rendelkezésre álló üzemanyag-opciót igénybe kellene venni.

Az egyik ígéretes, azonnal rendelkezésre álló lehetőség a maradékokból származó hidrogénezett növényi olajok – az úgynevezett HVO-k alkalmazása. „Ezek már most is akár 90 százalékos CO2-kibocsátást takaríthatnak meg a fosszilis üzemanyagokhoz képest” – mondta Ehrhard. „Az akkumulátoros elektromos meghajtások szintén érvényes opciónak tekinthetők korlátozott alkalmazási területeken, a 100 kilowattig terjedő teljesítménytartományban. A holnap CO2-mentes energiamixe változatos – és azonnali hatással van, különösen a meglévő flottára” – összegezte Ehrhard.