fbpx

Fókuszban a digitalizáció

Írta: Fodor Mihály - 2023 november 29.

Az európai mezőgazdasági gépek továbbra is az innováció és a növekedés motorjai a globális mezőgazdaságban

Ha innovációról és növekedésről van szó a globális mezőgazdaságban, akkor az európai mezőgazdasági gépgyártóknak kulcsszerepe van. „A digitális hálózatépítés és az klímabarát hajtáskoncepciók a jövő mezőgazdaságának alapját képezik. Sehol máshol nem válik egyértelműbbé, mint ezen az Agritechnicán, hogy a mezőgazdasági gépek a jövő mezőgazdaságának kulcsfontosságú mozgatórugói” – mondta Dr. Tobias Ehrhard, a VDMA Mezőgazdasági Gépek Szövetségének ügyvezető igazgatója a világ vezető mezőgazdasági gépekkel, traktorokkal és a kapcsolódó szoftverrendszerekkel foglalkozó szakvásárának megnyitóján.

Az év első felének csúcspontja

A mezőgazdasági gépágazat az év közepén érte el csúcspontját. A VDMA-ban szervezett mezőgazdasági gépgyártók magas kétszámjegyű növekedési rátákkal jó 6 milliárd eurós féléves forgalmat értek el. „Miután a világjárvány és a válság okozta ellátási szűk keresztmetszetek enyhültek, fokozatosan csökkentek a történelmileg magas rendelésállományok” – magyarázta Ehrhard.

A VDMA most az Agritechnica hatásában bízik: „Aki csak egy futó pillantást vet a vásár egyedülálló portfóliójára, azonnal felismeri, hogy mennyi innovatív technológia található benne, amelyekkel a mezőgazdasági vállalkozások még jobban és fenntarthatóbban készülhetnek fel a sikeres jövőre” – mondta az ágazati szövetség ügyvezető igazgatója.

Dr. Tobias Ehrhard
Dr. Tobias Ehrhard, a VDMA Mezőgazdasági Gépek Szövetségének ügyvezető igazgatója

Kevesebbből többet kihozni

A gazdálkodók és a vállalkozók csak nagy teljesítményű technológiával és hatékony működési folyamatokkal tudják teljesíteni az igényes európai fenntarthatósági célokat. „A pontos terméshozam elérése, vagy még egyszerűbben fogalmazva: kevesebből többet kihozni, a jövő szántóföldi növénytermesztésének ígéretes megközelítése” – hangsúlyozta Ehrhard.

Az ágazat fejlődési lehetősége különösen nagy, ha a trágyázás és a növényvédelem fenntartható módszereiről van szó. Jelenleg például a foltkezelés az egyik forró téma. A legmodernebb érzékelő-, video- és szoftvertechnológia biztosítja, hogy a növényvédő szereket valós időben és pontosan az egyes növények igényei szerint lehessen kijuttatni. „Ennek a technológiának köszönhetően szó sok pénzt lehet megtakarítani, védhetjük a környezetet” – foglalta össze Ehrhard.

Akár 90 százalékos CO2-csökkentés

A mezőgazdasági gépek és traktorflották szén-dioxid-mentesítésének szintén pozitív környezeti és éghajlati hatásai vannak. „A politikusoknak most meg kell teremteniük a keretfeltételeket, hogy a biogén és szintetikus üzemanyagok minél hamarabb eljussanak a mezőgazdasági gyakorlatba” – követelte Ehrhard. Az iparági szövetség szerint a mezőgazdasági gépek számára az éghajlatbarát folyékony és gáznemű üzemanyagok jelentik a leghatékonyabb megoldást.

A maradékokból származó hidrogénezett növényi olajokat ígéretes, közvetlenül felhasználható lehetőségként tárgyalják: „Az úgynevezett HVO-üzemanyagokkal már most a CO2-kibocsátás akár 90 százalékát is meg lehetne takarítani a fosszilis üzemanyagokhoz képest. Ez különösen a meglévő járműparkra van nagy hatással.” A 100 kilowattig terjedő teljesítménytartományban az akkumulátoros elektromos hajtások már sok helyen piacképes opciónak számítanak a mezőgazdasági üzemekben és a speciális kultúrákban történő meghatározott alkalmazásokban.

kiállítás
A VDMA most az Agritechnica hatásában bízik

Az export átszervezése

Nemzetközi piaci szinten a VDMA az Ukrajna elleni orosz agressziós háború következtében a mezőgazdasági gépek és traktorok exportföldrajzának legalábbis részleges „átrendeződését” figyeli meg. „Az európai mezőgazdasági gépek exportja az Egyesült Államokba, de Dél-Amerika és Délkelet-Ázsia országaiba is érezhetően megnőtt az utóbbi időben” – mondta az iparági szakértő. Ez is segít tompítani az iparági gazdaság jelenlegi oldalazó mozgását néhány hagyományos nyugat-európai piacon, legalábbis bizonyos területeken.

A jövő évre vonatkozó globális üzleti várakozások általában óvatosak. „Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy a gazdák jövedelmi helyzete az utóbbi időben milyen volt” – foglalta össze Ehrhard. Bár az idei csúcsszinthez képest valószínűleg lassulás jelei mutatkoznak, egy teljes körű negatív tendencia jelenleg nem látható.