fbpx

Teherautóból applikátor, kombájnfülkével házasítva

Írta: Farkas Imre - 2023 augusztus 05.

Érdekes öszvérgépet árvereztek el az USA-ban, Wisconsin államában, Monroe megyében található Spartaban, a Linnehan Farmon múlt hónapban megrendezett árverésen.

Mielőtt magára a gépre rátérnénk, elöljáróban annyi hozzátartozik a történethez, hogy a farm nyugdíjba vonult tulajdonosa, Mike Linnehan kezei között, az elmúlt évtizedek alatt jó néhány egyedi gyártású gép született. Közel fél évszázadon át sikeres traktorhúzói pályafutást folytattak, elnyerték a 2002-es NTPA 3. és 4. régióban első helyezést, valamint az Év Szuper traktorhúzója díjat. Mike a no-till gazdálkodás bevezetésének úttörője volt a térségben, és a technológiához egyedi berendezéseket készített. Az évek során egyedi építésű berendezései megjelentek az ottani szaksajtóban, és ötletei másokat is inspiráltak egyedi elgondolású géptervezésre.

Applikátor
Az egész konstrukció alapja egy régi összkerékmeghajtású Ford tehergépkocsi – fotó: https://wilkinsonauctions.com/

Kicsivel több mint egy hónapja került kalapács, alá a nyugállományba vonult gazda gépparkja. A használtgép értékesítés Amerikában aukciós licitek útján történik. A Wilkinson Auction & Realty Co. által rendezett árverésen számtalan teherautó, traktor, betakarítógép és egyéb munkagép képezte a licit tárgyát, köztük a képeken látható, egyedi építésű, önjáró applikátor is. Az egész konstrukció alapja egy régi összkerékmeghajtású Ford tehergépkocsi.

Applikátor
A kijuttatást a teherautó vázára rögzített New Leader L2020 felépítmény végzi – fotó: https://wilkinsonauctions.com/

A hátsó hajtott hídját egy flotációs abroncsokkal szerelt merevházas traktortengelyre cserélték. A tehergépkocsi vezetőfülkéjét a jobb rálátás és a szimmetrikus elrendezés érdekében egy John Deere 6620 kombájn kabinjára váltották fel. A kijuttatást a teherautó vázára rögzített röpítőtárcsás szórórendszerű lehordóhevederes, teljesen hidraulikus hajtású, New Leader L2020 felépítmény végzi. Az aukción az egyedi építésű gép – a dollárt a jelenlegi árfolyamon átszámítva – 1,7 millió forintért talált új gazdára.