fbpx

Új feladatot kapott a New Idea eszközhordozó

Írta: Farkas Imre - 2023 augusztus 06.

A képen látható egyedi építésű önjáró kőszedő – amelyet egy minnesotai (USA) farmer fejlesztett ki – 15 cm-es munkamélységig képes a kövektől tisztára seperni a területet.

Nagyobb teljesítménye van, mint bármilyen más piacon kapható kőszedőnek. Az ötletgazda, Mel Aho bátyja, Merf most a gép segítségével egyedi kőzetszedést végez bérszolgáltatásban.

Mel Aho azután kezdett dolgozni a szedőn, hogy csalódott volt a hagyományos kőszedőkben, amelyek különösen sziklás területen már nem tudták ellátni a feladatukat. Ő és egy Washington állambeli farmer/barátja, Perry Gilmour elkezdett együttműködni egy új stílusú önjáró kőfelszedőn.

New Idea Rock Picker
A New Idea Uni System eszközhordozóra építették saját ötletű egységeiket és így született meg az önjáró kőgyűjtő – fotó: https://www.farmshow.com/

A gép egy 10-12 órás műszakban, 30-35 hektárt tud megtisztítani, és 25-31 köbméter követ képes összegyűjteni. Az egyedi gép saját gyártású alkatrészek és egy önjáró eszközhordozó kombinációja. Az alap hordozó gép, illetve erőforrása a nálunk is egykoron nagy darabszámban alkalmazott New Idea 803C Uni System csőtörő-eszközhordozó, Cummins motorral. A saját ötletű egységei közé tartoznak a gyűjtőkarok, a szállítószalagok és a hidraulikusan emelve oldalra billentő, gyűjtőkocsi.

A gyűjtőkarok a szállítási helyzetből V-alakú szögben nyílnak ki. A kerekes keretre támasztott acél bordás görgők 15 cm mélységig kavarják át a talaj felszínét. Előre haladás közben a sziklák a közepe felé gördülnek, ahol egy szállítószalagra gyűlnek össze, amely felfelé mozgatja őket egy forgó tisztítókosárba, amely visszaszűri a szennyeződéseket a talajra. Az 5 cm-nél nagyobb sziklák hátragördülnek, és egy második szállítószalag segítségével gyűjtőkocsiba kerülnek. A megtelt kocsi a tábla szélén teherautóba, vagy más szállítóeszközbe üríthető.

Forrás: https://www.farmshow.com/