fbpx

A faültető robot segítségével előmozdítják az újraerdősítést

Írta: Fodor Mihály - 2024 október 01.

A Continental a természet-helyreállítással foglalkozó Land Life vállalattal közösen fejleszt egy faültető robotot, amely az erdőirtás hatásainak enyhítését célozza. A robot képes percenként egy fa magját elültetni, és az irányítható jármű óránként akár 60 ültetőgödröt is létre tud hozni a talajban. Ezáltal különösen hatékony és fenntartható megoldást kínál az erdősítésre a környezeti károk által érintett régiókban.

A Continental mérnöki és fejlesztési szolgáltatásokat nyújtó részlege, a Continental Engineering Services (CES) és a Land Life most először dolgozik együtt, hogy piacra dobja ezt az innovatív robotot. A Land Life a természet-helyreállítás és az újraerdősítési megoldások terén globális piacvezető, székhelye Hollandiában található. A cég mélyreható szakértelmet hoz a projektbe a természet-helyreállítási projektek terén. Ezzel szemben a CES fejleszti a magvetéshez szükséges automatikus fúró- és vetőmodult. A német Stella Engineering gyártó már meglévő robotjárműve szolgál az automata meghajtó egységként, amely a robotot szállítja.

Cotinental Land Life

„Örömmel működünk együtt a Land Life-fal egy fenntartható megoldás közös fejlesztésén, amely az életfontosságú ökoszisztémák megőrzését és védelmét szolgálja” – mondta Martin Poettcher, a CES GreenTech üzletágának vezetője. „A robotot a bizonyított, strapabíró autóipari technológiánkhoz igazítottuk, hogy automatizált és biztonságos működést biztosítsunk, még a nehéz terepen is. Együttműködésünk egyértelműen előnyös lesz a környezet számára.”

A World Resources Institute (WRI) jelentése szerint a globális erdőveszteség 2023-ban 24%-kal nőtt: 2022-ben 22,8 millió hektár erdőt vesztettünk, míg 2023-ban ez a szám 28,3 millió hektárra emelkedett. Különösen súlyos a trópusi esőerdők pusztulása, ahol összesen körülbelül 37 000 négyzetkilométer (3,7 millió hektár) tűnt el 2023-ban – ez az erdőterület nagyobb, mint Belgium. A WRI szerint az elmúlt két évtizedben a világ évente három-négy millió hektár trópusi erdőt veszített el. Az idős esőerdőterületek különösen fontosak a biológiai sokféleség megőrzésében, a szén-dioxid tárolásában, valamint a regionális és helyi éghajlati hatások szabályozásában.

Tekintettel a klímaváltozás súlyos következményeire – mint például az erdőtüzekre és az erdők folyamatos irtására –, az ökoszisztémák helyreállítása még soha nem volt ennyire sürgető feladat. Azonban a hagyományos újraerdősítési módszerek gyakran nem kivitelezhetők, különösen a nehezen hozzáférhető terepeken. Fejlettebb megoldásokra van szükség. Ebben nyújt új lehetőségeket az ültetőrobot, amely létfontosságú fafajok állományának helyreállítását segíti, ezáltal védve a klímát és a biológiai sokféleséget.

Fenntartható, praktikus és természetes helyreállítás az autóipari szaktudásnak köszönhetően 

„A CES-sel való együttműködésünk erősíti a biológiai sokféleséget, miközben bővíti a természetes ökoszisztémákat” – magyarázta Harrie Lövenstein, a Land Life kutatási és fejlesztési részlegének vezetője. „A CES autóipari szakértelmének és a Land Life újraerdősítési tapasztalatainak szinergiája új szintre emeli az autonóm, magas színvonalú természet-helyreállítási módszerek megközelítését világszerte. Partnerségünk egy olyan interdiszciplináris megközelítést képvisel, amely elengedhetetlen az innovatív technológiák kifejlesztéséhez, amelyek a jövőben képesek lesznek megvédeni az ökoszisztémákat. A Continental autóipari szakértelme és a magas minőségű, tartós technológiák fejlesztésére irányuló innovációi lehetővé tették számunkra, hogy olyan újraerdősítési technológiákban érjünk el komoly előrelépést, amelyek néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlenek lettek volna.”

Az ültetőrobot előnyei a hagyományos ültetési módszerekkel szemben 

Az ültetőrobot számos előnnyel rendelkezik a hagyományos vetési és ültetési technikákkal szemben. Például egy innovatív, teljesen automatikus közvetlen lehelyezési módszert alkalmaz. Az automatizált gép szíve a CES által fejlesztett fúró- és ültetőmodul. Így működik a folyamat: először eltávolítja a talajt borító gyomokat és füveket. Ezután a robot a fa és a talaj számára optimális mélységű és szélességű gödröt fúr. Egy maggolyót sűrített levegő segítségével juttat a fúrt lyukba, majd az eredetileg kifúrt talajréteget visszatölti a magra. Az egész folyamat kevesebb, mint egy percet vesz igénybe.

Az ültetőrobot globális újraerdősítési projektekben való alkalmazása 

Az újraerdősítési projektek a világ földrajzilag változatos régióiban egy rendkívül sokoldalú megoldást igényelnek. Egy ilyen megoldásnak képesnek kell lennie különböző méretű és formájú őshonos magok könnyed elvetésére, miközben számos változatos terepen kell navigálnia, beleértve a sziklás és homokos zónákat, meredek emelkedőket és éles lejtőket, valamint az ágakkal és törmelékkel borított csúszós felületeket. Az elektromos meghajtású gépnek biztosítania kell a magas szintű, precíziós maglehelyezést, és követnie kell az előre meghatározott tervet. A CES által fejlesztett innovatív technológia garantálja a magok optimális beágyazódását. A robotot úgy tervezték, hogy megbízhatóan és stabilan működjön nehéz körülmények között is, képes legyen alkalmazkodni a különböző talajviszonyokhoz, ellenálljon az erős időjárási hatásoknak, a pornak és az extrém hőmérséklet-ingadozásoknak. Mindez lehetővé teszi a kiterjedt, degradálódott területek gyors és hatékony helyreállítását. Az innováció célja nemcsak a fák ültetése, hanem egy fenntartható jövő biztosítása is.

A CES a fenntartható technológiák fejlesztésén dolgozik a környezet védelme érdekében 

A CES-t egyre gyakrabban keresik meg „zöld” fejlesztési projektek kapcsán. A mérnöki szolgáltató GreenTech részlege átfogó megközelítést alkalmaz az ökológiai fenntarthatóság terén, például mesterséges intelligencia (AI) használatával növeli a technológiai rendszerek és gépek energiahatékonyságát. Ez számos innovatív technológiai megoldást eredményez. A CES nemrégiben kifejlesztett egy gyomirtó rendszert, amely az automatikus gyomeltávolítást és a termények védelmét szolgálja. A rendszer az autóipari érzékelők bevált technológiáját ötvözi a mesterséges intelligenciával, így lehetővé teszi az ökológiai, környezetbarát gyomkezelést. A faültető robot a következő lépés az életfontosságú ökoszisztémák környezettudatos ápolása felé.