fbpx

Félelem helyett szerethetnénk a gépet – az agráriumban is

Írta: Kohout Zoltán - 2023 május 10.

…ha úgy fogjuk fel, hogy nem elveszi, hanem segíti a munkát az agrárium bizonyos területein.

Nem csak elveszi, teremti is a munkahelyet

Amióta gépeket használ az ember, a gépfejlesztést és -alkalmazást az az aggály kíséri, hogy a technika feleslegessé, ezzel pedig munka- és jövedelem nélkülivé teszi az embert. Ez néha, átmenetileg így is volt-van, de hosszú távon a technológiatörténelem azt mutatja, hogy a robotosítás, a gépesítés hosszú távon plusz jövedelmet, új munkahelyeket teremt. Igaz, talán másmilyen képesítés, jártasság kell az új gépi környezetben. Sőt, a gépek ma már egyenesen nélkülözhetetlenek olyan veszélyes vagy „csak” kényelmetlen munkakörökben, amitől okkal ódzkodunk (bányák, automata gépsorok, festéküzemek, speciális raktárak stb.

Könnyítik, pótolják, segítik a munká(s)t

A mezőgazdasági robotosítás, az automata technológiák, vagyis az Ag tech nem arról szól, hogy a gépek elveszik a munkahelyeket. Arról van szó, hogy jobbá és gyakran biztonságosabbá tegyük az alkalmazottak munkáját – mondja Drew Ketelsen, a HMC Farms (USA) alelnöke és farmmenedzsere az andnowuknow.com oldalon. Persze Ketelsen maga is belátja, hogy az ag tech valódi kérdést hordoz: hogyan juthatunk előre anélkül, hogy veszélyeztetnénk embereink munkáját, megélhetését? A HMC-nél is közelről látszik ez, mert olyan eszközökön dolgoznak, amik helyettesítik, könnyítik vagy pótolják az emberi munkát: elektromos metszőollótól, terepi nedvességszondán és gépi gyümölcsszedésen át post harvest rendszerekig (optikai osztályozó és válogatógépek). A robotok hihetetlenül hasznosak a dolgozók számára, amikor túl meleg van a szabadban szedni vagy éjszaka kell betakarítani a táblát. A robotok képesek kiválasztani a csonthéjas gyümölcs érett darabjait a fa bármely részéről, leszedni, majd egy szemetesbe helyezni.

Egyébként lassan nincs is emberi munkaerő…

Ketelsen azt is megerősíti, ami Magyarországon és Európában is általános tapasztalat: a robot ma már nem is csak segítség, már nem csak olcsóbb, mint az emberi munkaerő, de egyenesen pótolhatatlan, miután egyre kevesebb embert lehet napszámos munkára találni. A gépesítés tehát számos ok miatt elkerülhetetlen, ám Ketelsen szerint a technológiafejlesztés hatékonyságot és munkahelyeket teremt, és új életet lehel az agráriumba.