fbpx

A CLAAS elindítja a kompakt traktorok új korszakát

Írta: Sajtóközlemény - 2023 augusztus 23.

Az „Együtt a még több sikerért” szlogen szellemében mutatja be a CLAAS a három új traktorsorozat összesen 9 tagját, a 75 és 103 lóerő közötti kompakt erőgépek tartományában. A fő célközönség a vegyes és speciális növényekkel foglalkozó termelők, illetve a kis méretben vagy részmunkaidőben gazdálkodók.

A CLAAS új traktorsorozata

Egyszerű, kényelmes, sokoldalú: 9 modell a legváltozatosabb követelményekhez és munkákhoz

Jelentősen kiszélesíti kínálatát a kompakt traktorok szegmensében a CLAAS, a bemutatkozó három új erőgép-sorozattal. A géptípusok számos, különféle műszaki megoldást kínálnak a teljesítmény, erőátvitel, kényelem és szállítási kapacitás terén, ezáltal változatos felhasználói igényekre kínálnak megoldást. A gépek palettája a 75 és 103 lőerő közötti szegmensbe tartozik, 4 fokozatú manuális és az 5 fokozatú powershift váltóval, és REVERSHIFT és TWINSHIFT funkciókkal, illetve 30 colos vagy 34 colos hátsó kerekekkel, valamint az 5,1 és 6,0 tonna közötti összsúllyal. Továbbá különféle kényelmes fülke megoldások választhatók, a váltó-alagutas kiviteltől kezdve a sík padlós kialakításig. A fejlesztés során első sorban 4 szempontot vettek figyelembe: sokoldalúság, teljesítmény, kényelem és megbízhatóság. Bár a megbízhatóság egyenlő súlyt kapott minden sorozatnál, addig a teljesítmény, a sokoldalúság és a kényelem változatos formában jelenik meg az egyes sorozatokban.

ELIOS 200: az egyszerű megoldás a nagyobb termelékenységhez

Az ELIOS 200-as sorozat 4 típust foglal magába a 75 és 103 lóerő közötti teljesítményosztályban. Míg a belépő típust jelentő ELIOS 210 már ismerős megjelenést kínál és fülke nélküli vagy fülkés kivitelben is elérhető 1.89 méteres (fülkéve 2.40 méteres) teljes magassággal, addig az ELIOS 220, 230 és 240 típusok új kialakítást kaptak és csak fülkés verzióban érhetők el. A négysebességes váltó rendelhető teljesen mechanikus kivitelben, de választható TWINSHIFT powershift funkcióval vagy REVERSHIFT funkcióval is. A hátsó függesztőpont emelési kapacitása 3,2 tonna, míg az erőgép teljes össztömege 5,1 tonna, a hátsó tengelyre szerelt 30 colos kerekek esetén. Ezek a tulajdonságok ideális választássá teszik az ELIOS 200-as sorozatot a gazdaság körüli kisebb munkákhoz, például ismétlődő logisztikai feladatok során, ahol homlokrakodóra nincs szükség, valamint kisebb és közepesen nehéz vontatási feladatokhoz.

ELIOS 300: a nagyobb termelékenységhez vezető kényelmes út

Az ELIOS 200-as sorozattal szemben az ELIOS 300-as gépcsalád 85 lóerős teljesítménytől indul és három típust kínál. Emellett a legnagyobb különbség az ELIOS 200-as modellekhez képest az ötfokozatú váltó, mely TWINSHIFT powershift funkcióval és REVERSHIFT funkcióval is rendelkezik az alapfelszereltség részeként. Emellett az ELIOS 200-tól eltérően a vezetőfülke padlója sík kivitelű. Az így elérhetővé váló többlet kényelem élvezetesebbé teszi a munkát az ELIOS 300-as sorozattal, legyen szó akár a telephely körüli feladatokról, kaszálókról, szántókról, ültetvényekről vagy erdészeti területekről. A modellek önsúlya 3600 kg-tól kezdődik, míg a legnagyobb külső szélesség 1,65 méter, a minimum magasság pedig 2,6 méter, ezáltal a traktor alkalmas az ültetvényeken és régi szabványok szerint készült gazdasági épületekben is a munkavégzésre. A nyomtáv maximális 2310 mm-es szélességével az ELIOS 300-as sorozat biztonsággal használható egyenetlen talajon és lejtőkön is. A CLAAS igény szerint biztosít gyárilag szerelt Trelleborg gyepmintás abroncsokat is (hátul 600/55 R26,5 és elől 400/55 R22,5) a talaj védelmének és a nyomvályúk kialakulásának csökkentésének érdekében, például füves területeken, parkokban, sportlétesítményekben.

AXOS 200: a sokoldalú megoldás a nagyobb termelékenységhez

Az AXOS 200-as sorozat még többet kínál mindenből, ami egyúttal nagyobb sokoldalúságot jelent. Két modellből épül fel ez a szegmens, 92 és 103 lóerő közötti maximális teljesítménnyel, ötfokozatú váltóval, TWINSHIFT és REVERSHIFT funkcióval. Ezzel teljes a kínálat egészen az ARION 400-as típusokig. Az ELIOS modellekhez képest nagyobb emelési a kapacitás és szállítási volumenek mellett az AXOS 200-as típusokhoz nagyméretű, 34 colos hátsó kerekeket kínálnak. Ennek köszönhetően a típus robosztus, hatékony, de egyúttal kompakt mindenesként használható, amely jól teljesít a kihívást jelentő talajokon a szántóföldi gazdálkodásban, zöldségtermesztésben vagy erdőgazdálkodásban. A 2,62 méteres magassággal ráadásul alacsony átjárókkal is megbirkózik, miközben lenyűgözően fordulékony a 3,79 méteres fordulókörnek köszönhetően.

A CLAAS új traktorsorozatának tagja

Négy hengeres erőforrás az FPT-től: teljesítmény, hatékonyság és alacsony karbantartási igény

Az ELIOS 200, ELIOS 300 és AXOS 200-as sorozatok minden típusa a legkorszerűbb négyhengeres FPT gyártmányú turbófeltöltős erőforrásokkal üzemel, melyek közös nyomócsöves befecskendezésűek és teljesítik a STAGE V károsanyag-kibocsájtási normákat. Az AXOS 200, ELIOS 300 sorozatok, valamint az ELIOS 240, 230 és 220-as típusok 3,6 literes erőforrással dolgoznak, 1800 bar befecskendezési nyomással, nyomásszabályzós turbófeltöltővel, intercooler egységgel, viszkokuplunggal szerelt hűtőventilátorral. A névleges teljesítményük 83 és 98 lóerő közötti (2300-as percenkénti fordulatszám mellett), valamint a maximális teljesítmény 85 és 103 lóerő között alakul, percenkénti 2000-es fordulatszámon. A maximális nyomaték értéke 334 és 406 Nm között mozog, modelltől függően. A teljes nyomaték a motor széles fordulatszám-tartományában elérhető.

Ezzel szemben az ELIOS 210-es típus burkolata alatt egy 3,4 literes erőforrás található 1600 bar befecskendezési nyomással, intercooler egységgel, viszkokuplunggal szerelt hűtőventilátorral, 75 lóerő teljesítménnyel és 309 Nm nyomatékkal.

Az üzemanyagtank az AXOS 200 és az ELIOS 300 esetében 105 liter kapacitású, míg az ELIOS 200 esetében 95 literes. Ezen felül 10 literes az AdBlue-tartály a kipufogógáz-utánkezelő rendszer számára. A STAGE V normáknak megfelelő kipufogógáz-tisztításhoz minden típuson SCR rendszer dolgozik (kivéve az ELIOS 210-es típust), valamint DPF szűrő és DOC rendszer is található rajtuk, akárcsak külső hűtésű EGR rendszer is. Minden komponens a motorháztető alatt kapott helyet, ahol nem zavarja a gépkezelő látóterét. A keskeny kipufogócső tökéletesen illeszkedik az A-oszlop előtti térbe, így nem gátolja a kilátást, valamint az alacsony motorháztetős kialakítást sem. Alternatív megoldásként alulra szerelt kipufogó is választható, mely jól védett a jobb oldali fellépő és az első konzol között. A beépített kipufogógáz-utókezelő rendszerek ellenére a motortér kivételesen könnyű hozzáférést biztosít a karbantartáshoz.

Minden erőforrás levegő-előmelegítő rendszerrel rendelkezik az alapfelszereltség részeként. Opcionálisan elektromos hidegindítást segítő rendszer is kérhető, mely megbízható és kíméletes indítást tesz lehetővé -30°C fokos alacsony hőmérsékletig.

Egyetlen állást rögzítő fordulatszám-memória helyett opcionálisan kérhető két mentési állásos memória is, valamennyi AXOS és ELIOS modellhez. Ez különösen hasznos a kardánhajtással vagy hidraulikával működtetett munkagépek használata során. A fordulatszámok gázpedállal vagy gázkarral és nyomógombbal történő elmentését követően további finomhangolások is végezhetők 2 nyomógomb segítségével.

Mindig a megfelelő sebességgel: rugalmas munkavégzés óránként 500 métertől 40 km/h értékig

Az ELIOS 200-as sorozatot választó gazdálkodók dönthetnek mechanikus sebességváltó mellett 4 fokozattal három tartományban, két mechanikus áttétellel és mechanikus irányváltóval, illetve dönthetnek egy TWINSHIFT (két powershift fokozat) funkcióval és hidraulikus REVERSHIFT irányváltóművel szerelt verzió mellett is. Mindkét kivitel 24 előremeneti és 12 hátrameneti áttétellel rendelkezik, ezek közül 8 áttétel a fő működési tartományban található (5 és 15 km/h között). Az óránként 500 méteres (300 méter 1400-as fordulatszám mellett) minimális sebességnek köszönhetően ezek a típusok kiválóan alkalmasak a speciális növénykultúrák művelésére is. Ugyanez elmondható az ötfokozatú váltókra az AXOS 200 és ELIOS 300 modelleken, melyek 30 előremeneti és 15 hátrameneti fokozatot kínálnak, ebben a verzióban összesen 10 áttételt biztosítva a fő működési tartományban, valamint egy rövid váltókarral biztosítva a személyautó-szerű kapcsolási élményt. A TWINSHIFT powershift váltó (mely gombnyomásra 20%-os mértékben növeli a vonóerőt), illetve az elektro-hidraulikus REVERSHIFT kuplung nélküli irányváltó az alapfelszereltség részeként érhető el. Általában a nagyobb traktorokról ismert további kényelmi funkció a kuplung nyomógombja a váltókar hátsó részén, aminek segítségével minden művelet során kiváltható a lábbal működtetett kuplungpedál, különösen közúti haladás során, valamint az opcionális SMART STOP funkció, mely automatikusan szétkapcsolja a váltót, amikor a fékpedált működteti a gépkezelő, például lámpás kereszteződésekben vagy homlokrakodós munkavégzés során, majd újra fokozatba kapcsol a fékpedál felengedése után. Ezek a hajtóművek a 40 km/h órás csúcssebességet 1750-es percenkénti fordulatszám mellett érik el.

Traktorból munkagép-hordozó

Az akár 3200-tól 3350 kg értékig terjedő emelőkapacitással az ELIOS 200, ELIOS 300 és AXOS 200 modellek szabványos munkagépek használatára is alkalmasak a talajmunkák során és a zöldterületek kezelésekor, illetve növényápolás esetén is. Minden típus opcionálisan felszerelhető fronthidraulikával akár 3200 kg emelési kapacitással, ami több mint elegendő az elöl használt adapterek vagy munkagépek számára. Minden ELIOS és AXOS típus az alapfelszereltség részeként nyitott hidraulikarendszerrel érkezik percenként 87 literes teljesítménnyel, illetve opcionálisan egy harmadik szivattyúval minden sorozat esetében, amivel a teljesítmény percenként 114 literre növelhető. Ebben a specifikációban az ELIOS 300 és az AXOS 200 modellek elektro-hidraulikus vezérléssel is kérhetők ELECTROPILOT funkcióval és billenőgombokkal, a hagyományos mechanikus vezérlés alternatívájaként. Hátul akár 3 darab kétszeres működésű hidraulika-kör, valamint egy szabadfolyású visszatérő ág is elérhető az ELIOS és AXOS típusokon, míg egy további negyedik kör szintén elérhető az ELIOS 300 és AXOS 200 modelleken, a harmadik szivattyúra vonatkozó opcióval együtt. Ezen kívül minden ELIOS és AXOS modell rendelhető két darab középen elhelyezett kétszeres működésű hidraulika-körrel, a homlokrakodókhoz, ültetvényeken végzett munkához vagy akár kommunális feladatokhoz.

A kardánhajtás tulajdonságai is kiválóak: az 1000/540-es kivitel alternatívájaként minden ELIOS és AXOS 200-as modell kérhető 540/540E kombinációban is. Egy sebességfüggő kardánhajtás szintén elérhető opciós tételként. Ezen túlmenően a frontra szerelt kardánhajtás 1000 vagy 540E fordulatszámokkal szintén elérhető az első függesztés számára. Az elektrohidraulikus kardánkapcsolás sima indítást biztosít a kardánhajtás és a teljes hajtáslánc kíméletes használatához.

De ezen felül még további funkciókat is kínál a gyártó: Franciaországban, illetve hasonló értékesítési régiókban minden ELIOS és AXOS 200 típus kétkörös hidraulikus fékrendszerrel is rendelhető.

A CLAAS új traktorsorozatának tagja

A tökéletes párosítás: 5 homlokrakodó, minden helyzethez

A CLAAS kínálatában elérhető testreszabott homlokrakodók még sokoldalúbbá teszik az ELIOS 200, ELIOS 300 és AXOS 200 típusokat. Az FL 60 típusú, PCH hidraulikus önszintező függesztéssel rendelkező rakodó mellett az FL C 40/60 és az FL E 40/60 sorozatú rakodók is elérhetők, mechanikus önszintező függesztéssel, minden modell számára.  Az AXOS 200-as sorozatú traktorok szintén felszerelhetők a nagyobb méretű FL 80-as rakodókkal (hidraulikus önszintező függesztés), illetve az FL 80 C típusú rakodókkal (mechanikus önszintező függesztés). A homlokrakodó keretek egészen hátul helyezkednek el, stabilitást biztosítva a nehéz munkák során. A homlokrakodó keret robosztus csavarkötéssel kapcsolódik a motor-félvázhoz, úgy, hogy az sem a kormányzási szöget, sem a karbantartást nem korlátozza. 

A FITLOCK rendszer és a MACH gyorscsatlakozás az elektronikus és hidraulikus csatlakozók számára felgyorsítja az adapterek felvételét és lerakását. A munkaeszközök felvétele a rakodókra szintén gyorsan és egyszerűen megoldható a FASTLOCK és SPEEDLINK funkciókkal. A SHOCK ELIMINATOR rezgéscsillapító rendszer az alapfelszereltség részeként elérhető minden homlokrakodó modellen.

Kétféle vezérlőrendszer érhető el a homlokrakodókhoz, az E-PILOT S vagy az ELECTOPILOT, melyek egyaránt könnyen elérhetők a jobbkézre eső konzolról. Míg az E-PILOT S csak a homlokrakodó funkciók ujjal történő vezérlésére ad lehetőséget, addig az ELECTROPILOT a hidraulikus funkciók vezérlésére is használható a hátsó munkaeszközökön. Emellett az irányváltáshoz a REVERSHIFT irányváltó szintén működtethető két gomb segítségével az ELECTROPILOT-on keresztül, a kormányoszlop bal oldalán elérhető kar helyett. Ennek köszönhetően minden releváns funkció egyetlen kézzel vezérelhető a homlokrakodós munkák során.

A CLAAS új traktorsorozatának tagja

Koncentrált és kényelmes munkavégzés: fülke ergonomikus oldalsó konzollal, légkondicionálóval és rugózott üléssel

A bal oldali ajtó szélesre nyíló zsanérjai biztonságos és kényelmes beszállást tesznek lehetővé a gépkezelő és az utas számára is. Az ELIOS 300 és AXOS 200 modellek sík padlóval rendelkező fülkét kaptak, valamint légkondicionálóval és igény szerint rugózott vezetőüléssel is kérhetők. A kiváló kilátást biztosító keskeny oszlopok az alapfelszereltség részeként érkeznek, míg az íves ablakok kifejezetten széles kilátást biztosítanak hátrafelé. Mind az első és az oldalsó szélvédők nyithatók. A nagyobb biztonság érdekében a CLAAS opcionálisan egy kiegészítő visszapillantótükröt is kínál a fülkébe.

A bal oldalon található pótülés szintén az alapfelszereltség része, ami, ha épp nincs rá szükség könnyen felhajtható. A kormány magassága és szöge állítható, így minden gépkezelőre személyre szabható. A fő kezelőelemek az ergonomikus oldalsó konzolon találhatók, funkció szerinti csoportokba rendezve és könnyen elérhetően elhelyezve. A tárolórekeszek az oldalkonzolokon és mellettük találhatók. Minden fontos információ, például az óránkénti fogyasztási adatok, a váltóolaj hőmérséklete vagy a DPF telítettsége a 4,2 colos színes kijelzőről olvasható le a kormányoszlopon. A kijelző szintén használható további beállítások kezelésére, például a hátsó függesztő emelési sebességének állítására, valamint az elektronikus vezérlésű hidraulika-körök esetén (csak az ELIOS 300 és AXOS 200) a reakcióidő és a maximális átfolyás állítására is.

A CLAAS új traktorsorozatának tagja

A legfontosabb újdonságok, röviden:

  • Három új kompakt méretű traktorsorozat: ELIOS 200, ELIOS 300 és AXOS 200, 75 és 103 lóerő közötti maximális teljesítménnyel.
  • ELIOS 210 fülkés traktorként vagy fülke nélküli kivitelben, a már ismert megjelenéssel.
  • ELIOS 220 – AXOS 240 új külső megjelenéssel.
  • Kiváló és üzemanyagtakarékos, STAGE V normákat teljesítő, FPT gyártmányú, négyhengeres, közös nyomócsöves befecskendezésű motorok.
  • Kipufogógáz-utókezelési rendszer teljesen integrálva a motorháztető alatt, a teljes körkörös kilátásért és kiváló karbantartási hozzáférhetőségért.
  • 600 órás olajcsere intervallum.
  • 4 fokozatú váltó az ELIOS 200 sorozathoz, opcionális TWINSHIFT és REVERSHIFT funkció.
  • 5 fokozatú váltó TWINSHIFT és REVERSHIFT funkcióban alapfelszereltséggel + opcionális SMART STOP az ELIOS 300 és AXOS 200 modellekhez, 40 km/h 1800/1750 percenkénti fordulat mellett, rövid váltókar.
  • A minimális sebesség 500 méter óránként (400 méter 1400-as fordulatszám mellett).
  • Nyomógombos kuplung alapfelszereltségként minden váltóhoz.
  • Akár 34 colos hátsó kerekek az AXOS 200 számára.
  • Két hidraulikus szivattyú alapfelszereltségként: ELIOS 200 akár 60 vagy 87 literes percenkénti teljesítménnyel, ELIOS 300 és AXOS 200 akár 87 vagy 114 literes teljesítménnyel, opcionális harmadik szivattyúval.
  • Mechanikus üzemeltetés az alapfelszereltségben, elektro-hidraulikus vezérlés ELECTROPILOT funkcióval és billenőgombokkal a három szivattyús verziókhoz az ELIOS 300 és AXOS 200 típusokon.
  • Maximum 4 db kettős működésű hidraulika-kör hátul, akár 2 hidraulika-kör középre kihelyezve.
  • Hidraulikus kétkörös fékrendszer, igény szerint.
  • FL 60/80, FL C 40/60/80 és FL-E 40/60 homlokrakodó sorozatok elérhetők.
  • Homlokrakodó keret hátra pozícionálva a maximális stabilitásért.
  • FITLOCK és MACH a biztonságos és gyors csatlakoztatáshoz.
  • FASTLOCK és SPEEDLINK az adapterek gyors és egyszerű felvételéhez.
  • Homlokrakodók vezérlése E-PILOT S vagy ELECTROPILOT rendszerrel.
  • Fülke keskeny oszlopokkal a kilátásért, íves oldalsó szélvédők.
  • Légkondicionáló és rugózott ülés igény szerint.
  • Nyitható első és oldalsó szélvédők.
  • 4.2 colos színes kijelző a kormányoszlopon.