fbpx

Taposóaknák: európai gépgyártók segítenének a háború után

Írta: Kohout Zoltán - 2023 augusztus 23.

Miután az oroszok csaknem 5 millió hektár mezőgazdasági területet aláaknáztak, és mivel az orosz háborús agresszió többmillió hektáron szennyezte be az élelmiszer-termelés alapját képező földeket, most már az európai gépgyártók is aggódnak.

Az Európai Mezőgazdasági Gépipari Szövetség (CEMA) is aggódik az ukrajnai háborúnak a globális élelmezésbiztonságra gyakorolt ​​tragikus következményei miatt – adta hírül a szervezet. A CEMA egy a háború utáni újjáépítést segítő munkaanyagot készített, amellyel ugyancsak az ukránok megingathatatlan támogatását demonstrálja. A szakpolitikai dokumentum elemzi az ország mezőgazdasági ágazatát, és gyakorlati intézkedések sorát javasolja a mezőgazdaság gépesítése, a nemzetközi együttműködés előmozdítása és a gazdasági fejlődés elősegítése terén szerzett széleskörű tapasztalatai alapján. Ezek az intézkedések konkrét kihívások kezelésére és kézzelfogható megoldások nyújtására irányulnak, és különféle konkrét intézkedéseket foglalnak magukban. Ilyen például az ukrán vidéki lakosság helyzetének stabilizálása, a gazdaságok finanszírozásának biztosítása, a mezők megtisztítása a taposóaknáktól és a háborús törmelékektől. Ugyancsak szerepel Ukrajna mezőgazdaságának modernizálása.

Gilles Dryancour, a CEMA Stratégiai Bizottságának elnöke szerint a háború mindig tragédia, de a magánszektorban fel kell készülni a jövőre, és segíteni kell az ukrán gazdálkodókat, hogy sikeresen beilleszkedjenek az Európai Unióba. Ukrajna mezőgazdasága kiegészíti a jelenlegi EU-termelést.