fbpx

Újrahasznosítható és 30 évig használható az új akkumulátor

Írta: Szerkesztőség - 2023 augusztus 23.

 A Nemzetközi Úrállomáson és a Hubble űrteleszkópnál is használt akkumulátorokat a NASA kutatómérnökei fejlesztették ki, csaknem 40 évvel ezelőtt. Egy amerikai cég földi alkalmazásra dolgozta át a technológiát, ráadásul állításuk szerint megfizethető áron. Ez rendkívüli fejlesztéseknek nyithatna ajtót, akár a mezőgazdasági gépgyártásban is.

Űrtechnológia továbbgondolva

A NASA nikkel-hidrogén akkumulátortechnológiája kiválóan működik az űrben, mivel rendkívül jól bírja a gyorsan változó, extrém szélsőséges hőmérsékleteket és egyéb körülményeket is. Előnyük, hogy biztonságosak, nagyon hosszú az élettartamuk, nem termelnek mérgező hulladékot, teljesen újrahasznosíthatóak és kémiai összetételük nem okoz tűzveszélyt. Ezek az előnyös tulajdonságok a Földön használt akkumulátoroknál is elengedhetetlen lenne, viszont a fő probléma, hogy ezek előállítása hihetetlenül drága. Az EnerVenue cég azonban kifejlesztet egy módszert a fém-hidrogén akkumulátorok előállítási költségének csökkentésére, figyelembe véve a közszolgáltatók és az energiafejlesztők igényeivel.

akkumulátor
Jorg Heinemann, az EnerVenue cég vezérigazgatója a nikkel-hidrogén akkumulátorral (forrás: bizjournals.com)

A Stanford Egyetem professzora, Yi Cui találta ki, hogyan lehetne a NASA hosszú élettartamú nikkel-hidrogén akkumulátor-technológiáját földi felhasználásra átformálni, jóval olcsóbb előállítási költséggel. Yi Cui munkája alapján az EnerVenue cég kifejlesztette az eddigi leghosszabb élettartamú, földi felhasználásra is alkalmas akkumulátort, ami 30 000 újrafeltöltésre képes és akár 30 évig is működhet.

Jorg Heinemann, a cég vezetőjének nyilatkozata szerint az új technológia hosszútávon helyettesítheti a hagyományos akkumulátorokat és lakóterületeken is alkalmazni fogják. Továbbá megjegyezte, hogy az általuk fejlesztett új akkumulátor sokkal biztonságosabb, mint a lítiumionos-akkumulátorok. A rövidtávú terveiket illetően úgy látja, hogy a technológia segíti az időszakos megújuló energiák, köztük a nap- és szélenergia alkalmazását.

Akkumulátorok a mezőgazdaságban

Ahogy egy korábbi cikkünkben részletesen megírtuk, a mezőgazdasági erőgépek egyik fontos alkatrésze a villamosenergiát tároló akkumulátoregység. Mivel az elektromos hálózat kiszolgálása mellett a hibrid- és a villamoshajtású rendszereknél is használják, így az akkumulátorok alkalmazásának jelentősége kiszélesedik a mezőgazdasági gépgyártás területén is.

traktor

Az akkumulátorok élettartama jelentősen függ a technológiájuktól, ez széles intervallumot határoz meg. Az egyik legmagasabb élettartamúnak a lítiumion-akkumulátorok számítanak több, mint 12 évvel. Előnyük többek között a hosszú élettartamon túl a nagy teljesítményük, viszont hátrányuk, hogy tűzveszélyesek, nem megfelelő használat esetén robbanást is okozhatnak. Ezzel szemben az új nikkel-hidrogén akkumulátorok várható élettartama 30 év és nem tűzveszélyesek, továbbá teljesen újrahasznosíthatóak.

Bár a tervezők arról eddig nem nyilatkoztak, hogy járművekhez is továbbfejlesztik-e az űrtechnológiás akkumulátort, de nagy hasznát vehetné a gépjárműipar is. További fejlesztésekkel elképzelhető, hogy az új technológia a jövőben új kapukat nyit többek között a mezőgazdasági erőgépekben használt akkumulátoroknál is.

Forrás: interestingengineering.com

Suba-Mérai Fruzsina