fbpx

Gyomirtás forró repceolajjal

Írta: Farkas Imre - 2022 február 09.

A Tensorfield egy helyspecifikusan kijuttató, forrásban lévő repceolajjal gyomirtó gépet fejleszt.

Kaliforniai Davis és a Bonn-Landtechnik Egyetemek által végzett kutatások kimutatták, hogy a nagyon forró olaj képes elpusztítani a gyomokat. A Tensorfield ezt a technológiát alkalmazva fejlesztett egy forró olajos gyomirtó gépet a szántóföldi zöldség területek gyomirtásához.

Ez egy precíziós technika, amely a gyomokat kamerával történő képelemzéssel azonosítja. A Termikus-mikro adagolónak köszönhetően a 160 fokosra hevített forró repceolajat ezután nagyon célzottan, 13 mm-es pontossággal juttatják ki a gyomnövényre, alacsony dózisokban, minimálisra csökkentve a területre gyakorolt ​​hatását. A termikus mikroadagolással kijuttatott felmelegített olaj nedves hőenergiája behatol a fiatal gyomnövények merisztematikus sejtjeibe, vagy egyenesen elpusztítja őket, vagy erősen lelassítja a növekedésüket annyira, hogy versenyképes lombkorona képződjen felettük.

 Tensorobot V2
Elméletileg 40 kézi gyomlálást végző ember munkáját tudja helyettesíteni – fotó: https://tensorfield.ag/

A gyártó a technológia kivitelezésére és szántóföldi alkalmazására kifejlesztett egy félig autonóm gépet, a Tensorobotot. Elméletileg 40 kézi gyomlálást végző ember munkáját tudja helyettesíteni. A mechanikus gyomírtáshoz képest a rendszernek megvan az az előnye is, hogy nem függ a talaj állapotától. A vegyszeres gyomírtással szemben talajra és a környezetre gyakorolt vegyi terhelés sem fordul elő a gyomok forró repceolajjal történő leforrázásával. Tensorbot kis helyigénye lehetővé teszi a könnyű szállítást a szántóföldekre, mindössze egy kisteherautóval és egy közepes méretű utánfutóval is megoldható a logisztika. Az integrált felfüggesztési egységek és a rövid tengelytáv megkönnyíti a behajtást a szántóföldre, bőséges hasmagasság, illetve minimális talajtömörítés mellett. A független kormánykonfigurációnknak köszönhetően sorvégi fordulatok is gyorsabbak.