fbpx

CASE IH kávébetakarító gép debütált Angolában

Írta: Fodor Mihály - 2022 július 27.

Az angolai kávétermelők mostantól egy világelső kávébetakarító géphez juthatnak hozzá a Case IH Coffee Express 200 Multi elérhetőségének köszönhetően. Az angolai kávétermelő régiók harmincöt termelője, valamint öt termelő Etiópiából nemrégiben részt vett a Case IH nemzetközileg is elismert önjáró kávébetakarító gépének bemutatóján a Quibalában található Vissolela farmon, amely Cuanza Sul tartományban, a közép-angolai szubtrópusi felföldön található.

CASE IH

A Case IH már évek óta gyártja a Coffee Express betakarítógépeket, amelyek a világ más piacain, például Közép- és Dél-Amerikában is jól beváltak. A CNH Industrial Brazília két kávébetakarítós szakembere, Andre Pavan és Paulo Paschoa részt vett az eseményen, és támogatást nyújtottak a gép bemutatása és demonstrációja során.

Kíméletes kezelés

A bemutató során a gazdákat különösen lenyűgözte, hogy a nagy teljesítményű betakarítási művelet során milyen kíméletesen kezelik a növényeket. A minimális veszteségek és a leszedett kávécseresznye kiváló minősége szintén kivívta a termelők elismerését.

CASE IH
Az angolai kávétermelő régiók harmincöt termelője, valamint öt termelő Etiópiából nemrégiben részt vett a Case IH nemzetközileg is elismert önjáró kávébetakarító gépének bemutatóján

A márka kávébetakarító berendezései professzionális szüretelési technológiát alkalmaznak. Egyedülálló rendszere nagyobb sokoldalúságot is biztosít, így a termelőnek lehetősége van a szelektív vagy teljes betakarításra. Az üzemanyag-takarékos motorral és egyszerű karbantartási igénnyel rendelkező Case IH betakarítógépek a csökkentett üzemeltetési költségek előnyeit élvezik, növelve a termelékenységet és jövedelmezőséget.

A gépek két, akár 0,5 fordulat/perc sebességgel forgó függőleges hengerrel rendelkeznek, amelyek műanyag ujjakkal vannak ellátva a kávécseresznye kíméletes eltávolítása érdekében, minimálisra csökkentve a növénykárosodás kockázatát. A hengerek 1248 darab 576 mm hosszú és 480 darab 520 mm hosszú ujjal vannak felszerelve, amelyek a legjobb betakarítási teljesítményt és a legkisebb termés- és növénykárosodást biztosítják. A forgás mellett rezegnek is, hogy kíméletesen lazítsák a termést, az innovatív hidraulikus rendszer pedig lehetővé teszi a rezgésszint változtatását menet közben. A két henger közötti távolság a növény méretének és korának megfelelően 80 mm-rel állítható.

A görgők alján lévő visszahúzható lemezek lehetővé teszik, hogy minden egyes bokor alja finoman, de határozottan áthaladjon a gépen, és összegyűjtse a cseresznyét az átrakodáshoz, mielőtt a vízszintes, állítható sebességű levélventilátorokkal felszerelt csigák a függőleges láncos szállítószalagokon keresztül vagy közvetlenül a kirakodószalagra, vagy egy opcionális 2000 literes tárolótartályra szállítanák, ami azt jelenti, hogy nem kell mindig traktornak és pótkocsinak jelen lennie, és nincs szükség megállásra.

CASE IH
A CASE IH kávébetakarító berendezései professzionális szüretelési technológiát alkalmaznak

Erőteljes motor

Az önjáró Coffee Express 200-at az új, 75 LE (56 kW) teljesítményű, 75 literes dízelüzemű tartályból táplált, 3 hengeres FPT S8000 TIER 3 motor hajtja.

A Coffee Express 200 kezelőinek előnye a légkondicionált fülke, amely állítható pozíciójú kormányoszloppal és teljesen állítható komfortüléssel is rendelkezik. A gép legfontosabb műveleteit a kezelő jobb oldalán található többfunkciós joystick segítségével lehet egyszerűen elvégezni.

Enio Miranda, a quibalai gazdaság vezérigazgatója szerint a világszínvonalú gépesítés szükségszerűvé vált a világszerte rendkívül komoly versenyhelyzettel jellemezhető kávétermelő iparban. A Case IH Coffee Express 200 Multi kombájn gyors és hatékony betakarítást biztosít, és hozzájárul a pontosabb és megbízhatóbb eredményekhez.

A Case IH vendégeként az ötfős etiópiai küldöttség a közeli Novagrolider farmra is ellátogatott, ahol a tulajdonos, Jose Macedo fogadta a csoportot, és bemutatta nekik a teljes termelési folyamatát a faiskolai fázistól a végtermék exportra való előkészítéséig.

Yonas Kebede Megersa, gazdálkodó és kávés tanácsadó Etiópiában elmondta: „A Case IH szerviz- és alkatrészhálózata megkülönbözteti a CE 200 Multi-t a versenytársaitól. Mivel a Case IH az egyetlen olyan beszállító, amely a közelben szervizpontok és alkatrészraktárak hálózatával rendelkezik, úgy érzem, hogy egy teljes szüreti szezont végig tudok csinálni, függetlenül attól, hogy mi történik a géppel. Ez megnyugvást ad, mert tudom, hogy mindig be tudom tartani az ügyfeleimnek tett ígéreteimet is”.