fbpx

Az AMAZONE megnövekedett forgalma 2023-ban

Írta: Farkas Imre - 2024 június 12.

Az Amazone csoport egy újabb, kihívásokkal teli üzleti évben is megőrizte növekedési pályáját, és a 2023-as pénzügyi évben átlépte a 850 millió eurós határt a forgalom tekintetében. A mezőgazdasági és kommunális gépek gyártójának éves mérlege tehát 6%-os forgalomnövekedést mutat, míg 2022-ben ez a szám 22% volt. A családi vállalkozás teljes forgalma így a 2023-es pénzügyi évben új csúcsot ért el, 852 millió eurót (az előző, 2022-as évben: 804 millió €).

A 2023-as év első felében a magas megrendelésállomány feszült helyzettel szembesült a beszállított alkatrészek tekintetében, ami az intenzív erőfeszítések ellenére néhány esetben szűk keresztmetszetekhez és késésekhez vezetett a termelésben. Ebben a tekintetben a helyzet a második félévben általánosságban rendeződött.

Továbbá a geopolitikai konfliktusok okozta kereskedelempolitikai következményeket eddig is nehéz volt és ezután is nehéz lesz felmérni, és ezek továbbra is kiemelten fontosak lesznek. Az üzleti érdekektől függetlenül komoly aggodalommal kísérjük figyelemmel az érintett területeken zajló fejleményeket.

A kihívást jelentő gazdasági környezettől függetlenül az Amazone a 2023-as üzleti évben kivételesen magas globális keresletet észlelt a modern talajművelő gépek iránt, amelyekkel fokozható a termelékenység és a jövedelmezőség. Az Amazone innovatív technológiáival nagy hasznot tudott realizálni ebből a tendenciából.

Cobra sekélykultivátor
A Cobra sekélykultivátor köztes növények feltörésére, sekély tarlóhántásra és magágyelőkészítésre egyaránt alkalmas mindenes.

Az értékesítési tendencia 2023-as pozitív alakulásához a stabilan magas, 80% körüli exporthányad és az intenzívebb piaci művelés is hozzájárult. Ennek érdekében az elmúlt évben további jövőbe mutató beruházásokat hajtottunk végre. A szállítási lehetőségek biztosítása érdekében a bramschei és a hudei/altmoorhauseni telephelyeken bővültek a termelési kapacitások, és tovább korszerűsödtek a gyártási technológiák a termékminőség javítása érdekében.

A nagy nemzetközi érdeklődés a 2023. novemberi Agritechnica kiállításon is jól érzékelhető volt. A világ vezető szakvására nagy siker volt számunkra és minden résztvevő számára.

Cirrus Grand mulcsvetőgép
A 9 m munkaszélességű Cirrus Grand mulcsvetőgép precíz, rugalmas és teljesítményorientált vetést tesz lehetővé.

2024-es kitekintés

Tisztában vagyunk azzal, hogy a 2024-es pénzügyi évben is fel kell készülnünk a folyamatos bizonytalanságokra. A globális gazdasági feltételek továbbra is változékonyak, és a mezőgazdasági vállalkozásoknak további nehézségekkel kell szembenézniük. Jelenleg egyértelmű tartózkodás tapasztalható a vásárlással szemben. Folyamatosan figyelemmel kísérjük az aktuális eseményeket, és mint mindig, ezután is elkötelezetten és arányérzékkel fogunk cselekedni, és továbbra is minden szükséges beruházást megvalósítunk.

Az olyan új piacok, mint Észak- és Dél-Amerika egyre fontosabbá válnak. Felismerjük az új földrajzi régiókban rejlő lehetőségeket és potenciált, és eltökélt szándékunk, hogy tovább fokozzuk globális jelenlétünket annak érdekében, hogy világszerte jobb támogatást nyújthassunk ügyfeleink számára. Ez év áprilisában a brazil MP AGRO műtrágyaszóró-specialista az Amazone csoport része lett.

Centaya Super vetőgép
A Centaya Super ideális megoldás szinte minden vetési műveletre nagy kezelői komforttal és maximális precizitással.

Az értékesítések hajtóereje ebben az évben a kibővített termékprogram lesz, amely a világ legkülönbözőbb régióinak talajához és éghajlatához igazodó innovatív Amazone gépeket kínál. Az egyre inkább szélsőséges időjárási viszonyok miatt új talajművelési módszerek kutatásával és kipróbálásával is foglalkozunk a hasbergen-gastei központ közvetlen szomszédságában lévő új wambergeni kísérleti telepünkön, hogy a mezőgazdasági ágazat számára biztosítani tudjuk a legújabb technológiákat és növénytermesztési koncepciókat a fenntartható, magas hozamú talajműveléshez.

Emellett a meglévő termékportfólió folyamatos fejlesztése is a középpontban áll. Ezért nemrégiben egy további, 6 méteres munkaszélességű modellel bővült a Precea vontatott szemenkénti vetőgépek termékcsoportja. Ez a változat központosított vetőmag-ellátó rendszerrel vagy decentralizált vetőmagtartállyal is választható minden egyes vetőegységen. Az eke termékcsaládban szerepelnek az új Teres és Tyrok terméktípusok is. Ezek nagyobb hatékonyságot és alkalmazkodóképességet, valamint a tarlón járó szántás lehetőségét kínálják. Az Amazone az önvezető képesség és a mesterséges intelligencia területén is előretör a fejlesztésekkel. Az MI-támogatott megoldások a termékstratégia fontos alkotóelemévé váltak.