fbpx

Az AGCO Power Tiszta Energia Laboratóriumot nyit Finnországban

Írta: Farkas Imre - 2024 július 26.

Az AGCO Power bejelentette, hogy megnyitja a vállalat első tisztaenergia-laboratóriumát. Az új létesítmény egy 70 millió eurós beruházás része a nokiai (Finnország) linnavuori üzemben, és innovatív, fenntartható akkumulátor, illetve hajtáslánc-megoldások fejlesztését, tesztelését végzik majd itt, mezőgazdasági gépekhez.

A Linnavuori tudósokból és mérnökökből álló csapat új generációs motorokat fejleszt alacsony, vagy nulla szén-dioxid-kibocsátású villamos energiával és alternatív üzemanyagokkal, például hidrogénnel, illetve metanollal, amelyek segítenek jelentősen csökkenteni a globális mezőgazdasági károsanyagkibocsátást.

Agco Power Labor
Az új létesítmény egy 70 millió eurós beruházás része

Míg a hibrid és elektromos járművek száma a világ útjain exponenciálisan nőtt a 21. században, a terepjáró/mezőgazdasági gépek alternatív erőforrásainak alkalmazása elmaradt. A meglévő akkumulátortechnológiák kapacitása korlátozza a teljesen elektromos mezőgazdasági gépek méretét, de az AGCO Power labor ezen a paradigmán dolgozik.

„Komoly erőforrásokat fektetünk be több alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású technológia kutatásába és fejlesztésébe” – mondta Kelvin Bennett, az AGCO mérnöki alelnöke. „Ezek a beruházások kézzelfogható eredményeket fognak mutatni már idén nyáron, amikor megkezdődik az első teljesen elektromos traktor, a Fendt e100 V Vario gyártása.

Fendt e100 V Vario traktor
Idén megkezdődik a Fendt e100 V Vario gyártása

A terepjáró gépek károsanyag-kibocsátásán túl az AGCO törekszik a motorgyártással kapcsolatos károsanyag kibocsátásan csökkentésére is. Konkrétan azt a célt tűzte ki, hogy a Scope 1 és Scope 2 kibocsátását 2033-ra 55%-kal, 2050-re pedig 90%-kal csökkentse.

A következő generációs zéró és alacsony károsanyag-kibocsátású gépek fejlesztése áll a vállalat fenntarthatósági törekvéseinek középpontjában. A kulcsfontosságú kezdeményezések közé tartozik a termékportfólió szén-dioxid-mentesítése, a beszállítók bevonása a kibocsátásuk csökkentésére, a gazdálkodók fenntartható megoldásokra való átállásának támogatása. Szintén fontos célkitűzésük az ipari szövetségekkel való együttműködés a mezőgazdasági gépek megújuló és alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagaival kapcsolatban.

A tisztaenergia-laboratóriumon kívül a Linnavuori üzem további új gyártási létesítményekkel bővült a hengerfejek, mind a fokozatmentes sebességváltó-alkatrészek számára. Szintén megvalósult a fényezőműhely bővítése és az utángyártott motorok tesztelési létesítménye, valamint egy oktató- és látogatóközpont is. Az új épületek összesen 11 000 négyzetméteren állnak rendelkezésre, a projekt egyes szakaszai idén indulnak, mások pedig 2025-ben kezdik meg működését.

Forrás: https://www.agcopower.com/