fbpx

A mezőgazdasági gépgyártók kiállnak a szén-dioxid-gazdálkodás mellett

Írta: Farkas Imre - 2024 március 20.

A CEMA, az Európai Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetsége állásfoglalást adott ki, amelyben felvázolja az intelligens mezőgazdasági gépek hozzájárulását a szén-dioxid-gazdálkodáshoz.

A szén-dioxid-gazdálkodás olyan földgazdálkodási gyakorlatok összessége, amelyek célja a szén megkötése a talajban. A légkörbe kibocsátott CO2 csökkentésével és megkötésével hozzájárulhat a klímaváltozás mérsékléséhez. Az Európai Bizottság gyakran hangsúlyozta a mezőgazdasági ágazat szerepét az EU éghajlat-politikai céljainak elérésében. A szén-dioxid-kibocsátás jelentős mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a szén-dioxid-leválasztással kompenzálják a kibocsátásokat, amelyek olyan tevékenységek, amelyek eltávolítják a CO2-t a légkörből, és tárolják azt.

New Holland Metán traktor
A CEMA elkötelezett az üvegházhatású gázok (ÜHG) csökkentése és a szén-dioxid megkötése mellett a mezőgazdaságban – fotó: CNH

A CEMA elkötelezett az üvegházhatású gázok (ÜHG) csökkentése és a szén-dioxid megkötése mellett a mezőgazdaságban. Gyártóik együttműködnek a gazdákkal a klímasemlegesség előmozdítása érdekében, és az iparág régóta fejleszti és kínálja az innovatív gépek és technológiák széles skáláját, amelyek lehetővé teszik az éghajlat-okos mezőgazdasági termelési folyamatokat. Az önkéntes szén-dioxid-eltávolítási tanúsítványok közelgő keretrendszeréről és a szén-dioxid-gazdálkodásra vonatkozó egyértelmű EU-s ütemterv felállításáról szóló nyilvános beszélgetéssel a CEMA szeretne hozzájárulni a vitához.

Ez a külön állásfoglalás hangsúlyozza a szélesebb körű szén-dioxid-csökkentési lehetőségek mérlegelésének fontosságát, amely magában foglalja a földterület- és állattenyésztés-gazdálkodást, valamint a körforgásos gazdaság elveit. A CO2-hatékonyság javulásának mérésével kapcsolatban a CEMA fenntartja, hogy a szén-dioxid-kibocsátású gazdálkodási gyakorlatokkal kapcsolatos járulékos előnyöket is figyelembe kell venni az egyenletben.

Ideál kombájn
Gyártóik együttműködnek a gazdákkal a klímasemlegesség előmozdítása – fotó: Agco

A megbízható, hosszú távú üzleti feltételek biztosítása az európai gazdálkodók és technológiai ágazatok számára kulcsfontosságú a szén-dioxid- kibocsátás általános csökkentésének eléréséhez és a szén-dioxid-megkötés felé való előre lépéshez. A kombinált uniós mezőgazdasági és földhasználati, földhasználat-változási és erdészeti (LULUCF) ágazatok 2035-re klímasemlegessé válásának lehetősége csak holisztikus technológiai szempontból és költséghatékony módon valósítható meg.

Az állásfoglalásban széles perspektívát kínálnak a mezőgazdasági szénmegkötésre vonatkozóan, és a következő kérdésekre összpontosítanak:

  • Hogyan támogathatják az intelligens gyakorlatok és technológiák a szén-dioxid-gazdálkodást és a szén-elnyelők mérését?
  • Milyen módszertani keret lenne megvalósítható a szén-dioxid-kivonás számszerűsítésére?
  • Milyen szakpolitikai támogatási intézkedésekre van szükség a szén-dioxid-gazdálkodás és a szén-dioxid-eltávolítási tanúsítvány elterjedésének elősegítéséhez és fokozásához?

A CEMA elemzést nyújt a fenti pontokról, és kiegészíti azt az EU döntéshozóinak szóló ajánlásokkal, amelyek érintik a következőket: a szén-dioxid-eltávolítás hatókörének meghatározása, a bevált gyakorlatok, az egyenlő versenyfeltételek, a technológia átvétele, a technológia kalibrálása és a jelentési kötelezettségek.

Az Európai Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetsége is úgy véli, hogy a digitális átalakulás – amely jobb összeköttetést, adatfolyamokat és fejlett adatelemzést biztosít – kulcsfontosságú lesz a szén-dioxid-kibocsátású gazdálkodásban.

Forrás: https://www.cema-agri.org/