fbpx

Mezőgazdasági gépek: régen volt ilyen rossz a hangulat

Írta: Kohout Zoltán - 2023 augusztus 28.

Az európai mezőgazdasági gépipar általános konjunktúraindexe továbbra is meredeken esett, miután az előző hónapban először negatív tartományt ért el a COVID-19 okozta összeomlás óta.

A kedvezőtlen trendben persze az is benne van, hogy a rendelésállomány az év elején tetőzött, így végül is várható volt, hogy a rendelések mennyisége jelentősen csökkenhet. Ez mára 4,4 hónapos gyártási időszaknak felel meg, ami hosszú távú összehasonlításban még mindig magas, de lényegesen alacsonyabb, mint bármikor az elmúlt két évben – közölte az Európai Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetsége (CEMA).

Az már a nyár derekán megfigyelhető volt, hogy a gyártók közvetlen vevői, a kereskedők nem tudják átadni számos megrendelésüket a végfelhasználóknak, így az alulkínálatból rekordmagas túlkínálat alakult ki. A felmérés szerint a kereskedői készletek sok európai piacon már magasabbak, mint a történelmi emlékezetű 2019-ben… A várható rendelésfelvételekre tekintettel azonban a cégek mintegy 60%-a az előző hónapokhoz hasonlóan további visszaesésre számít.  Tehát miközben a gyártók kínálati oldala tovább enyhül, a piaci oldalon már határozottan előtérbe kerültek a bizonytalanságok.

(forrás: CEMA)