fbpx

Az AGCO eladja a Grain & Protein részleget

Írta: Farkas Imre - 2024 július 28.

Az AGCO végleges megállapodást kötött arról, hogy gabona- és fehérjeüzletágának többségét eladja egy készpénzes tranzakció keretében, 700 millió dollár értékben az American Industrial Partners-nek (AIP).

„A Grain & Protein értékesítése az AGCO stratégiai átalakulásának egyik fontos lépése, amelyet a közelmúltban a PTx Trimble vegyesvállalat gyorsított fel, amely 2024 áprilisában zárult le” – mondta Eric Hansotia, az AGCO elnöke, elnök-vezérigazgatója. „Az üzletág leválasztása lehetővé teszi számunkra, hogy racionalizáljuk és élesebben összpontosítsunk az AGCO mezőgazdasági gépek és precíziós ag-technológiai termékek portfóliójára, ami alátámasztja a magas növekedést, árrést és szabad cash flow-t generáló üzletágakra való hosszú távú összpontosítást.”

„Az AIP széleskörű tapasztalattal rendelkezik az ipari szektorban és úgy gondoljuk, hogy ez új lehetőségeket nyit meg a Grain & Protein üzletágban. Meggyőződésünk, hogy a lépés elősegíti, hogy márkái továbbra is vezető szerepet töltsenek be a gabona-, vetőmag- és fehérjetermelő berendezések piacán, és továbbra is jó pozícióban maradjanak a gazdálkodók számára történő szállításhoz” – tette hozzá Hansotia.

GSI Szárító és siló
Az értékesítendő tranzakciók köre magában foglalja az öt elsődleges Grain & Protein márkát

Az AGCO azt várja, hogy a tranzakcióból származó nettó bevételt a megjelölt tőkeallokációs prioritásaival összhangban használja fel, beleértve az adósság visszafizetését, a technológiai és szerves növekedési kezdeményezések fegyelmezett befektetését, valamint a részvényesek tőkejuttatását.

Az értékesítendő tranzakciók köre magában foglalja az öt elsődleges Grain & Protein márkát úgy, mint a GSI, az Automated Production (AP), a Cumberland, a Cimbria és a Tecno, viszont nem tartalmazza az AGCO gabona és fehérje üzletágát Kínában.

Az AGCO megkezdi értékesítésre kerülő Grain & Protein záró pénzügyi jelentését a társaság 2024 második negyedévére vonatkozó konszolidált pénzügyi kimutatásaiban. A cég várakozásai szerint 450 és 475 millió dollár közötti veszteséget fog elszenvedni az üzlet értékesítéséből.

A tranzakció várhatóan még az év vége előtt lezárul, a hatósági jóváhagyások és egyéb szokásos zárási feltételek függvényében.

Forrás: https://news.agcocorp.com/