fbpx

Finotto Eurofalcon -– verhetetlen hasmagasság

Írta: Szerkesztőség - 2012 december 06.

Az Észak-Olaszországban működő Finotto Srl nagyjából 40 éve készít speciális gépeket, elsősorban növényvédelmi feladatokra. A vállalat olyan szerkezeteket tervez és épít, amelyek bizonyos szempontból egyedinek tekinthetők.

 

 

Mindezt az üzem manufakturális jellege, illetve rugalmassága teszi lehetővé. Az évente gyártott darabszám az önjáró permetezőgép esetében általában 22-28 db. Mára az évek alatt több mint 350 Finotto készült, ebből Magyarországon húsz dolgozik. A jelenleg futó gépük, az Eurofalcon E-170 típusú önjáró permetezőgép is a maga nemében egyedülálló, ugyanis olyan kritériumoknak kell, hogy megfeleljen, amelyeket a nagyszériás gyártók inkább nem vállalnak.

 

 

Az E-170 géppel az a cél, hogy akár 285 cm magas állományt is gond nélkül képes legyen permetezni. Főleg kukorica-, dohány- és napraforgó-ültetvények permetezésére használják világszerte, de bármilyen hasonló ültetésű növénykultúrában ugyanígy alkalmazható. Ezt a képességét úgy érték el, hogy egy függesztett alvázat alakítottak ki, szemben a szokásos magasra emelt merev hidas megoldásokkal (amely által a súlypont is emelkedik, valamint a stabilitás romlik). Itt a négy kerék felől van befüggesztve a központi alváz; ehhez tartozik a motor, a fülke, a szórókeret. Ahhoz, hogy a függesztett rendszer terhelése csökkenjen, a permetlevet a gép két tartályba osztja el, ezek pedig a jobb és bal oldali kerekek felett helyezkednek el. A több tonnányi vegyszer és a tartály tömege így nem terheli a központi vázszerkezetet, azaz forgatónyomaték helyett csak függőleges irányú erők ébrednek.

 

 

A gép minőségét sok tényező szavatolja. A Finotto E-170 lelke egy 170 lóerős, 6-hengeres turbódízel John Deere 6068 motor, amely Sauer Danfoss hidraulika-rendszeren keresztül mozgatja a gépet, kerekenkénti önálló hidraulikus hajtással. A vázszerkezet egyik oldalon tandem jellegű, ezáltal talajkövető. A permetezéshez a BARGAM rendszerét alkalmazzák, amely erős, és a vontatott gépeken is bevált (Bargam-mechanika, ARAG armatúrák, Annovi Reverberi szivattyú). A Finotto-ra a legtöbb esetben légzsákos szórókeret kerül. Az automatizálást színes érintőképernyős Teejet computer vagy ARAG BRAVO 400 rendszer végzi. Az alapgépek igen gazdagon vannak felszerelve, de természetesen különböző további opciókkal bővíthetők.

A földeken dolgozó gépekről érkező visszajelzések alapján a Finotto folyamatosan fejleszti a konstrukciót, ennek köszönhetően szinte minden évben találkozhatunk újdonsággal pl. a vázszerkezet, a kormányzás vagy éppen az automatizálás terén. A Finotto Srl exportáló partnere a Gambetti-Bargam, ezért az E-170 típust „Bargam Horse” néven is megtaláljuk a kínálatban. A gépeket Magyarországon a kilencvenes évek óta az Interat Zrt. forgalmazza és javítja, valamint cégünk biztosítja hozzájuk az alkatrészeket.
Frank Péter
INTERAT ZRT.

[wcm-show id=107135]