fbpx

Bobcat újgenerációs teleszkópos rakodók a mezőgazdaságban

Írta: GÉPmax-2021/IV. lapszám cikke - 2021 július 29.

A közelmúltban online sajtókonferencián mutatta be a Bobcat a vállalat újgenerációs, R-sorozatú teleszkóposrakodógép-családját a mezőgazdaság számára. Hét modellből áll a gépsorozat, mind Stage V motorral rendelkezik. Az új teleszkópos rakodók 2,6 és 4,3 tonna közötti maximális teherbírást biztosítanak 6 és 8 m közötti emelési magassággal.

A Bobcat új R-sorozatú teleszkópos rakodóinak sorozata az alábbi modelleket foglalja magában: Kompakt modellek – TL26.60, TL30.60 és TL30.70. Nagyméretű modellek – TL35.70, TL34.65HF, TL38.70HF és TL43.80HF.

 

Bobcat teleszkópos rakodó
Az új teleszkópos rakodók 2,6 és 4,3 tonna közötti maximális teherbírást biztosítanak 6 és 8 m közötti emelési magassággal

 

AZ ÚJ FÜLKE PRÉMIUM MUNKAKÖRNYEZETET ÉS KEZELŐI ÉLMÉNYT KÍNÁL

A Bobcat R-sorozatú teleszkópos rakodók új fülkekialakítással prémium kategóriás kezelői komfortot kínálnak. Az ergonomikus kialakításban minden felületet optimalizáltak, hogy nagyobb teret és láthatóságot biztosítsanak. A háttérvilágítással ellátott kezelőszervek könnyen elérhetőek, és a nappali és az éjszakai azonos színkódolásnak köszönhetően gyorsan azonosíthatók.

Különös figyelmet fordítottak a tárolóhelyekre. A hűtött vagy fűtött izotermikus rekesz még élvezetesebbé teszi az egésznapos munkát a gazdaságban. A gép általános hangszigetelése is megújult, aminek köszönhetően a fülkében a zajszint a felére csökkent.

Az új Grammer Maximo Dynamic légrugós ülés fűtéssel, a joystickkel ellátott kartámasszal egybeépítve, kiemelkedő vezetési élményt és magas szintű kezelési kényelmet biztosít. Az új, színes LCD-kijelző interaktív és áramvonalas. Nagyobb, 7 hüvelykes érintőképernyővel is rendelhető, beépített rádióval és telefonkezelési lehetőséggel, amely lehetővé teszi a kezelő számára, hogy azonnal tárcsázza a kapcsolatait. A nagyobb biztonság és a könnyebb manőverezés érdekében a hátsó kamera visszajelzése megjelenik a kijelzőn, amint bekapcsolják a hátrameneti fokozatot, a jobb oldali elektromos tükör is gyorsan beállítható a fülkéből. A LED-es világításcsomag 360°-os láthatóságot biztosít.

Az új Bobcat multifunkciós joystick gyorsabb műveleteket tesz lehetővé. A joystick hátsó részén található FNR gombot mutatóujjal könnyen lehet vezérelni, így a kezelő a hüvelykujjával működtetheti a szokásos gém- és segédfunkciókat, valamint az olyan új intelligens funkciókat, mint az automatikus fogás, a kanálrázó funkció, a gém- lengéscsillapítás és a sebességváltó rendszer. Az R-sorozatú teleszkópos rakodók új motorháztetővel rendelkeznek, amelynek meredekebb profilja növeli a láthatóságot, és 15%-kal csökkenti a holttereket a gépek jobb oldalán. Ezáltal a fülkéből kiváló, akadálytalan kilátás nyílik, és a vezető könnyedén mozoghat a gazdaságban.

 

Bobcat teleszkópos rakodó

 

FOKOZOTT HATÉKONYSÁG ÉS TERMELÉKENYSÉG

A fülkéből való jó láthatóságot tovább segítik a 360°-os LED-es munkalámpák, a kategória legjobb gémsebessége, a nagy teljesítményű sebességváltó és az automatizált gémmozgások. Így a gazdálkodók hatékonyabban és rövidebb idő alatt végezhetik el munkájukat. Az R-sorozatú teleszkópos rakodók számos új és bevált kezelési funkciót is kínálnak, amelyek intelligensebb vezérlést és nagyobb termelékenységet biztosítanak.

Az új Job Manager funkció lehetővé teszi a kezelő számára, hogy elmentse és visszahívja a különböző tartozékok vagy alkalmazások egyéni beállításait, hogy gyorsan a legjobb gépbeállításokkal dolgozhasson. A Bobcat R-sorozatú teleszkópos rakodók nagy termelékenységének teljes kihasználása érdekében a gépkezelő gyorsan válthat a sima meghajtásról a dinamikus meghajtásra, gyorsabb előre- és hátrafelé váltással és gyorsabb gyorsítási és lassítási fázisokkal. A Flex Drive üzemmód – a kézi gázpedál – használatával új dimenziót hoz a teleszkópos rakodógép vezetésébe. Az előremeneti sebességet a motor fordulatszámától függetlenül a jobb pedállal kezeli, és a közelítési fázisban nem kell a bal oldali fékpedállal játszani.

Egy új, negyedik üzemmód, a „félig rák” lehetővé teszi a kezelő számára, hogy a hátsó kerekeket a kívánt helyzetben tartsa, és a gépet az első kerekekkel irányítsa. Ez az új üzemmód megkönnyíti az istállófalak melletti tisztítást és a silódombokon végzett munkát.

 

ÚJ, AUTOMATIZÁLT GÉMFUNKCIÓK

  • Maximális emelési szög: a kezelő állítja be a kívánt maximális gémszöget a magasban lévő munkaterület korlátozásához. Ez a funkció segít megelőzni az ütközéseket alacsony belmagasságú épületekben végzett munka során.
  • Vissza a földre: A kezelő ezzel a funkcióval állítja be a kívánt munkapozíciót (a behúzott gém szöge). Ahogy a gém leereszkedik, magától visszahúzódik, és a megjegyzett pozíció elérésekor megáll. Ez a funkció lehetővé teszi a kezelő számára, hogy gyorsabban tudja a munkát végezni, és elkerülhető a munkaterület vagy a munkagép sérülése.
  • Auto Grab: Ezzel a funkcióval a kezelőnek nem kell a hüvelykujját a a joystickon lévő görgőn tartania a trágyavilla, vagy bármilyen hidraulikus működtetésű adapter kinyitásához/bezárásához. Ehelyett a kezelőnek egyszerűen csak túl kell nyomnia a görgőt, és a művelet automatikusan végrehajtódik.

 

Bobcat teleszkópos rakodó

 

MEZŐGAZDASÁGRA TERVEZVE

Az új R-sorozatú teleszkópos rakodókban a Bobcat megtartotta a jól bevált és nagyon sikeres vázszerkezetet – acéllemezes védelemmel a gép alján –, amely az összes Bobcat rakodó jellegzetessége. Ez a dobozos vázkialakítás védi a sebességváltót és a hidraulikát, a gép nagyon alacsony súlypontja pedig kivételes stabilitást biztosít a munkavégzéshez. A jól kiegyensúlyozott gép, az alacsony súlypont, a nehéz ellensúly és a hosszú tengelytáv kombinációjának köszönhetően a Bobcat R-sorozatú teleszkópos rakodók bármilyen magasságban könnyedén és biztonságosan kezelik a nehéz terheket.

 

KÖNNYŰ KARBANTARTÁSRA TERVEZETT MOTOR

A motortérhez való hozzáférés is javult, ami megkönnyíti a karbantartást. A motorháztető alatt az R-sorozatú teleszkópos rakodók a Bobcat D34 motor továbbfejlesztett, új, Stage V környezetvédelmi besorolású változataival működnek, amelyek DPF utókezelést alkalmaznak.

Az új R-sorozatú AGRI teleszkópos rakodók négy különböző felszereltségi szint közül választhatók. Az egyes csomagok felszereltsége világosan meghatározott, és célja, hogy megfeleljen az ügyfelek különböző szintű elvárásainak a könnyű kezelhetőség és a kényelem szintje tekintetében. Az új AGRI 4 Star csomag a teleszkópos rakodók legújabb generációjának minden kényelmi és termelékenységet biztosító opciójával fel van szerelve.

 

Bobcat teleszkópos rakodó

 

STANDARD 3 ÉV GARANCIA MELLÉKELVE

Mint minden új Bobcat teleszkópos rakodógép esetében, az R-sorozat is nyugalmat biztosít az ügyfelek számára, mivel a gyárban a teljes gépre 3 év (vagy 3 000 óra) garancia jár, amely 5 évre és 5 000 órára hosszabbítható. A Bobcat az egyetlen gyártó, amely alapfelszereltségként 3 év garanciát biztosít, így az ügyfelek teljes mértékben a mezőgazdasági vállalkozásuk fejlesztésére összpontosíthatnak anélkül, hogy a gépeik miatt aggódnának.

 

Fodor Mihály