fbpx

Bemutatkozott a TL kultivátor az Agriscot kiállításon Skóciában

Írta: Szerkesztőség - 2011 március 30.

A Simba Great Plains gyár 2010 őszén mutatta be legújabb fejlesztését, a TL kapás kultivátort, amely a maga nemében világszinten egyedülálló grubber. Ami jó hír a hazai nagyközönség számára: ez az eszköz 2011 márciusától már itthon is elérhető lesz, a Valkon Kft. kizárólagos forgalmazásában.

A TL egy hárompontfüggesztett talajművelő gép, amely elsősorban középmély talajlazításra lett tervezve, és kiválóan alkalmazható bármely technológiában és kultúrában.

A TL nagyon jól alkalmazható elsődleges és másodlagos talajművelésre ősszel, valamint ugyanúgy alkalmas a tavaszi előkészítő munkálatokra. A három sorba elhelyezett Simba rugós biztosítású kapák munkamélysége akár a 300 mm-t is elérheti.

A 3,0 m-es változat 10 kapával van szerelve, míg a 3,5 m-es 12 kapával. Mindkét típusnál 300 mm-es kapaosztás jellemző (900 mm az egy sorban lévő kapák között). A TL mélységhatárolása egyszerű, és a hátsó tömörítőhenger beállításával történik. A beállítás mélységhatároló klipszek segítségével könnyen megoldható.

A vásárlók két henger közül is választhatnak — az egyik egy 540 mm átmérőjű pálcás (Cage henger), a másik pedig 550 mm átmérőjű, DD Lites változat.

A 3 m-es gép tömege pálcás Cage hengerrel 1750 kg, a vonóerő-szükséglete pedig 120-200 LE, amit nagymértékben befolyásol a talaj kötöttsége és a munkavégzés mélysége. A 3,5 m-es gép ugyanezzel a hengerrel 2000 kg tömegű. Amennyiben az egység DD Lites hengerrel van szerelve, akkor a 3 m-es gép 2250 kg, míg a 3,5 m-es kultivátor 2600 kg, a vonóerő-szükséglete pedig 140-200 LE.

Ahogy a fenti technikai adatok is bizonyítják, a TL-sorozat megjelenése valóban nagy áttörést jelent a talajművelő gépek gyártásában. így különösen nagy öröm, hogy ez a gép a magyar gazdák számára is elérhetővé válik idén tavasszal — a Valkon Kft. termékpalettájáról.

Vörös Bálint, Valkon Kft.

www.valkon.hu