fbpx

Az AGCO új TerraGator? 6303 és 8303 eszközhordozó, kijuttató modelljei

Írta: Szerkesztőség - 2011 június 05.

Az új TerraGator® 6303 és 8303 modellek az AGCO Application Equipment gyártmányai. Tervezésük során az volt a cél, hogy az ágazat, hatékonyabb eszközhordozó kijuttatóját alkossák meg, amely jól profitál az olyan innovatív megoldásokból, mint az AGCO CVT fokozatmentes sebességváltó, az AGCO POWER 8.4 literes dízelmotor, illetve a vezetőfülke különféle fejlesztései.
Az AGCO CVT sebességváltó egy olyan váltórendszer amely sokkal hatékonyabb, mint bármilyen mechanikus váltó. 1996-os bevezetése óta szerte a világban már több mint 150.000 járműben bizonyít nap mint nap.
A hagyományos sebességváltóknál limitáló tényező a beépített sebességi fokozatok száma. Az AGCO CVT betölti ezeket a fokozatok közötti „hézagokat”, és a kúszótól az országúti sebességig végtelen számú sebességet lehet vele elérni. Nincsen sebességváltás, hirtelen rántás, kezdeti lassú motorteljesítmény. Sőt, az AGCO CVT-vel a gépkezelő előzetesen beállíthat bármilyen haladási sebességet, amit a gép bármilyen fordulatszámnál tartani fog.
Az AGCO CVT arról is gondoskodik, hogy a vonóerő szilárdan, folyamatosan adódjon át a talajra. Ennek következtében kisebb lesz a kerékcsúszás, javul a teljesítmény, hatékonyabb lesz az üzemanyag felhasználása, ráadásul a talajszerkezet sem károsodik annyira.
Az AGCO CVT megoldásának köszönhetően a vezetési módok között rugalmasan lehet válogatni. A pedálok mellett szóba jöhet a joystick vagy az irányváltó kar is. Utóbbival a gépkezelő bármilyen irányba tud sebességet változtatni; egyszerűen előre vagy hátra kell mozgatni a szabályozókart. Nem mehetünk el szó nélkül az AGCO CVT sebességváltó rendkívül egyszerű szerkezete mellett. Más sebességváltókhoz képest jóval kevesebb a mozgó alkatrész. Mindössze hét fogaskerék van, amelyek folyamatosan terhelés alatt vannak, így a mechanikus váltással járó rázkódásnak nincsenek kitéve.
A TerraGator vezérlőrendszer (TMS) az a motor és sebességváltó között elhelyezkedő „intelligens” kapocs, amely szavatolja a folyamatos csúcsteljesítményt. Miután a vezető kiválaszt egy adott haladási sebességet, a TMS a motorral és a váltóval összhangban dolgozik annak érdekében, hogy megtalálja és fenntartsa az adott sebességhez szükséges optimális erőt és üzemanyag-felhasználást.
Az EPA Tier III előírásoknak megfelelő AGCO POWER 8.4L dízelmotor az AGCO CVT tökéletes társa. A motor finom, egyenletes erőt generál, a nedves, cserélhető hengerbetétek egyenletesen oszlatják szét a motorhőt, ami szintén a teljesítményt javítja és hozzájárul a hosszabb élettartamhoz.
Az elektromos motorvezérlő – melyet kifejezetten az AGCO POWER motorokhoz fejlesztettek ki – gondosan és precízen adagolja az üzemanyagot az injektorokhoz.
A kifejezetten kijuttatóra tervezett vezetőfülke most megújult, így a gépkezelő még kényelmesebb munkakörnyezetben dolgozhat. A kilátás elsőrangú, erről több mint 5,5 m2-nyi üvegfelület gondoskodik. Az ülés jobb oldalára szerelt, azzal együtt mozgó állítható kartámaszon kényelmesen elérhető minden olyan funkció, amire munka közben szükség lehet. A botkormánnyal szabályozható a haladási sebesség, egyúttal viszont rajta van a kijuttatás legfontosabb szabályzója. A félaktív rugózású deluxe ülés most már minden TerraGator® modellen alapfelszerelés. Az ülésen valós idejű automata rázkódáscsökkentés gondoskodik a kényelemről.
Az új TerraGator® modellek hosszú alváza szintén a kényelmet szolgálja, hiszen jól közlekedik a terepen, ugyanakkor fordulékonyságot biztosít.

 

 

 
CÍMKÉK agco