fbpx

A mezőgazdasági gépértékesítés alakulása, nehezedő pályán

Írta: Szerkesztőség - 2023 augusztus 19.

Az Agrárközgazdasági Intézet statisztikai jelentése, amely a „Mezőgazdasági gépek forgalma” címet viseli, kiadott egy tanulmányt, ami alapját a 2023. január–márciusi időszak képezte (a bázisát pedig a tavalyi év azonos időszaka). Az alábbiakban láthatóvá válik, hogy mennyire vegyes kép jellemzi a mezőgazdasági gépek és egyéb eszközök forgalmát. Az egyes termékkategóriákban a jelentős forgalombővülés éppúgy megfigyelhető, mint másokban a visszaesés. Fontos információ az, hogy a következőkben közölt adatok a végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gép- és eszközértékesítések tartalmazzák.

Továbbra is az erőgépek számítanak a legkeresettebbnek

A gazdák beszerzési listáját év elején tehát az erőgépek vezették. A vizsgált időszakban 743 db traktor talált gazdára. Egy közel 15%-kal kevesebb, mint az egy évvel korábban eladott mennyiség. A kereskedői kínálat bőséges ezekből a gépekből. A nyugati, kelet-közép-európai, illetve távol-keleti márkák széles termékpalettával állnak a gazdák rendelkezésére. A teljesítmény kategóriákat vizsgálva az derül ki, hogy a legtöbb üzletet, a 101–140 LE-s (75-103 kW), valamint a 141–190 LE-s (104-140 kW) traktorokra kötötték. Az előbbi 6,7 milliárd, az utóbbi pedig 8 milliárd forint forgalom mellett valósult meg. Ezek adták az összes eladás 27 illetve 21 százalékát.

A legmagasabb teljesítménykategóriába tartozó gépekből – ami a 261-320 LE-s (192-235 kW) és a 320 LE (235 kW) feletti traktorokat jelenti – 50 és 55 db-ot vásároltak a gazdák. A 260 LE fölötti traktorok esetén ez a tavalyi mennyiség kétszerese.

Az első forgalomba helyezési adatok (forrás: Datahouse Kft.) alapján, az év első hónapjának a forgalmi versenyét a John Deere nyerte, a képzeletbeli ezüstérmet a New Holland, a bronzot pedig a Claas tudhatta a magáénak. Az első három helyezett után a sorrend így alakult: Solis, Fendt Case IH, Massey Ferguson, Kubota.

Az értékesített szállítójárművek volumene a tavalyi 462 db-ról 316 db-ra csökkent. Ezen belül 205 db pótkocsit vásároltak a gazdák a tavalyi 279 db-bal szemben.

A teleszkópgémes rakodók iránt mutatkozott jelentősebb igény

A vizsgált időszakban a gazdák kisebb érdeklődést mutattak az önjáró rakodógépek iránt. Ennek következtében a gépkategória összesített forgalma 10 százalékkal volt alacsonyabb, mint a bázisidőszakban. Az idei első negyedévben 131 rakodógép talált gazdára. A gépkategórián belül töretlen a teleszkópgémes rakodók népszerűsége. Az eladott 97-ből gépből 62 db a 7–9 méteres rakodási magasságú változat volt. A törzscsuklós homlokrakodók forgalma jószerével stagnált (5 százalékos volt a csökkenés). A csúszókormányos kisrakodók forgalomcsökkenése már érzékenyebben érintette a kereskedőket. Ugyanis harmadával kevesebb került belőlük értékesítésre. A traktorra szerelhető homlokrakodókból 40 darabbal kevesebbet vásároltak a gazdák. A bázis- időszakban eladott 173-mal szemben az idén 133 darab került ki a kereskedésekből. Az eladott mennyiség kétharmada hazai üzemekben készült.

Dupla annyi gabonakombájn

A bázisidőszakhoz képest kiugró mértékű forgalombővülést könyvelhettek el a kereskedők a gabonakombájn piacon. Ugyanis amíg 2022 első negyedévében, 4,6 milliárd forint értékben, 46 db-ot értékesítettek, addig 2023. január–márciusi időszakban 101 db új arató-cséplő géppel bővült a gazdák gépállománya. Az eladott gabonakombájnok 70 százalékát a 6 ládás kivitelű eszközök adták. Ezt követik 21 százalékos részesedéssel a rotoros kivitelű gépek. Jelentős bővülést mutatott a kukoricabetakarító adapter forgalma is. Az idei első negyedévben kétszer annyit adtak el, mint a tavalyi hasonló időszakban. A napraforgó-betakarító adapterek még ennél is jobban teljesítettek. Ugyanis esetükben háromszoros az eladásbővülés. Az eladott adapterek egyharmada hazai gyártású volt.

A szálastakarmány betakarítógépek forgalma 25 százalékkal csökkent. A tavalyi 435 db-bal szemben, az idei első negyedévben 327 db ilyen gép került értékesítésre.

Pesszimista hangulat a talajművelő gépek piacán

A bázisidőszakban 1362 db mezőgazdasági munkagép került értékesítésre. Ez a volumen az idei első negyedévre 958 db-ra csökkent, ami 30 százalékos visszaesést jelent.

A talajművelő gépek estén, a kategórián belül vegyes kép alakult ki. Amíg a szárzúzókból 38, a magágykészítőkből 41 százalékkal kevesebb került eladásra, addig a sorközművelő kultivátorokból 11 százalékkal több fogyott.

A statisztikákból kiderül, hogy az eladott talajművelő gépek harmada, hazai üzemekben készült. Az értékesített gépek közül a szárzúzók 136 db-ot (szemben pl. a 2022-es 220 db-bal), a tárcsás talajművelők 118 db-ot, a magágykészítők 138 db-ot, a hengerek 76 db-ot és a sorközművelő kultivátorok 126 db-ot tettek ki az idei első három hónapban.

A vizsgált időszakban a gyümölcs- és szőlőápolás gépei a korábbinál kisebb forgalmat bonyolítottak.

Ezen gépcsoport gépei közül a kertészeti soralj- és tőközművelőkből fogyott a legtöbb. Tápanyag-kijuttató gépek és a vetőgépek forgalma, még ha kismértékben is, de növekedett. Előbbiből a tavalyi 372 db-bal szemben 390 db-ot, utóbbiból 350 db helyett 377 db-ot értékesítettek. A tápanyag-visszapótlás gépei között a meghatározó hányadot a szilárdműtrágya-szórók (348 darab) jelentik. A értékesített vetőgépek kétharmada (253 db) szemenkénti vetőgép volt. Ez közel a tavalyi szintet jelenti (2022-ben 247 db gépet adtak el).

Harmadával kevesebb fogyott a növényvédő gépekből

A bázisidőszakhoz képest az idén, a növényvédő gépekből harmadával kevesebb talált gazdára. Az eladott növényvédő gépek meghatározó hányada (348-ból 239 db) függesztett illetve vontatott kivitelű volt. Ez a gépkategória összesen 8,99 milliárd Ft forgalmat jelentett a kereskedőknek. Az önjáró szántóföldi permetezőgépekből és az ültetvénypermetezőkből közel azonos mennyiséget adtak el (47 és 43 darabot).

A szálastakarmány-betakarítók forgalma egynegyedével csökkent az első negyedévben. Az eszköz kategórián belül a rendkezelők iránt mutatkozott kisebb igény (eladásuk 40 százalékkal csökkent). A fűkaszák eladási volumene 15 százalékkal csökkent. A bálázó gépek sem voltak túl népszerűek az év elején, ugyanis 30 százalékkal kisebb forgalmat produkáltak a kereskedőknek. Összesen 89 darabra volt vevő. Az előbb soroltak mellett 26 darab került eladásra, ez kvázi azonos a tavalyi első három hónapjában eladott mennyiséggel.

A tápanyag visszapótlás gépei közül, 2,8 milliárd Ft-os forgalom mellett 390 db talált gazdára.

Az öntözőgépek kereskedelem jelentős forgalom visszaesésről tanúskodnak. A 2023. január–márciusi időszakban 704 millió Ft-os forgalma (beleértve a lineáris, a körforgó rendszerű, a csévélődobos és a csepegtető öntözőberendezéseket is), alig több mint fele a bázisidőszakban mért 1,3 milliárd Ft-os értékesítési volumennek. Sok más kategóriához hasonlóan a mezőgazdasági célú szállítójárművek forgalma is egyharmadával csökkent. A pótkocsikból 74 darabbal kevesebb állt forgalomba (2022-ben 279 darabot értékesítettek) mint tavaly.

Három meghatározó kereskedő van a géppiacon

Az idei első negyedévében, az adatok alapján a mezőgazdasági gépek piaci tortájából, tíz cég 79 százalékos rész szakít ki magának. Közülük három céghez köthető az összes magyarországi mezőgépeladás 60 százaléka. A bázisidőszakhoz képest az első tíz cég piaci súlya 11 százalékkal, a piacvezető három cégé, pedig 8 százalékkal nőtt.

A magyar gazdálkodók egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a korszerű technikai eszközök iránt. De, a beruházásaik jelentős mértékben függnek az elérhető pályázati forrásoktól. A hazai kereskedők rugalmasan képesek alkalmazkodni a vásárlói elvárásokhoz.

Mezőgazdasági gépek bővülő lízingpiaca

A Magyar Lízingszövetség közleménye szerint a mezőgazdasági gépek piaca 11%-os növekedést tudott felmutatni az idei év első negyedében. Ez a növekedés mind a kihelyezések értékében, mind pedig a szerződések számában megfigyelhető volt. Habár eltérő mértékben. A finanszírozott összeg közel 50 százalékkal növekedett, a volumen pedig 3,4%-kal bővült. A mezőgazdasági gépek lízingpiacának 2023 első három hónapjában történő bővüléséhez egy speciális helyzet is közrejátszott. Mégpedig az, hogy számos gép – amelyekhez korábbi pályázatokon nyertek forrást – tényleges leszállítása és forgalomba helyezése ez év elején történt. Ez azt támasztja alá, hogy a szektor jelentős mértékben támogatásfüggő. Amikor van pályázható forrás, akkor azonnal élénkül a mezőgazdasági gépek piaca és ezzel szinkronban a lízingpiac is.

A tanulmány az éveleji adatokon alapul, a géppiac azóta nehezebb periódusát éli, hamarosan az ezt tükröző adatokkal is jelentkezünk, addig is egy piaci elemzéseken alapuló összegzés itt is olvasható, az extraszámokat pedig itt is kiveséztük: Közelít a félbillió forinthoz a gépkereskedelem.

Czékus Mihály