fbpx

KRONE RX és ZX – tökéletesen aprított takarmánnyal megrakva

Írta: Fodor Mihály - 2023 augusztus 18.

Az új OptiGrass szeletelő szerkezettel ellátott Krone RX és ZX rendfelszedő kocsi maximális áteresztőképesség mellett a legjobb takarmányminőséget garantálja, amivel új mérföldkövet állít fel a profi szegmensben.

Az új, kettős célú Krone RX és ZX sorozatú rendfelszedő kocsik megújult formában és műszakilag jelentős felszereltséggel jelennek meg. Nemcsak a 43-56 m3 raktérfogatú ZX csúcsmodell, hanem a kisebb testvére, az RX (33-40 m3) is új mérföldkövet állít fel a takarmányminőség terén a professzionális szegmensben, mint nagy teljesítményű, rövid szecskahosszal dolgozó rendfelszedő és szecskaszállító kocsi. Az alapokat ehhez elsősorban az  OptiGrass 28 és 37  nevű új szeletelő szerkezet adja, mely tiszta, precíz vágást végez és optimális szerkezetű, homogén takarmányt eredményez – az első száltól az utolsóig.

SplitCut rendszerrel felszerelt Integral rotor

A 2,12 m széles, vezérlés nélküli EasyFlow rendfelszedő gondoskodik a takarmány tökéletes felvételéről és átadásáról a vágórotorra, valamint a nagyon egyenletes terményáramlásról. A hidraulikus hajtásnak köszönhetően a szállítófogak sebessége az áteresztőképesség függvényében úgy állítható, hogy a terményt egyenletesen adagolják a vágórotorra. Ez nemcsak a takarmány minőségét javítja, hanem az üzemanyag-fogyasztást is csökkenti. A lengő függesztéssel és elektrohidraulikus tehermentesítéssel rendelkező EasyFlow rendfelszedő optimális talajkövetést biztosít még nehéz betakarítási körülmények között is.

Az új RX és ZX sorozat legfontosabb eleme a szeletelő szerkezet, melynek Integral rotorja biztosítja a termény egyenletes eloszlását a teljes vágási szélességben. 88 cm-es rotorátmérőjüknek köszönhetően a Krone profi betakarítógépek hatalmas étvágya is lenyűgöző. Az éleken oldalt elhelyezett kések tökéletes ollós vágást biztosítanak minden körülmény között, a takarmány pépessé tétele nélkül – ez nemcsak energiát takarít meg, hanem a takarmányt is kíméli. A szeletelő szerkezettől függően 17 vagy 22 mm széles élek kiválóan edzett acélból készülnek, ezért rendkívül robusztusak és hosszú élettartamúak. Az Integral rotor oldalain kb. 22 cm széles csigák találhatók, amelyek aktívan továbbítják a terményt a rotor közepére. Így a Krone SplitCut rendszerrel kombinálva biztosítható, hogy még a rotor külső szélein se kerüljön vágatlan takarmány a raktérbe. Ebből a célból a betakarított terményt a szélső kés szétválasztja, amely a tisztítófogak segítségével ismét előre kerül. A terelőlemezek az anyagot középre a rotorhoz vezetik, ahol a szeletelés történik. Ez kiváló vágási minőséget biztosít a teljes szélességben!

OptiGrass: szeletelési technika a legkiválóbb formában

Az új, nagy teljesítményű szeletelő szerkezet két változatban áll rendelkezésre: A 40 késsel felszerelt OptiGrass 37 maximálisan 37 mm-es elméleti szecskahosszt biztosít. Az OptiGrass 28 esetében 54 kés segítségével akár 28 mm elméleti szecskahossz is elérhető – ideális nedves szilázs betakarításához! Az OptiGrass szeletelő szerkezet a pontos ollós vágással az optimális vágáskép mellett páratlan kényelmet is kínál: Az esetleges eltömődés megszüntetése érdekében a szeletelő szerkezet egyszerűen hidraulikusan leengedhető, majd az eltömődés megszüntetése után ismét felemelhető. A késtartó gerendely kifordítható a jármű bal oldalára, így könnyen kicserélhetők az idegentestek ellen egyedi biztosítással rendelkező kések. A központi zár segítségével a kések szerszám nélkül gyorsan eltávolíthatók és cserélhetők. Érdemes alkalmazni az opcionális Krone SpeedSharp késköszörűt is. Az élező korongjaival a 40 vagy 54 kés igény szerint a helyszínen is öt percen belül, két vagy három fokozatban automatikusan megélezhető – mindig tökéletes szögben és állandó érintkezési nyomás mellett. Ez a jó köszörülési minőségnek köszönhetően mindig a legjobb takarmányminőséget biztosítja.

A tökéletes hajtáskoncepció

A belső bolygókerekes hajtóművel ellátott széles rotor a PowerBelt hajtáskoncepcióval együtt maximális áteresztőképességet tesz lehetővé. Az RX rendfelszedő és szecskaszállító kocsi esetében a Krone PowerBelt hajtás körülbelül 25%-kal több TLT-teljesítményt ad át, mint a korábbi modellnél, a ZX esetében ez maximum 10%-kal több. A terhelési csúcsok csillapításával ez a hajtáskoncepció nagyon nyugodt járást és különösen alacsony kopást eredményez, mivel a teljes hajtáslánc az RX esetében 2500 Nm-rel, míg a ZX esetében 3000 Nm-rel biztosított. Az intelligens fordulatszámkoncepció először növeli a bemeneti fordulatszámot, ami azután a bolygókerekes hajtóműben lecsökken. A forgatónyomaték csökkentése alapvetően az egyes elemeket kíméli. Ez is csak a Krone kínálatában található meg: a két szíjtárcsa gyorsan és egyszerűen cserélhető, hogy a rotor fordulatszámát a megfelelő betakarítási körülményekhez lehessen igazítani: 47 ford/min (ZX) ill. 43 ford/min (RX) nagy mennyiségű takarmány és terjedelmes rendek esetén vagy 40 ill. 36 ford./perc kevesebb takarmány és kisebb rendek esetén. Ily módon a rotortengelyek mindig optimálisan feltöltődnek takarmánnyal, és a magas előnyomásnak köszönhetően a lehető legjobb vágási minőséget biztosítják. Ezenkívül ez lehetővé teszi az optimális alkalmazkodást a különböző betakarítási körülményekhez, még kisebb traktorok használata esetén is.

A kaparóléces lehordó padozat a ZX és az RX esetében egyaránt 35 cm-rel van lesüllyesztve a rotorhoz képest. Ez csökkenti az emelési magasságot és a vele összefüggő teljesítményigényt. Ugyanakkor az egyre nagyobb takarmánymennyiség a takarmány nagyobb tömörödéséhez vezet, ami végső soron jobb kirakodást tesz lehetővé. A különböző alkalmazási körülményekhez való alkalmazkodás érdekében a gép kezelője a traktor vezetőfülkéjéből állíthatja be a hidraulikus homlokfalat, például a takarmány előtömörítésének és vágási minőségének optimalizálása érdekében, a különböző szárazanyag tartalom figyelembe vétele mellett. Az alapfelszereltséghez tartozó PowerLoad rakodó automatika a rakodást nem csak könnyebbé, hanem elsősorban hatékonyabbá is teszi. A homlokfalon található szenzorok meghatározzák a nyomóerőt és a feltöltés szintjét a rendfelszedő kocsiban, és így a takarmány szárazanyag-tartalmától függően három üzemmódban szabályozzák a kaparóléces lehordó padozat előrehaladását. Ez fenntartja az állandó nyomást a raktérben, és lehetővé teszi benne a maximális kirakodást.

Minden RX és ZX modell adagolóhengerekkel (GD) és adagolóhengerek nélkül (GL) egyaránt kapható. A GD változatok alapkivitelben három, 470 mm átmérőjű adagoló hengerrel és V-alakban elrendezett fogakkal rendelkeznek, amelyek a kirakodás során egyenletesen osztják el a takarmányt a teljes szélességben. A hajtást egy robusztus szöghajtómű és automatikus láncfeszítőkkel ellátott, egy coll vastagságú görgős láncok biztosítják.

Vezetési kényelem minden helyzetben

Nemcsak a takarmányt kell védeni, hanem a talajt is, amelyen nehéz járművek közlekednek. Ez az oka annak, hogy az RX és ZX rendfelszedő kocsik olyan futóművel vannak felszerelve, amelyek egyenletesen osztják el a terhelést a tandem vagy tridem tengelyek összes kerekén. Ebből a szempontból a hidraulikus kiegyenlítéssel ellátott tengelyegységek különösen ideálisnak bizonyultak, mivel még egyenetlen terepen és lejtőn is magas szintű menetstabilitást biztosítanak. Az alkalmazási céltól függően különböző gumiabroncsok közül választhatunk szántóföldi, zöldterületeken végzett vagy szállítási munkákhoz, megfelelő profillal akár 30,5 coll méretig.

A vezetési kényelem szempontjából az új, hidraulikus, alapkivitelben rugózott csuklós vonórúd különösen a közúti szállítás során bizonyult kiválónak. Nagyon keskeny és kompakt kialakításának köszönhetően a rálátás a rendfelszedőre és a fordulékonyság most még jobb. Az intelligens talajkormányzással, valamint az opcionálisan kapható érintésmentes elektronikus kényszerkormányzással kombinálva nemcsak a gyepnemez védelme biztosított, hanem a gumiabroncsok kopása is minimálisra csökkenthető.

Gazdag felszereltség

Különféle kiegészítő berendezések, mint például a raktérfedél, a súlymérő berendezés vagy az integrált, 200 l silózó adalékanyag befogadására képes tartály és a közvetlenül a rendfelszedő vagy a rotor felett elhelyezkedő négy lapos sugarú fúvóka teszik a Krone RX és ZX rendfelszedő és szecskaszállító kocsit teljes körű profi betakarítógéppé. Említésre érdemes az alapkivitelben beszerelt, új elektronikus szintjelző is. Ebben az esetben a rakodótér kirakodása a kaparóléces lehordó padozat mozgásán keresztül rögzítésre kerül, és az aktuális értékekkel – 0 és 100% között – megjelenik a terminálon.

Szoftveres szempontból ezek a gépek mindig egyedileg állítható kenési ciklussal rendelkező központi kenőrendszerre vannak előkészítve. Ezen felül az alapfelszereltségükhöz prémium LED lámpacsomag tartozik, amivel sötétben is kiválóan megvilágítható a környezet, a terményáramlás, a rakodótér és a karbantartási területek. A számos funkció használatához különféle kezelőszervek állnak rendelkezésre – az egyszerű DS 100 kezelőegységtől kezdve a rendkívül kényelmes ISOBUS CCI 800 és 1200 terminálokig, amelyek az intuitív felhasználói felületükkel és a gép funkcióinak megjelenítésével jelentősen megkönnyítik a munkát.