fbpx

A BOHRTRAC Kft. bemutatkozik

Írta: Szerkesztőség - 2014 december 08.

Minden alkalom külön örömet jelent számunkra, amikor egy hazai gépgyártót mutathatunk be olvasóinknak. Kiemelten igaz ez akkor, ha a közelmúltban indult magyar mezőgépgyártó vállalkozásról adhatunk hírt lapszámunk hasábjain. A 100%-ban magyar tulajdonú mátészalkai BOHRTRAC Kft. 2011-ben jelent meg a hazai gyártók egyre karcsúsodó piacán. A kezdetben hóekék, toló- és vonólapok, front, illetve hátsó hidraulika felfüggesztések fejlesztésével és gyártásával foglalkozó cég napjainkban már a fő profilt alkotó termékekből évente 200-200 fronthidraulikát, illetve tolólapot, hóekét gyárt és értékesít hazai és export piacra. Emellett évente 40-50 darab vonólap is elhagyja az üzemet.

Aki figyelmesen szemügyre vette az AGROmashEXPO kiállítás látnivalóit, az többek között a JINMA traktorokra szerelve is találkozhatott a BOHR fronthidraulika felfüggesztéssel, de tavaly tavasz óta pl. a román piacon értékesített Belarus MTZ traktorok is BOHR frontfüggesztéssel kerülnek kiszállításra, amennyiben a leendő felhasználó a traktorhoz ilyen kiegészítőt igényel.

Két éve vontatott gyűrűshengerrel is kiegészült választékuk, de a közeli jövőben további talajművelő eszközökkel is szélesítik kínálatukat. A vállalat számára nagyon fontos a környezettudatos gazdálkodás és gyártási struktúra, amit a cég logója is reprezentál.

BOHR FOX tolólap

Tolólapok, vonólapok, hóekék

A kínálatban az önkormányzatok, kommunális fenntartó cégek részéről igen kedvelt, traktor frontfüggesztésre csatlakoztatható hagyományos típusú tolólapok, illetve hóekék mellett a targoncákra, homlokrakodókra, teleszkópos rakodókra szerelhető változatok is megtalálhatók. Emellett a teherautóra szerelhető hóeke is a termékskála része, amelyet leginkább a közúti igazgatóságok alkalmaznak, de egyedi megrendelés esetén akár terepjáróra is kialakítanak hóekét.

A BOHR FOX tolólapok utak, parkolók, telephelyek hóeltakarítására lettek kifejlesztve; a fokozatmentes szögállítás, a nagyobb üzemi sebesség, a gumilap élettartalmának növelése érdekében csökkentett gépsúly is egyaránt a FOX tolólapok jellemzője. Kétféle munkaszélességben (2,32 és 3 m), fronthidraulikára és homlokrakodóra szerelhető változatban is rendelhetőek.

A négyféle méretben elérhető V FOX hóekék két részből álló palásttal, középen függőleges csapon külön mozgatható palástrészekkel rendelkeznek, csak fokozatmentes hidraulikus fordítással, dupla hidraulikus munkahengerrel (önálló hidraulikus körökkel), a palást pedig V-formába összeállítható (kétszárnyú hóeke).

A BOHR BLADE tolólapok fronthidraulikára és homlokrakodóra szerelhető változatban, acélkéssel szerelve földutak karbantartására, depók rendezésére alkalmasak, gumilappal pedig utak, parkolók, telephelyek hóeltakarítására, terménytolásra lettek kifejlesztve, 1,9 és 3,3 m munkaszélesség között hatféle méretben.

A FOX és BLADE tolólapok alapkivitelben manuális, fokozatmentes, menetes orsóval megoldott ±25-30° szögállítási lehetőséget biztosítanak, míg külön kívánságra ugyancsak fokozatmentes, kétirányú hidraulikus munkahengerrel megoldott ±25 fokos szögváltoztatást kínáló kivitel is kérhető. Az alapkivitelű tolólapokat kívánságra további olyan kiegészítőkkel bővíthetjük, mint ledes szélességjelző, támkerék, rugós kibillentő rendszer, királycsapos megoldású talajkövetés, illetve rugós gumilap.

A négyféle munkaszélességben (2,3-2,5-2,8-3 m) elérhető gyűjtőtolólapok kifejezetten terménytolásra, illetve magtári anyagmozgatási munkákra lettek kifejlesztve. A tolólap mindkét oldala 25°-kal előre van fordítva, a kopófelület 50×250×adott hosszúságú gumilappal van szerelve, amely csökkenti a súrlódást, illetve kisebb a tolólap beakadásának az esélye az egyenetlen betonon, csökken a törtszemek mennyisége. Természetesen a hárompont-függesztéses csatlakozás mellett homlokrakodóra és teleszkópos rakodóra szerelhető kivitelben is kérhető.

Az erdészeti tolólapok fronthidraulikához hárompont-függesztéssel, vagy MTZ traktorokhoz saját felfogató vázzal készülnek; utóbbi egy hidraulikus munkahengerrel működtetett lengőkaros felfogatással rendelkezik, a függesztőváz a traktor hasa alatt a kuplungházhoz megtámasztva csatlakozik.

BOHR DEMON gyűrűshenger IH 10-770 nehéztárcsához kapcsolva munka közben

BOHR DEMON gyűrűshenger

A legnagyobb előnye a hagyományos gyűrűshengerekhez képest, hogy közvetlenül összekapcsolható egy másik munkagéppel, így tárcsa vagy magágykészítőgép mögött vontatva a talaj azonnal visszazárható, tömöríthető, megvalósítva ezzel a költséghatékony művelet-összevonást.

A kompakt rövid gyűrűshengert a jó fordulékonyság és a kitűnő súlyelosztás jellemzi, mivel a gépnek majdnem az egész súlyát a hátsó futómű viszi, így az nem terheli sem a traktor függesztőszerkezetét, illetve a vele egy gépcsoportban üzemelő talajművelő gépet. Vontatható vonólapról, de akár pótkocsi vonószerkezetről is. A vonórúd magassága menetes orsóval állítható, a hátsó futómű kiemelése és az oldalsó tagok felzárása pedig egyaránt hidraulikusan működik. A hengertagok felfüggesztésének köszönhetően kiváló a talajkövetés, a szélső tagok a középső tagtól függetlenül minden irányban jól tudnak mozogni. A „DEMON” hagyományos gyűrűshenger elemek helyett cambridge hengertagokkal is rendelhető.

BOHR JUMBO görgős gyümölcskonténer-szállító kocsi

BOHR JUMBO

Tavaly ősszel bővül kínálatuk a görgős gyümölcskonténer-szállító kocsival.

Az állítható szélességű görgősorokkal szerelt szállítókocsi alkalmazásával nincs szükség targoncára, a váz hátrabillentésével a görgőkön magától legurul a konténer, a szállító pótkocsi oldalain lévő lábrácsoknak köszönhetően pedig lehetőség van a folyamatos menetre, így nincs szükség a szedők fel-lelépésére, ami jelentősen meggyorsítja a betakarítással járó begyűjtést és anyagmozgatást, a kíméletes terménymozgatásról nem is beszélve.

BOHR fronthidraulikák

A BOHRTRAC Kft. a traktor mellső függesztőszerkezeteket az igényeknek megfelelően több kivitelben fejlesztette ki. A BOHR FIX szimpla egy hidraulikus munkahengerrel működtetett, fix acéllemez emelőkarokkal szerelt, 1 100 kg emelési kapacitással, az alsó függesztési pontok végén Cat II. szabványnak megfelelő kialakítással, egyirányú hidraulikus csövezéssel (csak emel, lefelé úszó helyzet) rendelkező frontfüggesztés, míg a BOHR FIX dupla két darab hidraulikus munkahengerrel működtetett, felcsukható acéllemez emelőkarokkal szerelt, 2 000 kg emelőképességű változat, mely akár 3 000 kg-os emelési kapacitással is rendelhető.

A BOHR Vario dupla hidraulikus munkahengerrel működtetett, állítható (szélesség-, magasságállítás+úszó helyzet), emelőkarokkal szerelt, 2 000 kg emelési teljesítményű frontfüggesztés.

Az idei évtől a fronthidraulika-felfüggesztéseket már automatikus működésű, gyorskapcsolós Walterscheid csatlakozókarokkal szerelik. Természetesen a fronthidraulikák mellett számtalan más traktorkiegészítő, mint pl. a frontfüggesztésre szerelhető pótsúlytartó, a hárompont-függesztéshez kapcsolható bálatüske, illetve irányváltóval ellátott TLT-hajtómű is a kínálat részét képezi, nem is beszélve az éveként több száz darabos értékesítést is elérő MTZ segédmunkahenger szettről, amely CE-minősítéssel is rendelkezik.

Farkas Imre

CÍMKÉK farkas imre