fbpx

Horsch Szakmai Nap

Írta: Szerkesztőség - 2012 március 12.

 

Csehországban, Prágától több mint száz kilométerre  keletre,  Bukovina határában  található  a HORSCH  kutató-fejleszt­ő  telepe,  a  HNG-CZECH s.r.o. Itt került megrendezésre 2011 június első­ napjaiban a „HORSCH Szakmai Napok” elnevezésű‑ kétnapos rendezvény, amelyen a hazai szaksajtó képviselő­i mellett a  német  cég magyarországi forgalmazója – a bajai Axiál Kft. – közreműködésével hazánkból is érkeztek partnerek, illetve azdálkodók. A vendégek köszöntését követő­en a  gyártó  képviselő­i,  Szász  Zoltán magyarországi  termékmenedzserrel közösen, ismertették  a HORSCH eddig  elért eredményeit,  fejl­ődését,  bemutatták a cég schwandorfi  központját, illetve  a  2006-ban átadott,  több mint tizennégyezer négyzetméteren elterülő­ ronnenburgi  üzemét.  A folyamatban lévő beruházások közül az egyik legjelent­ősebbrő­l, a 12 millió euró összegbő­l épül új logisztikai központról kaptunk hírt, amelyet a HORSCH az alkatrészellátás javítása érdekében hoz létre.  A nemzetközi kereskedelmi hálózatuk bővítésével kapcsolatban hallhattunk a kelet-európai, orosz és ukrán képviseletről, amelyet az ugyancsak német ROPA céggel közösen hoztak létre.

 

 

 

A szakmai napnak otthont adó kutató-fejleszt­ő telep mellett található kötött talajú szántóterületen aztán gyakorlat közben mutattak be több mint egy tucat munkagépet, amelyek között jó néhány újdonságot is láthattak a résztvev­ők.
A Joker rövidtárcsák közül a kisebb munkaszélességű (5 m) Joker 5CT és az igazán nagy területekre kifejlesztett,  RollFlex hengerrel  kiegészített Joker 12 RT vontatott változatokat láthattuk. A Joker-széria közös jellemz­ője  a páros  tárcsafelfüggesztés,  illetve a tárcsák  olajfürd­ős  kenéssel ellátott, hosszú élettartamú csapágyazása.

 

 

Nemrég, a német  Agra kiállításon mutatták be a nagyközönségnek az új Terrano  FM szántóföldi kultivátort, amely a  korábbi  Terrano  FX nagy munkaszélességű változatait (FX6 és  FX8) váltotta fel. A legutóbbi, júniusban megjelent számunkban olvashattak az  új, 4 gerendelyes kultivátorról. A bemutatón a 6FM kultivátort láthattuk dolgozni, és  hasonlíthattuk össze az ismert Terrano 5FX munkájával.

 

 

A  Tiger  kultivátorok  közül  a  robosztus felépítésű  Tiger  4  AS  ideális eszköze a szántás  nélküli  talaj-el­őkészítésnek. A  kultivátor 35 cm munkamélység esetén is rendkívül jó lazító, forgató hatást  gyakorolt a talajra.  A nehéz szármaradványokkal  terhelt területek megműveléséhez a rövidtárcsával kombinált, ugyancsak 4 méter  munkaszélesség‑  Tiger  4MT  típust mutatták be. A Tiger család nagyobb tagjait a 8LT képviselte a
bemutatón, amely a hagyományos AS-változattal szemben csak  háromgerendelyes  elrendezés‑, a könnyebb vontathatóság elérése  érdekében. A Terrano és a Tiger szántóföldi kultivátorok egyaránt a  karbantartásmentes, rugóterhelés TerraGrip kapafelfüggesztéssel vannak  szerelve, de az egyik kultivátoron már hidraulikus munkahengerrel terhelt  változatot is láthattunk.

 

 

A  vet­őgépek  között  az  egyik  újdonságot  a Focus  6TD  jelentette.  Az  új hat méter munkaszélességű vető­gép, kultivátor  és  Pronto  vet­őgép  kombinációja, kapái, a  kultivátorokéhoz hasonlóan,  TerraGrip  felfüggesztéssel  kapcsolódnak  a  gerendelyekhez.  Az öt  köbméteres  osztott  tartály  30%-ában a vet­őmag tárolható, míg a fennmaradó részben a kultivátorkapákkal  kijuttatásra kerül­ műtrágya hordozható.

 

 

Az  Express  3TD  függesztett  vet­őgép-kombinációnál  a  vet­őgépegység  lényegében  egy  rövidtárcsával  van összekapcsolva. A tárcsák által megmunkált talajt egy FarmFlex gumihenger tömöríti.  A vetésrő­l a maximum 120 kg csoroszlyanyomású tárcsás csoroszlyák gondoskodnak, amelyeknek köszönhet­ően  mindig egyenletes a vetés mélysége. A vető­gép kétféle (3 és 3,5 m) méretben  készül. Meggy­őző volt a Pronto 6KR talajmaróval kombinált vet­gép munkája,  amely a legnehezebb talajból  is  pillanatok  alatt kitűn­ő  magágyat  készít,  és  a  TurboDisc duplatárcsás  csoroszlyákkal  gondoskodik a pontos, egyenlő­ mélységű vetésrő­l.

A HORSCH és a növényvéd­ő gépek gyártásával foglalkozó  német LEEB együttműködési megállapodást kötött a nyár folyamán. Az új kapcsolat révén megkezd­ődik a  LEEB növényvéd­ő  eszközök forgalmazása és képviselete a HORSCH németországi és nemzetközi  kereskedelmi rendszerében. A két gyártó az új permetező­k fejlesztése és gyártása terén is együttműködik, aminek eredményeirő­l a szakmai nap el­adásain is hallhattak a résztvevő­k.

 

 

A  HORSCH  gyakorlati  bemutatói közül ez volt az els­ő, ahol a LEEB termékei  is megismerhet­ek  voltak munka  közben.  Láthattuk  a  GS-6000 vontatott  és  a  PT-270  típusú  önjáró szántóföldi  permetező­ket.  A  GS-változat  egy  korrózióálló,  6000  liter  befogadó  képesség‑  acél  tartállyal  van szerelve,  amelyet  a  vázszerkezet közzé  helyeztek  el.  A  permetez­ő és a működtet­ erő­gép között csak  hidraulikus kapcsolat van, nem kap hajtást  kardántengelyen,  így ennek  és  a kormányzott futóművének köszönhető­en  rendkívül  jó  fordulékonysággal rendelkezik a táblavégeken.

 

 

Az önjáró PT-270 típust egy Deutz márkájú,  270  LE  teljesítményű,  kedvező­ fajlagos fogyasztású dízelmotor hajtja.  A  60-40%  súlyelosztású, összkerék-kormányzású,  hidrosztatikus hajtású  gépet  a  vontatott  típushoz hasonló  kivitelű,  de  8000  liter térfogatú  tartállyal  látták el.  A  36 méter munkaszélesség‑  szórókeret  a  LEEB  által  kifejlesztett,  egyedülálló  speciális keretfelfüggesztéssel és talajkövet­ rendszerrel  rendelkezik.

A  kijuttató keretre  épített  hat  szenzor  gondoskodik arról, hogy minden tag egyenlő­  távolságban kövesse  a  felszínt. Ugyanezzel a technikával a vontatott gép is rendelkezik, mint ahogy mindkét eszközt  felszerelik a LED fényforrásokból álló, a munkaterületet megvilágító reflektorokkal is. A több mint egy tucat munkagépet felvonultató  szántóföldi gépbemutatót  követő­en  –  a  rendezvény  másnapján  –  a  kutató-fejlesztő­  telepet, illetve  a hozzá  tartozó  2600  hektáros szántóterületet mutatták be a  vendéglátók,  ahol  mindenki saját  szemével gy­őz­ődhetett  meg  a HORSCH munkagépekkel  végzett  energia- és  művelettakarékos technológia  gyakorlati növénytermesztésben  elért  eredményeirő­l.

Farkas Imre