fbpx

X. Jubileumi Traktorhúzó Bajnokság Hajdúböszörményben (Videó)

Írta: Szerkesztőség - 2011 december 03.

A hazai Traktor- és Teherautóhúzó Bajnokság immár tradicionálisan hajdúböszörményi programnak számít, hiszen az elmúlt hazai tíz versenyből kilencet itt, a Széchenyi István Mezőgazdasági Szakközépiskola területén rendeztek meg.

Az idén augusztusban sorra került jubileumi, tizedik rendezvényre a profi versenyzők Franciaországból és Hollandiából érkeztek. A több mint hétezer embert vonzó kétnapos esemény előestéjén a városban egy felvonulás zajlott, amelyen a profi és az amatőr versenyzők vonultak fel gépeikkel, illetve a veterán gépek és autók színesítették a menetet. Másnap benépesült a szakközépiskola versenypályája, és bemutatkoztak a profi versenyzők húzótraktorai. A versenyen a holland Jan Buitenhuis, az Európai Traktorpulling Szövetség elnöke is részt vett.Ezek a több ezer lóerős húzógépek csak erre a pillanatra készülnek, sok hónapon keresztül. A néhány másodpercig tartó küzdelem idején motorjaik száz méteren 80-100 liter kerozint vagy metanolt fogyasztanak el.

Két versenygép is a legendás Citroen 2CV, vagy ismertebb nevén a „kacsa” formavilágát idézte vissza. Teljesítményben a versenygépek azonban már messze felülmúlták a francia népautó erejét, hiszen az egyikben egy 2200 LE, míg a másikban egy 3000 LE teljesítményű, nyolc hengeres, V elrendezésű, Chevrolet gyártmányú motor dübörgött.Ezt követően húzás közben eddig számunkra nem megszokott, érdekes hanggal szolgált egy három darab orosz repülőgépmotorral szerelt, 6000 lóerős profi húzótraktor. Amikor elindult a súlykocsival, a hangja valamiféle sugárhajtású űrjármű hajtóműzajához hasonlított leginkább. Ha azonban ekkor azt hitte a nézőközönség, hogy ezt követően már megkímélik a hallószerveit, úgy nem sokáig örülhetett.A következő profi húzógép ugyanis egy 3200 LE összteljesítményű, kettő darab 8 hengeres, V elrendezésű, metanol meghajtású Chevrolet motorral szerelt masina volt, amely nem kímélte a dobhártyákat, így aki nem vigyázott, az utána érezhette óvatlansága következményeit.

 

Bár lenyűgöző volt a profi versenyzők gépeinek ereje és versenyük látványa, a nézők többségét mégis az amatőr versenyzők megmérettetése vonzotta a leginkább, hiszen mindennapjaink traktorainak „erőfitogtatása” legalább annyi izgalmat és látványosságot ígért, mint a versenygépek bemutatkozása.Napjaink gyártmányai közül az MTZ, John Deere, Fendt, New Holland, Valtra és a Claas traktorok különböző típusai mérték össze erejüket. Természetesen mellettük idén is megmutatta tudását a helyi szakiskola 1965-ös gyártású DUTRA D4K/B traktora, emlékeztetve a nézőket arra, hogy egykoron szebb napokat megélt mezőgépiparunk milyen erőgépeket alkotott 46 éve.

A nagyobb régi szovjet gépeket itt általában minden évben egy Harkov T-150K traktor képviseli, s nem volt ez másképp a jubileumi versenyen sem. Ez a traktor mégis más volt, mint korábbi társai. Az 1981-es évjáratú traktor a hagyományos SZMD-62 típusú motor helyett egy lengyel, Mielec gyártmányú, Leyland-Andoria típusú 6 hengeres, 220 LE teljesítményű turbófeltöltős motorral volt szerelve, amely eredetileg a BIZON-GIGANT kombájnokbankerült alkalmazásra. Így az egyébként is jó vontatási tulajdonságokkal rendelkező T-150K traktornak nem igazán akadt kategóriájában ellenfele, hisz szinte az összes alkalommal végighúzta a súlygépet a 100 méteren.Szintén látványos volt egy átalakított formájú, régi MTZ-50-es traktor sikeres küzdelme is a súlygéppel. Emellett két különlegesnek mondható traktor is megmutatta, mit tud a küzdőpályán, hisz Claas Xerion traktorral és a Claas-színben ritkaságnak számító Challenger traktorral is találkozhattunk a versenyen.A teherautóhúzás kategóriájában pedig ismét az orosz, 3 tengelyes, összkerékmeghajtású KRAZ típusok indultak. A traktorhúzó bajnokságot minden évben sok kísérőprogram színesíti, s nem volt ez másképp idén sem. Most a már megszokott harcjárművek helyett a hatalmas traktorkerekekkel szerelt ún. Monster-truck, illetve Big-foot járművek mutatták meg, mire képesek. Bárki beülhetett ezekbe, és megtudhatta, milyen érzés egy igen magasra emelt – nyitottra átalakított – GAZ-66 és VOLGA összeépítéséből született „kék mamut” névre hallgató jármű utasaként átkelni a meredek bakhátakon. A spéci Volga társa pedig egy hasonló rendeltetésre átalakított Chevrolet Blazer terepjáró volt.

A hajdúböszörményi Veterán Traktor Egyesület kiállításának egyik kiemelkedő és ritka darabja egy John Deere-970-es arató-cséplőgép volt, amelyet még 70-es évek legelején állítottak munkába hazánkban, sok száz társával együtt.

Új színfolt volt a rendezvény történetében, hogy a jubileumi versenyen olyan nagy gépforgalmazó cégek is képviseltették magukat, mint a nádudvari KITE Zrt. vagy a bábolnai IKR Zrt.Farkas Imre(A videók Kiss Dávid felvételei)[m3 id="megjelent-gm" ev="2011" ho="09" honev="szeptemberi"]>

 
CÍMKÉK farkas imre