fbpx

Sokéves tapasztalat a magágykészítésben

Írta: Szerkesztőség - 2014 december 09.

A tavaszi talaj-előkészítésre mindig csak néhány nap áll rendelkezésre. Nemcsak az idő rövidsége jelent azonban problémát, hanem a talaj igen gyakori egyenetlensége is. Ennek sokszor az az oka, hogy az őszi alapművelést kedvezőtlen körülmények között végezték el.

Vetés előtt minden egyenetlenséget meg kell szüntetni a megfelelő eszközzel. Tavaszi magágykészítésre az az ideális, ha minden munkaműveletet (simítás, sekély művelés, tömörítés) kombinálunk, és egy menetben végzünk el. Ily módon elkerüljük a nemkívánatos tömörödést és a talaj kiszáradását, illetve elősegítjük a magok egyenletes kelését.

A BEDNAR FMT sokévnyi tapasztalattal rendelkezik a magágykészítő gépekkel kapcsolatban. Tizenöt éve alkottuk meg a SWIFTER magágykészítő kultivátor-sorozatunkat. Ez professzionális megoldást kínál mind minimum tillage rendszerek, mind hagyományos gazdaságok számára.

Tavasztól a Swifter SN 5 méteres, függesztett változatban is kapható

Ideális munkasorrend

Nemsokára nyakunkon a tavaszi magágykészítés. Ilyenkor jön el az ideje annak, hogy átgondoljuk, milyen munkagépeket használunk majd. A választásban szerepet játszanak a talajviszonyok, a gazdaság jellege, illetve a termesztett növények.

A BEDNAR SWIFTER magágykészítő kultivátorok elemei könnyűszerrel beállíthatók az adott körülményekhez. Minden SWIFTER kultivátor alapeleme az első pálcás henger, amely az egyengetést végzi, míg a záróhenger visszatömörít. Ezeket kiegészíthetjük egy simítólappal, amellyel a felszín elegyengetése még hatékonyabb.

A fő működő komponenst az adott talajviszonyok alapján lehet kiválasztani: lehetnek 270 mm széles kapák, Gamma-fogak, vagy az új, 70 mm széles ún. „SB-kapák”.

A hagyományos SO-változat mellett az SO F-sorozat is kapható. 2014-ben utóbbi 8 méteres munkaszélességgel kerül piacra

Gamma-fogak vagy SB-kapák

A minimum-tillage gazdálkodási módszer velejárója, hogy gyakran nagy mennyiségű aratáskor keletkező növényi maradvánnyal kell megbirkózni. Ezek a maradványok tavaszi magágykészítéskor eltömíthetik a kultivátort, ezért ez nem is gyakran használható. Ilyen célból javasoljuk a Gamma-fogakat, négy sorban elhelyezett munkaelemekkel. Ezek levegőztetik és meglazítják a talajt anélkül, hogy szükségtelenül összehúznák a szármaradványokat és kiszárítanák a termőréteget.

A BEDNAR magágykészítők újdonsága az SB-kapa (SB=sugar beet, azaz cukorrépa). Mint neve is mutatja, ezt az elemet eredetileg a cukorrépa magágykészítéséhez fejlesztették ki, de a hagyományos tavaszi talajmunkákhoz is alkalmas, amikor nagyon kevés a szármaradvány.

A SWIFTER magágykészítő kultivátorok sokoldalú eszközök, amelyeken a munkaelemeket az agronómiai igényeknek megfelelően, könnyűszerrel lehet cserélni.

A széles SE- és SM-sorozatot felszerelték a Wave-flex rendszerrel, így ezek még hatékonyabban követik a talajfelszínt

Megoldás mindenki számára

A Swifter-sorozatban a néhány tucat hektáron gazdálkodók éppúgy megtalálják a számukra kedvező megoldást, mint a több ezer hektáros nagygazdaságok. A gépek munkaszélessége 3 métertől 18 méterig terjed.