fbpx

Tovább fejleszt a cseh gyártó

Írta: GÉPmax-2021/II. lapszám cikke - 2021 április 11.

Bednar újdonságok a hazai piacon

A Magyarországon is jól ismert Bednar gyár fejlesztői több érdekes újdonsággal rukkoltak elő. Pribelszki Péter kereskedelmi vezető, aki a gyár gépeinek hazai értékesítéséért felel, segített nekünk áttekinteni a legizgalmasabb megoldásokat.

Bednar
Bednar Efecta CE 12000: új, 12 méter munkaszélességű gabonavetőgép

 

Az idén szintén az online térbe költözött SIMA szakkiállítás kapcsán jelezte a Bednar a sajtó képviselőinek, hogy több figyelemre méltó fejlesztéssel lépnek piacra. Mik ebből a legfontosabbak?

– Két új gépre és két, gépeken történő újításra szeretném felhívni a figyelmet. Kezdjük a legnagyobbal, egy új, nagy, 12 méter munkaszélességű gabonavetőgéppel! Efecta CE 12000 névre hallgat, ezzel bővül tovább az amúgy is széles portfóliónk. Ezt az újdonságot elsősorban a nagy területen gazdálkodó termelőknek ajánljuk, maximum 200 hektár/nap területteljesítménye figyelemre méltó. Alacsony üzemanyag-fogyasztást igényel az erőgéptől, és nagy munkasebességgel használható. Már 300 lóerős teljesítményű traktor is elegendő a használatához, ami szintén komoly előnyt jelent.

A munkagép robusztus keretre épül, tartozik hozzá egy 6 000 literes, osztottkamrás, túlnyomásos tartály, amely 62/38 arányban van felosztva. Mindkét tartály alkalmas vetőmag kijuttatására. Egyedülálló a piacon, hogy kétfajta sortávolsággal ajánljuk a gépet, 12,5 cm-es és 16,7 cm-es rendelhetők meg. A vetőcsoroszlyák egyenként paralelogramma felfüggesztéssel kapcsolódnak a tartógerendelyre, ennek eredményeként tökéletes a gép talajkövetése, és állandó a vetésmélység a teljes munkaszélességnél. A géphez különböző mellső munkaeszközök érhetők el, pl. Turbo- és Profi -tárcsasor, Ferti-csoroszlya, első Crushbar-simító. Ezek használatának különböző talajkörülmények esetén van jelentősége. Az Efecta CE 12000 már a saját, vadonatúj szoftverünk vezérlését tartalmazza.

Mit érdemes tudni a másik új termékről?

– Ez egy univerzális hordozóeszköz, ami Caddy CD névre hallgat. Függesztett és féligfüggesztett gépek csatlakoztatására alkották meg mérnökeink. Ennek használatával olyan traktrokhoz is csatlakoztathatjuk munkagépeinket, amelyeken nincs hátsó hárompont-felfüggesztés, csak vonószem vagy vonópad. A gépnek maximum 5000 kg az emelési kapacitása, és például a függesztett Terraland TN vagy a Terrastrip ZN eszközök csatlakoztatására szolgál.

 

Bednar

 

Fontos, hogy a közúti közlekedésnél a széles szállítókerekek miatt teljesen biztonságosan használható. Egy mellső kiegészítő súly is található a gépen, ami a tökéletes súlyelosztást segíti elő, akár szállítás, akár munka közben.

Mik azok a fejlesztések, amik már a korábbi gépek megoldásait bővítik, finomítják?

– Például a függesztett Terraland TN lazítóinkhoz a gyár kifejlesztett egy negatív kapaszögű úgynevezett passzív művelőtestet, amit mi Zéró-Mix lazítókéseknek hívunk. Ezek nem keverik a talajt, alkalmasak a tömörödött talajréteg átvágására. A Zéró-Mix művelőrésze egy 60 mm széles, szárny nélküli lazítókés.

 

Bednar

 

Az utolsó, amit kiemelek, az a Strip-Master EN sávművelő kultivátorunkon történt fejlesztés. Manapság egyre elfogadottabb a strip-till technológia, amit elsődlegesen kukorica, napraforgó, repce stb. művelésénél használnak. Ennél a sávos talajművelésnél előny, hogy a talaj gyorsabban felmelegedik, sokkal jobb lesz a levegőzése, javul a vízáteresztő-képessége. A gépet kisebb teljesítményű traktorokkal is használhatják, kb. 25 cm-es mélységig dolgozhatunk vele, kombinálható műtrágyatartályainkkal is, az egy menetben történő műtrágya-kijuttatás érdekében, vagy akár kapcsolható hígtrágya-kijuttató gépekhez is. Újítás a gépen, hogy a művelőkések hidraulikus túlterhelés elleni védelemmel lettek ellátva, illetve hogy a sortávolságot 45 és 75 cm-es távolságban lehet állítani. Az összes, cikkben megemlített fejlesztés már az idei szezonban elérhető lesz Magyarországon is.