fbpx

A kamera figyel a járművezető helyett

Írta: Farkas Imre - 2024 szeptember 01.

A kamera rendszerek alkalmazása a gépek munkájának megfigyelésére, követésére már több évtizedes múltra tekint vissza, viszont napjainkban a munkafolyamatok megfigyelése mellett már a közlekedésbiztonságot is fokozza az erőgépeknél

Az első kezelést segítő kamera rendszerekkel itthon a 90-es években érkezett önjáró cukorrépa-betakarító gépeken találkozhattunk, de hamar elterjedtek az önjáró silózókon, kombájnokon is. Ezek a rendszerek leginkább a szántóföldi munka során a kezelést segítik, azon helyek történéseinek közvetítésével, amelyeket a gép kezelője a fülkéből nehezen, vagy egyáltalán nem láthat. Néhány éve viszont a traktorok számára is piacra dobtak a közlekedést segítő kamerarendszert, amellyel leginkább a be nem látható útra való felhajtást tehető biztonságosabbá, főleg abban az esetben, amikor a traktor mellső függesztésére munkagép van csatlakoztatva, vagy homlokrakodóval van szerelve.

Hawk Universal
Holttér figyelő kamerarendszer – fotó: https://agro-center.hu/

A Hawk Universal a gép mindkét oldalára szerelt kamerával figyeli a gép bal és jobb oldalát, továbbá a gép előtti területet. A gépkezelő a gép bal és jobb oldalára szerelt kamera által közvetített képet a vezetőfülkében lévő kijelzőn, osztott képernyőn látja. Ezzel a megoldással kizárhatók a holtterek, láthatóvá válik a keresztforgalom és hatékony szerepe van az ütközések megelőzésében. Mindkét oldalon 40 fokos az oldalirányú látómező. A gépkezelő egyetlen pillantásra képes az előtte lévő úttest bal és jobb oldalára tekinteni, ami nem csak a közlekedés biztonságosságát fokozza, hanem a gépkezelő kényelemérzetét is.

Hawk Universal
holttérfigyelő kamerarendszer által közvetített kép – fotó: https://agro-center.hu/

A másik, rendkívül kisméretű, de nagy felbontású „Eagle” univerzális járműkamera a legtöbb járműre (traktorra, tehergépkocsira, magajáró rakodókra és magajáró gépekre, kombájnokra stb.) egyszerűen felszerelhető, akár tolatókameraként, vagy oldaltávolságot belátó kameraként, esetleg vontatmány-ellenőrző kameraként is használható. A kamera 160°-os látószöget fog be és időjárás­álló kivitelű, hosszú élettartamú. A kamerák képeinek megjelenítéséhez kétféle 7 collos átmérőjű monitor választható, éjszakai LED világítással, akár IP 69K nedvességvédelemmel is. A rendszereket a Német Mezőgazdasági Társaság (DLG – Deutsche Landwirtschaftsgesellschaft) és a Német Műszaki Felügyeleti Egyesület (TÜV Süd – Technischer Überwachungsverein) is tanúsította.