fbpx

Vredestein TraxionXXL – a legerősebb traktorok számára

Írta: Szerkesztőség - 2011 november 17.

1997-ben a Vredestein négy különböző méretben bemutatta egyedi multifunkciós futófelületű radiál traktorabroncsait: ez volt a Traxion+. A márka nagy sikert aratott, és piaci részesedése Európa szinte minden országában azóta folyamatosan növekszik.
A Vredestein most felhasználta a mindenki által kiválónak tartott Traxion+ tervezésének tapasztalatait, és megalkotta az új TraxionXXL-t, elsősorban azokra a csúcstechnológiájú traktorokra, amelyek motorteljesítménye 160 és 300 lóerő közötti. A TraxionXXL viszonylag alacsony guminyomáson is jól terhelhető, és miközben kiemelkedő vontatási tulajdonságokkal bír, jó menetkomfort, illetve hosszú hasznos élettartam jellemzi. A jellegzetes profil, a meghatározott kényelmi és vontatási tulajdonságok jól mutatják, hogy az abroncs közeli rokona a Traxion+-nak.

Gazdaságosan, hatékonyan
A nagygazdaságok és a főállású vállalkozók számára a modern gépek elengedhetetlenül szükségesek a gazdaságos és hatékony működéshez. A mai mezőgazdaságban korszerű, nagy motorteljesítményű traktorok kellenek, a gépeknek és szállítójárműveknek pedig fontos jellemzője a nagy terhelhetőség. Csak a megfelelő méretű és típusú gumiabroncsokkal lehet maximális a teljesítmény, s csak így térülhet meg a befektetés.

Nagy futófelület
Az abroncsok méretét nem egyszerű növelni. A szélességet a közlekedési szabályzat, a magasságot pedig maga a traktor formája korlátozza. A Vredestein azonban erre is talált megoldást. A TraxionXXL révén olyan gumiabroncsot kínál, amely viszonylag alacsony nyomás mellett is nagy terhelhetőségű, s miközben a felni átmérője kisebb, a kerék körmérete, vagyis a kerület egyenletes és állandó. A TraxionXXL térfogata több levegő befogadását teszi lehetővé, a szövetváz pedig erős és rugalmas. Ennélfogva lehetővé válik, hogy nagyobb érintkező felület legyen az abroncs és a talaj között; nem csupán a gumi szélességében, hanem a haladási irányban, a futófelületen is. Minél nagyobb az érintkezési felület, és ennek megfelelően minél kisebb a talaj minden egyes négyzetcentiméterére jutó nyomás, annál kevésbé károsítja a traktor a talajszerkezetet. A TraxionXXL segítségével a motorteljesítmény a lehető legnagyobb mértékben alakul át vonóerővé. Az egyedi profil (ívelt kapaszkodóbordák a futófelületen) segítségével a gumi jól tisztítja magát, kevéssé vág bele a talajba, nem rongálja a gyepet. Az abroncs keresztmetszeti magassága viszonylag nagy, ami a jó nyomkövetés, a stabilitás érdekében elengedhetetlen. Szállítási munkához az XXL nagyon kényelmes, hiszen akár 70 km/órás sebességre is alkalmas. Az abroncs zajszintje még ilyen tempónál is alacsony.