fbpx

Versatile Panther 500 önjáró silózógép gyakorlati bemutató

Írta: Szerkesztőség - 2016 november 12.

Sokoldalú gép a hatékony betakarításért

Szeptember végén, Vasváron rendezte meg a VEKTOR-HOLDING Kft. azt a gépbemutatóját, ahol a gazdálkodók a gyakorlatban is megismerhették a Versatile Panther 500 önjáró silózógép kiváló minőségű munkáját a betakarítás során.

A szakmai programon megjelent gazdálkodókat Kárpáti Zoltán, a rendezvénynek helyszínt biztosító Csörnöc-menti Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke köszöntötte, s elmondta, hogy 84 főt alkalmazó szövetkezetük 1 200 hektár területen végez szántóföldi növénytermesztést, emellett mintegy 300-500 hektár gyepterülettel is rendelkeznek.

A szövetkezet fő profilja az állattenyésztés, azon belül is a tejtermelés. A mintegy 1 800 egyedes szarvasmarha állományt 540 Holstein-fríz fejőstehén és annak szaporulata, valamint 300 magyartarka és szaporulata alkotja.

Kárpáti Zoltán arról is beszámolt, hogy szövetkezetük korábbi silózógépe 17 szezont dolgozott, s megérett az eladásra. Ekkor fogalmazódott meg a kérdés, hogy bérmunkáztassanak, vagy vásároljanak új önjáró silózót.

A beruházás mellett döntöttek, s a hazai piacot feltérképezve, az ár-érték arányt is figyelembe véve döntöttek a VEKTOR-HOLDING Kft. által forgalmazott Versatile Panther 500 mellett.

A szövetkezetnél jelenleg első szezonjában dolgozó Versatile silózógép már több száz vagonnyi tömegtakarmányt takarított be meghibásodás nélkül.

A szakember úgy gondolja, hogy jól döntöttek a Panther vásárlásával, ami az éves mennyiségű, mintegy 15 ezer tonnányi szilázs és szenázs betakarítását el fogja látni.

Versatile Panther 500 – tapasztalat, innováció és siker

A Versatile Panther 500 silózót Pohárnok Pál, a VEKTOR-HOLDING Kft. ügyvezetője mutatta be az érdeklődőknek, s elmondta, hogy a Rostselmash csoport számára igen fontos a takarmánybetakarítási szegmens, ahol a mennyiség és a minőség egyaránt irányadó tényező.

A Panther 500 a silózók csúcskategóriájába tartozik, így a gép nagy teljesítményt, kiváló hatékonyságot, rugalmasságot és aprítóminőséget, valamint a legmagasabb szintű vezetői kényelmet biztosítja.

A Panther 500 hajtásrendszere összkerékhajtássával és nagy teljesítményével bármilyen körülmény között a legmagasabb szintű betakarítási teljesítményt nyújtja.

A Panther 500 silózó nyitható burkolatainaknak köszönhetően a karbantartás kényelmesen elvégezhető

Kiváló minőségű takarmány mindenkor

A Versatile Panther 500 a terményt a felszerelt adaptertől függően levágja, vagy felszedi, majd az adagolószerkezetbe szállítja.

Az adagolóegység az áramló terményt összepréseli, s az aktív adagolóhengerekkel felgyorsítja, emellett szinkronizálja is az adagolás ütemét.

A nagy fordulatszámú aprítódob felaprítja a terményt, és felgyorsítja az áramlást a szemroppantó zónában, a továbbszállítás érdekében.

Az aktív szemroppantó hengerei 20%-os fordulatszám-különbséggel megroppantják a szemet – csak a kukorica viasz érettségi stádiumában ajánlott az alkalmazása –, majd a szűkítő csatornában az aprított terményt elszállítja a gyorsító rotorba.

A lapátos gyorsító rotor megnöveli az áramlás sebességét, majd elszállítja a terményt a kifúvócsőbe, ami a terményt a szállítójárműbe irányítja.

Az 500 lóerős Mercedes-motor ideális erőforrás a Panther számára

A Panther 500 silózót a gyártó hathengeres, 500 lóerős, soros MTU (Mercedes) turbómotorral szerelte, ami biztosítja a betakarítógép optimális kihasználhatóságát a különböző felhasználási körülmények között.

A Versatile Panther motorja fordulatszám-csökkentő hajtóművel és kuplunggal felszerelt. A fordulatszám-csökkentő hajtja a hidrosztatikus és a hidraulika-rendszer szivattyúit.

A motor közvetlenül hajtja az aprítódobot, a gyorsító-kifúvó rotort és a szemroppantót, ezáltal jelentős üzemanyag-megtakarítást garantál.

Az 5 méter munkaszélességű, sor független, kiváló minőségű KEMPER adapter jól alkalmazható silókukorica, cirok, szudánifű vagy viaszérett gabona betakarítására is

Panther 500 kiváló minőségű KEMPER adapterekkel

KEMPER 445 sorfüggetlen silókukorica adapter

A cég ügyvezetője kihangsúlyozta annak jelentőségét, hogy a Versatile kiváló teljesítményű és minőségű KEMPER adapterekkel kínálja az önjáró gépet.

Az 5 méter munkaszélességű, sorfüggetlen KEMPER adapter jól alkalmazható silókukorica, cirok, szudánifű vagy viaszérett gabona betakarítására.

Az adapterben nagy fordulatszámon forgó vágórotorok találhatók, ezek alsó részére kettő-kettő hajlított kést szereltek, ami roncsolja a betakarítandó kultúra tövét; ez egyrészt óvja a silózógép gumiköpenyeit, másrészt elősegíti a szármaradvány lebomlását.

A KEMPER adapter abszolút rendezett formában hordja be a terményt, ezért a gép vágásiteljesítmény-igénye kisebb: ez KEMPER-szabadalom, amivel mintegy 10-15% teljesítménytöbblet érhető el, alacsonyabb energiafelhasználás mellett.

KEMPER zöldtakarmány és rendfelszedő vágóasztal

A Panther 500 önjáró silózóhoz 5 méter munkaszélességű, legfeljebb 1,5 méter magas fű vágására alkalmas zöldtakarmány vágóasztal, valamint a fonnyasztott és zöld renden lévő terményekhez 3 méter munkaszélességű KEMPER rendfelszedő is rendelhető.

A Panther 500 adagolóegységére a gazdálkodó mindig számíthat

A Panther 500 silózót a Versatile megbízható, 4 adagolóhengeres adagolóegységgel szerelte.

Az alapfelszereltséghez tartozik a behordóhengeren található kő- és fémdetektor: az alsó és felső hen- gerek közötti távolság 24 mm, ami növeli a fémdetektor hatékonyságát.

Amennyiben a kő-, vagy a fémdetektor aktiválódik, a terményadagolás azonnal leáll, és az idegen tárgy visszajáratással eltávolítható.

Az adagolóhengerek és az adapterek fogaskerék- és hidromechanikus hajtásúak.

Nagy terményáramlási sebesség

– minimális energiafelhasználás mellett

A Versatile Panther 500 betakarítógép komponenseinek kialakítása olyan, hogy a terményadagolás útvonalát szabaddá teszi. Az aprított termény mozgása minimális irányváltoztatással jár, ami lecsökkenti a terményszállítás energiafelhasználását.

A stabil áramlás és a kiváló minőségű takarmány érdekében a gép az egymás után következő műveletek mindegyikét nagyobb lineáris sebességgel hajtja végre, mint az előzőt.

A gyorsító, illetve kifúvó rotor a rotor hossztengelyéhez képest rézsútos szögben elhelyezett lapátokkal felszerelt, ennek köszönhetően a terményt a kifúvócső közepe felé irányítja, minimális energiafelhasználás, valamint nagy terményáramlási sebesség mellett.

Az alsó és felső hengerek közötti kis távolság tovább növeli a fémdetektor hatékonyságát

Kiváló minőségű aprítás

A Versatile Panther 500 olyan aprítóberendezéssel felszerelt, amely 1 200 percenkénti fordulatszámú, 630 mm átmérőjű dobból áll; ez minimalizálja az adagolóegység terhelését, valamint növeli a hatékonyságot, még rövid vágáshossz esetén is. Az aprító automatikus dobkésélezővel ellátott.

A Panther 500 aprítórendszere „V” alakban elhelyezett késeivel, ferde vágásnak köszönhetően, alacsonyabb energiafelhasználáson alapul.

A kések heringszálka alakzata középre viszi a levágott terményt, ami megakadályozza a falak túlzott kopását.

A vezetőfülkében található, digitális kijelzővel ellátott automatikus élező és késhézag szabályzó panel lehetővé teszi, hogy a gépkezelő szabályozza a vágókések élességét, valamint a távolságot az aprítódob és az ellenkés között: mindez tovább növeli a termelési volument, üzemanyagot takarít meg, miközben a gépkezelő munkáját is megkönnyíti.

A közvetlen meghajtású aprítódob esetében közvetlen az energiaátvitel a motor és az aprítódob között, ami minimális energiaveszteséget eredményez. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy a motor teljes teljesítménye a terményfeldolgozására jusson, emellett további üzemanyagot takarítson meg.

A szállítócsatorna opcionálisan egy nyomóhenger rendszerű szemroppantóval is felszerelt.

Maximális kényelem egész nap

A Panther 500 önjáró silózógép tágas Komfort Kabinnal felszerelt, amely a gépkezelő számára biztosítja a körkörös kilátást, az ergonomikus kezelőpanel egyszerű használatát, a klímaberendezést, a pótülést, a szellőző és audiorendszert, valamint a hűtőboxot is.

A Panther 500 kormányoszlopa állítható, így azt minden gépkezelő egyszerűen, a számára legmegfelelőbb pozícióba tudja állítani.

A Versatile silózó irányítópanelja is jól elhelyezett, ahol a gombok könnyen hozzáférhetőek, a kijelzők élénk színűek.

A Panther 500 fülkéje kiváló rálátást biztosít a munkakörnyezetre

Korszerű kiegészítő felszerelések a Panther 500-hoz

Adviser automatikus irányítórendszer

A Panther 500-at a gyártó az Adviser automatikus irányítórendszerrel szerelte fel. Az Adviser elvégzi a silózógép felszereléseinek öntesztjét, figyelmeztet a vészhelyzetekre és a meghibásodásokra. A rendszer továbbá a számszerű működési paramétereket kiszámolja és tárolja, valamint figyelmeztet az esedékes karbantartásra. Emellett megjeleníti a kezelési utasítást, s tájékoztatja a gépkezelőt a helytelen működésről és az érvénytelen működtetési módokról.

Tartósítószer-permetező alapfelszereltségként

A tartósítószer- és vegyszerkijuttató is az alapkivitelű Panther 500 része. A kisebb méretű belső tartály kiválóan alkalmas a nagyobb koncentrátumú, míg a nagyobb méretű, külső tartály a hígabb, nagyobb mennyiségű vegyszer kijuttatására.

Video megfigyelőrendszer

A video megfigyelőrendszernek köszönhetően a gépkezelő figyelemmel kísérheti a szállítójármű rakodását, miközben a munkaterületre is koncentrálhat. A rendszer kíméli a gépkezelőt, növeli a betakarítási teljesítményt, valamint csökkenti a takarmányveszteséget a pótkocsiba töltés során.

Felhasználóbarát karbantartás

A Panther 500 nyitható burkolatának köszönhetően a karbantartás egyszerűen és kényelmesen elvégezhető, a felhajtható vezetőfülke tető pedig gombnyomással nyitható.

A légkompresszor segíti és gyorsítja is a kényelmes karbantartást. A levegőtartály nyomása leállított motor mellett is négy perces kompresszorműködtetésre elegendő, ami bőven elég a napi karbantartás elvégzéséhez.

A kompresszor karbantartása mindössze a tartály kondenzvizének lecsapolásából áll, minden 50 munkaóra után.

A különböző karbantartási műveletek elvégzésére-–-hűtőtisztítás, szemroppantóhoz való hozzáférés-–-a Panther 500 tágas helyet biztosít akár kettő személy részére is.

Az önjáró silózó automatikus kenése meghatározott pontokon biztosítja a szükséges mennyiségű kenőanyagot; a folyamat automatikus vezérlésű.

A Versatile Panther 500 a gyakorlati bemutató során is bizonyította kiváló munkaminőségét, valamint magas hatékonyságát.

A felszereltségtől függően 60-70 millió forint között megvásárolható Panther 500 kiváló választás minden gazdaság számára, hiszen nagyságrenddel alacsonyabb beruházást igényel más gyártók silózógépeihez képest, miközben munkája felveszi a versenyt azokéval.

A VEKTOR-HOLDING Kft. kedvező finanszírozási lehetőséget is biztosít a Versatile Panther 500 önjáró silózógép megvásárlásához.

Cs Zs