fbpx

Bemutatkozik a VERSATILE új takarmánybetakarító gépe, a Panther 400 önjáró silózógép

Írta: Szerkesztőség - 2014 május 04.

A VERSATILE új 400 lóerős takarmánybetakarító gépét a VERSATILE hagyományainak megfelelően nagy teljesítményekre, terhelésre, valamint egyszerű és robusztus szerkezeti felépítésének köszönhetően kivételes megbízhatóságra és költségtakarékos fenntartásra tervezték. A Versatile több mint 80 éve olyan mezőgazdasági gépeket gyárt, amelyekre igény van szerte a világon. Ez a tény lehetővé tette, hogy a gyártó hatalmas tapasztalatot szerezzen, aminek eredményeként azonnali reagálásra képes, hogy kielégítse a vevők folyamatosan változó igényeit, és hatékony betakarítási megoldásokat fejlesszen ki.

Ma a cégcsoport világszerte 13 vállalatot egyesít, amelyek egyetlen célra összpontosítanak: megbízható és hatékony berendezések termelésére, amelyek képesek elengedhetetlen támasszá válni minden gazdálkodó számára. Termelésfejlesztési befektetés, odafigyelés a vevők véleményére és törekvés a modern technológiák használatára – a felhalmozódott tapasztalatokkal együtt ez a Versatile sikerének alapja. A munkaeszközeik régen kinőtték hagyományos piacukat; megszerezve igen nagyszámú farmer bizalmát Kanadában, az Egyesült Államokban, Argentínában, Kelet-Európában a Közel-Keleten és Afrikában. A Versatile világhírű és elismert vállalat, a gabona- és takarmánybetakarító gépeinek köszönhetően, amelyek hosszú évek működése során bebizonyították megbízhatóságukat és termelékenységüket. A takarmánymegőrzés a mezőgazdaság egyik legfelelősségteljesebb szektora. Itt a mennyiség és a minőség egyaránt irányadó tényező. Ezért kell a betakarítógépeknek kifogástalannak lenniük. Fontos, hogy biztosak legyünk abban, hogy a betakarítógép hatékonyan megfelel a kihívásnak az előírt időintervallumban. A legmagasabb teljesítmény és a rugalmasság a legfontosabb követelmény a takarmánybetakarító gépek számára.
A Versatile olyan betakarítógépet kínál, amely teljes mértékben és tökéletesen megfelel ezeknek a követelményeknek. A minimális költség, ütemtervbiztonság, a magas teljesítmény, amelyet az originál KEMPER CHAMPION 445 sorfüggetlen silózó adapter garantál, és a kivételesen jó ár-érték karány a VERSATILE Panther 400 önjáró silózógép legnagyobb előnyei. A Panther 400 először Európában a Szlovákiában 2013. augusztus közepén megrendezett tradicionális Nyitrai Agrokomplex vásáron mutatkozott be (1. kép), ahol nagy sikert aratott mind a szlovákiai, mind a cseh gazdálkodók körében. A hazai vállalkozások számára a Budapesten, 2013. szeptember közepén megrendezett OMÉK-kiállításon fogjuk a gépet bemutatni, ahol kíváncsian várjuk a magyarországi, valamint a szerbiai-vajdasági, horvátországi és szlovéniai gazdálkodók érdeklődését.

A PANTHER 400 egy innovatív takarmánybetakarító gép, amely kombinálja a magas teljesítményt, kiváló terményaprító minőséget, hatékonyságot, sokoldalúságot és természetesen a gépkezelő kényelmét. Ez a multifunkciós gép képes bármilyen mezőgazdasági üzemet ellátni nagy mennyiségű, magas minőségű takarmánnyal, feszített munkaütemben. A terményáramlási sebesség biztosítása érdekében a betakarítógép komponenseinek kialakítása a terményadagolás útvonalát „szabaddá” teszi, az aprított termény mozgása minimális irányváltoztatással történik, ami lecsökkenti a terményszállítás energiafelhasználását. A szállítócsatorna opcionálisan felszerelhető egy hengeres szemroppantóval (két henger egymással szemben forog különböző sebességgel). A stabil áramlás elérése érdekében, és hogy ennek folytán kiváló takarmányhoz jussunk, az egymás után következő műveletek mindegyikét nagyobb lineáris sebességgel kell végrehajtani, mint az előzőt.
A ventilátorlapátok a dob hossztengelyéhez képest rézsútos szögben kerültek felszerelésre, amely megoldás lehetővé teszi a termény irányítását az adagoló útvonal közepe felé minimális energiafelhasználással és sűrű terményáramlással a kivezető csatorna elhagyásakor.

Takarmányfeldolgozás

1. A terményt levágja vagy felszedi, a betakarítógépre helyezett adaptertől függően, és a behordószerkezetbe szállítja.

2. Az adagolóegység összepréseli az áramló terményt, és felgyorsítja az aktív adagolóhenger-elemekkel, ugyanakkor szinkronba hozza az adagolás ütemét

3. A nagy sebességű aprítódob leőrli a terményt, és felgyorsítja az áramlást a továbbszállítása érdekében a szemroppantó zónába.

4. A szűkítő csatornában az aprított takarmányt elszállítja a kidobó ventilátorba.

5. A kidobó ventilátor megnöveli az áramlás sebességét, és elszállítja a terményt a kifúvócsőbe.

6. A kifúvócső a terményt egy szállítójárműbe irányítja, annak további szállítására a raktározás, vagy a feldolgozás helyszínére.

A PANTHER aprítórendszere a ferde vágás energiafelhasználás szempontjából előnyös módszerén alapul. Mindannyian tudjuk, hogy könnyebb ollóval vágni, mint egyenletes hosszúságú darabokat lehasítani, mert az előbbi ferde vágásnak számít. Ugyanakkor a kések heringszálka élezése középre hozza a levágott terményt, ezzel megakadályozva a falak túlzott kopását. A PANTHER aprítódobjának „V”-alakra konfigurált aprítókései vannak, ami biztosítja a termény egyenletes vágását, mivel a heringszálka élezésű kés mindig illeszkedik az ellenkés éléhez.  Az automatikus élezés nemcsak a kések élezését teszi lehetővé, hanem azt is, hogy be lehessen állítani a távolságot közöttük és az ellenkés között, anélkül, hogy elhagynánk a gépkezelőülést. A fent említettek mind megnövelik a műszakonkénti termelést, üzemanyagot takarítanak meg, és elősegítik a gépkezelő munkáját. Az életlen kések használata 30%-kal megnövelheti az energiafelhasználást.

Közvetlen meghajtású aprítódob

Azt jelenti, hogy közvetlen az energiaátvitel a motor és az aprítódob között, minimális energiaveszteséggel. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy a motor teljes teljesítménye a takarmányfeldolgozásra jusson, és üzemanyagot takarítson meg. A csatorna opcionálisan felszerelhető egy adagolóhenger-szerű szemroppantóval (két ellentétes irányban, különböző sebességgel forgó adagolóhenger). A PANTHER egy négy adagolóhengeres szállítórendszerrel van felszerelve (négysebességű, ez négy vágáshosszat jelent). A távolság az adagoló felső és alsó elülső hengerei között 24 mm az alsó pozícióban, ami megnöveli a fémdetektor hatékonyságát. A négy adagolóhenger és az adapterek fogaskerék-meghajtásúak, míg a visszajáratás hidromechanikus.

A PANTHER konstrukciója maximális teljesítményre, minimális energiafelhasználásra és hatékonyságra van tervezve: egyenes terményáramlás, közvetlen meghajtás, aprítódobgyorsító-ventilátor és hátul elhelyezett motor. Ezen elrendezés hatékonyságát hosszú idők tapasztalatai bizonyítják. A munkafolyamat szervezése hozzájárul a motor alacsony energiafelhasználásához: a motor működése növeli az üzemanyag-takarékosságot, miközben az aprítódobot, a gyorsítót és a szemroppantót közvetlenül a motor hajtja.

A 400 LE-s soros turbómotor a betakarítógép optimális kihasználását különböző üzemmódra váltással is lehetővé teszi, és csökkenti a takarmányfeldolgozás költségeit különféle működési körülmények között. A motor fordulatszám-csökkentővel és kuplunggal van felszerelve. A fordulatszám-csökkentő hajtja a járószerkezet axiáldugattyús szivattyúját és a hidraulikus rendszer szivattyúit. A kuplung használata lehetővé teszi a mozgó alkatrészek meghajtását (dob, gyorsítóventilátor és szemroppantó) közvetlenül a motor főtengelyétől, közbülső V-szíjak nélkül, amelyeknek állandó a feszessége.

A PANTHER-t tágas „Komfort” vezetőfülkével szerelték fel, amely teljes körű ráláthatóságot biztosít, illetve ergonomikus kezelőszervekkel, egy pótüléssel, klímaberendezéssel, szellőzővel és audiórendszerrel rendelkezik. Egyszóval a kabint folyamatos, kényelmes, hosszú ideig tartó üzemeltetésre alakították ki.

A kompresszor, ill. a levegőellátó rendszer elengedhetetlen felszerelés a kényelmes és gyors általános és javító karbantartáshoz. Könnyen hozzáférhető sűrítettlevegő-csatlakozók és praktikus sűrített levegős szerszámok teszik ezt a feladatot még könnyebbéAz automatikus kenési rendszer kenőanyagot biztosít meghatározott pontokon, az éppen folyó műveletnek megfelelően. A folyamatot egy elektronikus áramkör irányítja a központi szivattyúból. A fejlett tartósítószer-permetező a PANTHER-re felszerelve lehetővé teszi mindkét probléma egyidejű megoldását. A rendszer elve egy bakteriális koncentrátum páraszerű permetezésén alapul, egy szórófejjel, hozzáadott víz nélkül. Mindkét 5 literes tartály egyenként 10 órás folyamatos működést tesz lehetővé

Rendszeresített adapterek:

Kemper CHAMPION 445 sorfüggetlen silózóadapter, alapkiviteli tartozék! Az adapter sorfüggetlen rendszerű betakarítást végez silókukorica, GPS viaszérett gabona vegyes takarmányok cirok+silókukorica, hatékony betakarításnál. A munkaszélessége 5 méter. Zöldtakarmány-vágóasztal. A vágóasztal (az eleje egy lengő felfüggesztésű egyensúlyozott elem) munkaszélessége 5,0 méter, legfeljebb 1,5 méter magas szálastakarmányok direktvágására. Rendfelszedő. Fonnyasztott és zöld terményekhez, felszedi az előzőleg rendre vágott takarmányt (rendfelszedő fogsorok és behúzódob); munkaszélesség 3 méter.

Pohárnok Pál