fbpx

Újgenerációs Bobcat teleszkópos rakodók

Írta: Szerkesztőség - 2011 szeptember 10.

A változó felhasználói igényeket figyelembe véve a Bobcat egy teljesen új teleszkópos rakodóval jelenik meg a 6-7 m emelési magasságú kategóriában. Az új fejlesztés vélhetően előszele a márka megújulásának. Az első változatok a leginkább keresett kategóriában jelennek meg.

A két új típus a TL360 és TL470 jelölést kapta. Előbbi emelési magassága 6010 mm, míg az utóbbié 6957 mm, míg maximális teherbírásuk 3000 kg. és 3500 kg.Mindkét típus hidrosztatikus hajtással rendelkezik, és mindkettőt a jól bevált Perkins motor hajtja.A TL 470 típus két változatban lesz kapható. Az alaptípus normál hidraulikateljesítménnyel és a megszokott 100 lóerővel kerül a felhasználókhoz, az erősebb változat azonban már 130 lóerővel és emelt hidraulikateljesítménnyel készül.

Utóbbi elsősorban a mezőgazdasági felhasználásra javasolt, ahol a rakodók nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, és jellemzőbb a gyors és egyszerre több gémműveletet igénylő munkafolyamat.Az új rakodók a Bobcat korábbi T2556, 2566 és 3571 típusait váltják, teljesen megújult műszaki tartalommal és külalakkal.

MotorA karbantartások alkalmával nagy segítséget nyújt a motor hosszanti irányú elhelyezése. Ezzel a megoldással a napi és időszakos javítási munkálatok időigénye jelentősen csökkenthető, a jobb hozzáférhetőségnek köszönhetően. A szűrők egyszerűen cserélhetőek, az akkumulátor a motor elejéhez, a padlólemezre került. A motor elhelyezésével a hűtők helyzete is megváltozott. Ezek minden tagja ferdén helyezkedik el a burkolat alatt, ami a tisztításukat nagyban segíti. A ventilátor a levegőt a hűtőkön keresztül a szabad térre fújja. Ennek a rendszernek köszönhetően az oly sok problémát okozó hűtőeltömődés előfordulása jelentősen csökken, és a megoldás megkíméli a felhasználót a gyakori manuális tisztítástól.

HidraulikaA hidraulikaáramlást fogaskerék szivattyú biztosítja, a TL470HF esetében viszont terhelésérzékelő szivattyú látja el a rendszert, amelynek köszönhetően egyszerre több gémművelet is végezhető.A rakodóban található hidraulikus csatlakozások száma jelentősen csökkent, ami a potenciális olajfolyások lehetőségét nagy mértekben kizárja. A gém végén elhelyezett hidraulika-gyorscsatlakozó kivezetések csövezése a gém belsejében fut, így védve a vezetékeket a sérülésektől. A gyorscsatlakozónak köszönhetően a hidraulikus munkaeszközök cseréje egyszerű és gyors.GémrugózásAz opcionálisan kérhető rendszer a munkaeszköz menetelés közbeni rázkódását csökkenti, amivel így mérsékelhető a megrakott kanálból az anyag kiszóródása.

 

FNR joystickAz új típusokon az irányváltó kapcsoló a joystickon található, így a vezető számára komfortosabb kezelést biztosít. A kapcsoló elhelyezése biztosítja a munka közbeni véletlenszerű váltás elkerülését. A joystick kialakítása a jól bevált, kényelmes és „klasszikus” fogást biztosító forma maradt, amelynek segítségével természetesen a gém- és adapterműveletek egy kézzel vezérelhetőek.

FülkeA vezetőfülke teljesen megújult. Legszembetűnőbbek a nagy üvegfelületek, amelyek tökéletes kilátást biztosítanak. A szélvédő a kezelő feje fölé nyúlik, így a gém megemelt állapotában is kiváló rálátást biztosít a munkaeszközre. A jobb hátsó oszlop előrehozása és helyének egy íves üveggel való pótlása egyedülálló kilátást nyújt a gép hátsó részéhez, aminek előnye a manőverezések során mutatkozik meg. Az opcionálisan kérhető üvegezett alsó ajtórész tovább növeli a tökéletes kiláthatóságot. A fülke műszerezettsége is megújult, a digitális kijelzőn minden szükséges adat megtalálható.Az új váz- és gémszerkezet erős, robosztus kialakítása maximális terhelés mellett is biztosítja a nehéz körülmények közötti munkavégzést. A gépek ellensúly kialakítása a szűk helyen történő manőverezést és a biztonságos munkavégzést segíti. Az ellensúly nem nyúlik túl a kerekek vonalán, amelyekre a rálátás biztosított, így a tolatás biztonsággal végezhető. Az alapfelszereltség részét képezi a digitális kijelző, a rugózott ülés, az állítható kormány, a félautomata kerékösszetartást jelző, az irányváltó kapcsoló a joystickon, a dupla tükrök, továbbá a túlterhelésjelző, a közúti világítás, a hidraulikakör-kivezetés, a külső tükrök, a manuális gyorscsatlakozó és sok egyéb, a komfortot és munkavégzést segítő berendezés, műszer.Opcionálisan választható számos vonófej, további hidraulikakörök, kék fény a baromfitelepi alkalmazáshoz, levegő-előszűrők, és a talán sokak számára fontos alkalmazást biztosító opcionális eszközfelvevő keret. A Bobcat valóban a piaci igények visszajelzései alapján készült újgenerációs rakodói hamarosan elérhetőek lesznek a hazai kínálatban.Simon NorbertDM Ker Kft.[m3 id="megjelent-gm" ev="2011" ho="04" honev="áprilisi"]>