fbpx

ALMA ? európa piacvezető vontatott szőlőbetakarító-gépe

Írta: Szerkesztőség - 2011 szeptember 09.

A franciaországi ALMA márkanév 85 éves múltra tekint vissza. A cég szőlőszüretelő-gépek fejlesztésére és gyártására szakosodott. A termelés a 2,5 hektáros gyártelepen, Saint-Paul-Trois-Chateaux-ban zajlik. A cég a több mint 4500 db értékesített és sikerrel üzemeltetett ALMA géppel piacvezető a vontatott szőlőszüretelő gépek piacán. Az alábbiakban rövid áttekintést adunk az ALMA gépek jellemzőiről.

ALMA SELECTA-sorozat –  a vontatott modell
Az ALMA vontatott szüretelőgépei SELECTA néven kerülnek forgalomba. A vontatott gépek választéka a sík terepre javasolt OPTIMA típustól a miden igényt kielégítő SELECTA 3 típusig terjed.
A SELECTA szüretelőgép mechanikai alkatrészeit úgy tervezték, hogy lehetővé váljon a könnyű karbantartás, miközben az üzembentartási költségek is alacsonyak maradnak. A gépek legnagyobb előnye a versenytársakhoz képest a rendkívül tiszta betakarítás.
A betakarítóegység tökéletesen elkülönül a gép többi részegységétől, és könnyen tisztítható.
A 10 db nagy teljesítményű ZRP típusú verőléc a kíméletes munkavégzést biztosítja. A verőlécek percenkénti ütésszáma 380 és 420 között fokozatmentesen állítható.
Az ALMA cég által kifejlesztett termésfelfogó rendszer egymással összecsavarozott, extra hosszú, rugalmas pikkelyekből áll, amelyek megakadályozzák a szem- és léveszteséget, biztosítva így a magas hatásfokot.


A betakarított gyümölcsöt kosaras szállítószalagok hordják fel az osztályozó- és tisztítóegységhez. A felső levéleltávolító egységet egy osztályozó- és tisztítóegység egészíti ki, amely az összes szennyeződést eltávolítja. Innen a szőlőszemek a tartályokba kerülnek.
A SELECTA szüretelőgép két darab kiegyenlítőcsigás tartállyal rendelkezik, amelyek űrtartalma – modelltől függően – egyenként 1200 vagy 1500 l. A tartályok ürítése egymástól függetlenül, egy különálló vezérlőpanel vagy a traktorban elhelyezett központi vezérlőpanel segítségével történik.
A traktorban elhelyezett kis méretű vezérlőpanel ergonomikus kialakítású, valamint biztosítja a pontos és megbízható vezérlést. Az ütésszámláló monitor háttérvilágítással rendelkezik, így éjszaka is könnyen leolvasható. Az éjszakai munkavégzést ezen kívül még két munkalámpa is segíti. A szállítószalagok vezérlése, valamint a verőléc frekvenciaállítása a gép hátulsó részéről is működtethető.

A SELECTA szőlőszüretelő-gép vonórúdjához egy speciális, a traktorra szerelhető, vízszintes csúszósín tartozik, amely 1 m-es oldalirányú kitolást tesz lehetővé. A terepviszonyokhoz való maximális igazodás érdekében a szüretelőgép 70 cm-rel megemelhető, és 34%-os keresztirányú, valamint 25%-os hosszirányú dőléskiegyenlítésre alkalmas.

A SELECTA szüretelőgép hajtott kerekei egyenetlen és lejtős terepen is rendkívül hatékonyak.
Az ALMA cég által kifejlesztett sorkövető rendszer biztosítja a tőkék, valamint a támrendszer maximális védelmét, a sorokba való könnyű bejutást, megakadályozza a léveszteséget, így a gépkezelőnek kizárólag a terepviszonyokra kell összpontosítania. A Selecta szüretelőgép rendkívül fordulékony, a vonórúdja pedig derékszögben is húzható.

ALMA önjáró szőlőbetakarítók
Az önjáró szőlőkombájnok piacán is egyre többször találkozhatunk az ALMA márkanévvel. A vontatott gépek építése során felgyülemlett tapasztalatokat a cég konstruktőrei az önjáró gépek tervezésénél is sikerrel hasznosították.
A betakarítóegység működése megegyezik a vontatott gépekével. A tisztítórendszer egy bogyozóberendezéssel is kiegészíthető. Az önjáró gépeket a jól ismert 90, 100, 126 és 175 LE-s IVECO motorokkal szerelik. A szüretelőgépek összkerékhajtásúak, a kerekeket Poclain twin-lock típusú hidromotorok hajtják. A tartályméretek 2000-től 3500 literig terjednek.
A fülkével rendelkező típusok klimatizáltak és hangszigeteltek. A gépkezelő az üléséből tökéletesen rálát a munkaterületre.
Az ALMA önjáró gépek további erőssége, hogy a legkülönfélébb terepeken is kifogástalanul használhatóak. Ez igen alacsonyan elhelyezett súlypontjuknak köszönhető, amely kiváló stabilitást kölcsönöz a gépnek. A kereszt-, illetve hosszirányú dőlésszög-kiegyenlítés egymástól függetlenül, manuálisan vagy automatikusan végezhető. Az önjáró gépek eszközhordozó traktorként is szolgálhatnak (permetezőgép, csonkázó, soraljművelő, stb.).

ALMA MULTIROWS eszközhordozó traktor
Az ALMA gépcsalád legújabb tagja a MULTIROWS eszközhordozó traktor. A géppel minden munkafolyamat egész évben elvégezhető. A berendezés különlegessége, hogy a fülke pozíciója változtatható (előre- és hátratolható), így biztosítva a kezelő megfelelő rálátását a munkaterületre, a munkavégzés típusától függően. A MULTIROWS-hoz természetesen a szőlőben használatos minden munkaeszköz csatlakoztatható, a betakarítóegységet is beleértve.

Agroázis Kft.

CÍMKÉK