fbpx

Újdonságok a Case IH-tól

Írta: Szerkesztőség - 2015 szeptember 17.

Új módszerhez folyamodtak a vendéglátók, így több napra elosztva várták a zsurnalisztákat, hogy hatékonyabban tudják tájékoztatni és tesztvezetésre invitálni a különböző országokból megjelent szakmai lapok tollforgatóit.

Ahogy az idei nyáron már megszokhattuk; „ember tervez, a fentiek pedig döntenek” – így aztán a délutáni, zárt térben megtartott sajtótájékoztató után éjjel már hatalmas eső szólt bele a másnapi programba. Ezért a próbakörökből, csak kiscsoportos foglalkozás lett, ahol azért az újdonságokat megtapogathattuk, és még be is tudtunk ülni a fülkéikbe. Most pedig közreadjuk, milyen új gépek várhatóak a Case IH háza tájáról.

Chartres központjában egy Axial-Flow kombájn is fogadta a vendégeket

Új Case IH Axial-Flow® 140 kombájnok: hamarosan Európában

Legyen a jó még jobb – hirdeti a Case IH az új 5140/6140/7140 kombájnok közelgő piacra lépésével. Nagyobb motorteljesítmény és továbbfejlesztett rotor: új lépés a még hatékonyabb gazdálkodás felé. Nagy haladási sebesség, kiváló rostálás, minimális veszteség – foglalják össze röviden a legutóbbi fejlesztésű gépek tulajdonságait. De lássuk, mit is tudnak ezek a kombájnok!

A Case IH, az Axial-Flow® rotor megalkotója ismét előre lépett: sokéves tapasztalatokat megszerezve és folyamatos fejlesztéseket követően az Axial-Flow® kombájnok legújabb nemzedéke készen áll arra, hogy megméresse magát az európai piacon. Az egyrotoros megoldás az utóbbi évtizedben már több mint 150 000 Case IH Axial-Flow® kombájnon bizonyította teljesítményét és megbízhatóságát világszerte, az új nemzedék pedig még ezt is szeretné túlszárnyalni. Mindegyik kombájn megfelel a Tier 4 emissziós előírásainak, az új csúcsteljesítmény pedig a 7140-es modellnél 449 LE.

A bemutató helyszínén a legújabb Case IH 140- és 240-sorozat Axial-Flow® gépei

A nagy termésátlagokra tervezve

A nagyobb teljesítmény és a továbbfejlesztett rotor szavatolja, hogy a kombájnok az európai körülmények között is megbirkóznak majd a nagy termésátlagokkal.

– Az időjárás nagyban képes lecsökkenteni a betakarításra alkalmas időintervallumot, a gazdaságok pedig egyre nagyobbak, így aztán egyre kevesebb idő jut egy hektár betakarítására. A növekvő igényeknek úgy tudunk megfelelni, hogy mérnökeink továbbfejlesztették a kombájnokat. Az új Case IH 5140/6140/7140 kombájnoknak nagyobb az átmenő teljesítménye, miközben nem törik a szemet, a pergési veszteség pedig szinte megszűnik – mondja Paul Harrison, az EMEA koordinátora.

Hatékony és gyengéd

  • A Case IH Axial-Flow® 140-es kombájnok tervezése során elsősorban a közepes méreten tevékenykedő partnerek igényeit tartottuk szem előtt, úgy a termelő gazdaságokét, mint a bérszolgáltatókét és gépszövetkezetekét.

A rotorokat az európai cséplési viszonyok alapján optimalizáltuk – a cséplés egyszerre gyengéd és hatékony, így szemtörés nélkül is nagy az átmenő teljesítmény. Mivel a rotorok működése tökéletes összhangban van az új motorokkal, a rendelkezésre álló erő felhasználása igen hatékony. És ami legalább ennyire lényeges: minden növény betakarítása hatékony minden körülmények között, de közben a magtartályban levő termény minősége sem hagy kívánnivalót maga után – hangsúlyozza Harrison.

Egyszerű kombájntisztítás – vetőmagtermesztők számára ideális

A vetőmagtermesztők nagyon kedvelik az Axial-Flow® kombájnokat a finom cséplés miatt. A beépített tisztítórendszer is nagyon lényeges: ezzel a gépben maradó magokat ki lehet fújatni, így a következő táblára való előkészület sokkal rövidebb ideig tart.

Axial-Flow® vágóasztalok sora; gyorsabb ürítés

A kombájnokhoz sokféle vágóasztal kapható (kalászoshoz, rugalmas késes, felszedős, kukoricabetakarító), maximálisan 9,3 méteres munkaszélességben. Ezeket kifejezetten európai viszonyokra tervezték, így a gépben rejlő erő nagyszerűen kihasználható.

– A 6140 és 7140 Axial-Flow® kombájnok magtartálya 10 570 literes. Az ürítés igen gyors, maximálisan 113 liter/másodperc teljesítményű. Az ürítőcső elég hosszú ahhoz, hogy a szállítójármű kényelmes távolságban legyen a kombájntól, ezzel a kombájnos is sok időt meg tud takarítani – magyarázza Paul Harrison.

Piacvezető kipufogógáz-utókezelés, alacsony emissziós érték

A Case IH az SCR kipufogógáz-utókezelő rendszerre tette a voksát már a kezdeteknél. Stratégiájába nagyszerűen beleillik az emissziós szint csökkentése és a megbízható motorműködés. A HI-eSCR-rel a gép nemcsak hatékony, de környezetbarát is.

A CNH Industrial saját motorfejlesztő cége, az FPT Industrial jegyzi ezt az új HI-eSCR technológiát, amely 95%-kal csökkenti az emissziót, javítja a teljesítményt, megbízható és még takarékos is – a megtakarítást a pénztárca is megérzi majd!

Új Case IH Axial-Flow® 240 kombájnok: igazi csúcstechnológia

Az új Case IH 7240/8240 és 9240 modellek piacra dobásával újabb nagy lépést könyvelhet el az Axial-Flow® betakarítási technológia. Évtizedekkel a Case IH első, még egy rotorral rendelkező kombájnjának piacra dobását követően most világszerte bemutatkozik a vállalat legújabb fejlesztése. Az új 240-es modellek ékes bizonyítékul szolgálnak arról, hogy a Case IH, mint az Axial-Flow® rotortechnológia megalkotója, máig ennek a területnek a specialistája és úttörője egyszerre.

Csúcsteljesítmény európai viszonyokra

Az új Case IH modelleken nagyobb a motor teljesítménye és a rotor hatékonysága, hogy az európai körülmények között oly fontos átmenő teljesítmény megfelelő legyen.

– Az új Cursor 11 motor van a 7240-ben, a Cursor 16 pedig a 9240-ben: ez jelenti a fantasztikus erő és teljesítmény alapját – magyarázza Paul Harrison, az EMEA kombájnokért felelős koordinátora.

– A 16 literes Cursor 16 motor révén a CNH Industrial egy valódi „nehézfegyvert” alkotott, ugyanis a 9240 kombájnban 16 literes hengertérfogatú motor dolgozik 13 literes helyett, a csúcsteljesítmény pedig 634 lóerő. Az új, változtatható sebességű hűtőventilátorok fordulatszáma egészen lecsökkenthető, ha épp nincs szükség hűtésre, így kisebb a motorzaj és tartalékolható az erő oda, ahol épp szükség van rá.

A tovább optimalizált Axial-Flow® rotorral a kombájnok terület- és átmenő teljesítménye egyaránt új mércét állít fel. Mindezt úgy, hogy a gépek megfelelnek a Tier 4 emissziós előírásoknak: a HI-eSCR technológiával – mutat rá Harrison.

A cél a tökéletesség

A motor teljesítménye mindegyik modellen olyan, ami megfelel a modern nagygazdaságok és bérszolgáltatók elvárásainak: nagy teljesítményű betakarítás, hatékonyabb rostálás, sima, zökkenőmentes működés, még változó körülmények között is.

– Az Axial-Flow® rotor tervezőjeként a Case IH folyamatosan végzi a beruházásokat és tervezéseket annak érdekében, hogy a már így is minőségi gépei még jobbak legyenek. A rotor és a behordó tervezésekor például kifejezetten fontos feladat volt a harmonizálás: a Cursor motoroknak bírniuk kell az európai aratási körülményeket, legyen nagy a területteljesítmény, miközben a szemveszteség minimális. Emellett a nagyobb magtartály és a nagy teljesítményű ürítés révén időt is megtakaríthatunk – mondja Paul Harrison.

Mindent a vevőért

– Kombájnjaink fejlesztése során mindig egy cél lebeg a szemünk előtt: a Case IH Axial-Flow® kombájnokat a vevőink számára fejlesztjük ki és gyártjuk le, hogy az aratás megbízható és egyszerűbb folyamat legyen a számukra. Ha például át kell menni másik táblára, vagy át kell váltani másik növényre, az AFS Pro 700 képernyőn „Clean Out” funkcióval kitisztítható a gép belseje. Sok időt meg lehet így spórolni, és különösen hasznos mindez a vetőmagtermesztők számára – magyarázza Harrison.

Legmodernebb vágóasztalok

A 240-es sorozat kombájnjaihoz a Case IH VariCut vágóasztalokat ajánljuk, amelyek munkaszélessége akár 12,5 m is lehet. Ezeket kifejezetten az európai viszonyokhoz alkották meg, segítségükkel a Case IH partnerei maximálisan kihasználhatják a gépben rejlő kapacitást.

– Vevőink számára sokféle vágóasztalt kínálunk. Ilyen a változtatható pozíciójú késes vágószerkezet, a ’Terra-flex’ rugalmas késes rendszer, kalászosok és hüvelyesek vágóasztala, rendfelszedős vágóasztal és többsoros vágóasztal napraforgóhoz; ezek teljesítménye mind összhangban van a kombájnéval.

Erő és kényelem – még két meggyőző érv

A gazdák és gépkezelők számára nagyon fontos kérdés a gépek talajtömörítő hatása. A Case IH Axial-Flow® kombájnokat a legmodernebb Michelin és Mitas abroncsokkal szerelték fel, így alacsony nyomáson is jól dolgoznak. A „lábnyom” ennek megfelelően nagyobb, kisebb a talajnyomás, a talajszerkezet kevésbé károsodik, még akkor is, ha a gép elején nagy és súlyos vágószerkezet van.

Túl ezen a Case IH teljesen új megoldást kínál a valóban puha talajon történő betakarításhoz a 7240, 8240 és 9240 kombájnok számára. A 610 és 724 mm szélességben kapható gumihevederek, a négy darab szabadonfutó görgőnek köszönhetően, úgy megnövelik a talajjal érintkező felületet, hogy a 14 400 literes magtartály dacára nem károsodik a talajszerkezet.

– Nincsen egyszerűbb vagy kényelmesebb kombájn, mint a legújabb Case IH 140 és 240 sorozat Axial-Flow® gépei – mondja Harrison. – Minden fő funkció ott van a gépkezelő keze ügyében a többfunkciós vezérlőkaron. A gombok elrendezése ergonomikusan és logikus rendben történt a jobb oldalon levő konzolon. A vágóasztal és az ürítő kezelése is nagyon egyszerű, így a hosszú munkanapok vége sem fárasztó többé – fejezi be beszámolóját Harrison.

Még további újdonságokat is bemutattak, amelyek közül a Case IH Magnum 2015-ös változatának ismertetését honlapunkon (www.gepmax.hu) találják, míg a Case IH Axial-Flow 9240 kombájnok „lelke”, a 2014-es „Év dízelmotorja” (a Diesel Magazin az új FPT Cursor 16-ot választotta az év dízelmotorjának), illetve a Case IH új információtechnológiai rendszere, az AFS Connect 2.0 bemutatására későbbi számainkban kerül sor.