fbpx

Horsch Joker RT

Írta: GÉPmax - Hirdetés - 2021 március 25.

A talajművelés a kombájn mögött kezdődik

 

talajművelés

Joker 52 cm lapátmérő páros felfogatással

 

A tarlóhántás és a mulcsos talajművelés éppolyan sikeres, amilyen tarlót vágtunk a kombájnnal. Amennyiben nagy, magas szárközépig érő, akkor a tarlóhántás sem lesz szép. Minél rövidebb a szecskázás és a tarló, annál jobban, egyenletesebben lehet bekeverni, így majd gyorsabban is tud lebomlani. A mulcsos technológiában kimondottan fontos, hogy a tarlót jól kezeljük.

 

talajművelés

Robusztus kovácsoltvas tárcsatartók széles gumibakozással

 

A legtöbb termelő elvégzi a tarlóhántást, ki így, ki úgy, de a föld meg lesz mozgatva. A Horsch Joker egy olyan rövidtárcsa, amit könnyen az igényekhez lehet igazítani. A két sorban elhelyezett, párosával a vázra felfogatott tárcsák 52 cm átmérővel végzik a műveletet. Az egy tartókar, két tárcsa majdnem duplájára növeli az átömlő-keresztmetszetet. Ennek köszönhetően a nagy mennyiségű szármaradvány is eltömődés nélkül tud áthaladni a gépen, kemény, száraz talajokon is a tárcsalap tartja a beállított szöget, nem kóvályog el oldalra. Különböző mellső művelőeszközökkel szerelhető a Joker RT. A simítót általában a szántott talajok tavaszi lehúzására használják. A késhengerrel repcében már el tudjuk végezni az ultrasekély tarlóhántást, így a kihullott magokat 1-2 cm-re dolgozzuk be, ahonnan nagy valószínűséggel mind ki is fognak kelni. A késhenger segítségével a magas napraforgó tarló is szépen bedolgozható! A késhenger nagy forgássebessége révén a rögösebb földet is aprítja, így sokszor magágykészítésben is használják.

 

talajművelés

Nagymennyiségű takarónövény bedolgozása egy menetben

 

talajművelés

A késhenger és tárcsa kombináció a repcetarlót lezúzza, és ultra sekélyen keveri be a talajba

 

A Joker rövidtárcsák nagyon nyugodtan járnak munka közben. A rövidtárcsákra általában jellemző ugrálás itt nincs jelen. Ezt a Horsch azzal küszöbölte ki, hogy mellső mélységállító kerekeket szerelt a gépre, és a futóművet hidraulikusan csillapította (SoftRide rendszer).

 

talajművelés

A késhenger nagy fordulaton pörög, és hidraulikusan nagy nyomással van belekényszerítve a talajba

 

talajművelés

Nagyon szép egyenletes talajfelszín, így pontosabb munkát lehet végezni utána

 

A Joker mögött nagyon egyenletes talajfelszínt találunk. Ez egyre fontosabb lesz, amint a gyomirtást mechanikusan kell megoldani. A tarlóhántást elvégezzük a tárcsával, és a tarlóápolást vagy egy következő sekély munkát pl. egy Finerral. Minden egyes talajmozgatás nedvességveszteséggel jár. Ezt úgy tudjuk csökkenteni, ha minél kevesebb felesleges földet mozgatunk. A második vagy harmadik menetben sekély szögállású, lúdtalpkapás, könnyű kultivátorral ki tudjuk vágni az árvakelést. Ehhez viszont az a feltétel, hogy egyenletes legyen a talajfelszín. Itt jön be az, hogy a rövidtárcsa milyen felszínt hagy maga után. A tárcsáknál nem mindegy a csapágy élettartama sem. A Jokerben kétsoros, kúpgörgős csapágyat találunk, amelyet a még nagyobb biztonságért a Horsch gyárban robot szerel össze. A por távoltartásáért a labirintus-porvédő felel. Ez a csapágy jóval nagyobb terhelést bír, mint a golyóscsapágyak, így biztosított a hosszú élettartam! A lezáró hengerek kiválasztása mindig nagy kérdés. Nagyon sokan olyan tömörítést szeretnének látni a tárcsa után, mintha úthenger ment volna a földön.

 

talajművelés

Extra nagyméretű csapágy a hosszú élettartamért

 

talajművelés

Kétsoros kúpgörgős tárcsacsapágy

 

Tegyük fel, hogy jó búzatermésünk van, legyen 8 tonna, ennek kb. ugyanennyi szalmatermése is van. A tarlóhántást, ugye, minél sekélyebben szeretnénk végezni, éppen vágjuk teljes munkaszélességben át a talajt, szüntessük meg a kapillaritást, és keverjük be a kihullott magvakat. Ezt hellyel-közzel 5-8 cm mélyen meg is tudjuk valósítani, attól függ, hogy milyen egyenletes a föld felszíne, mennyire csapásoltuk össze akár az aratásnál a termény leszállításával is. Ebben a sekély rétegben jó nagy a szalmaarány, így bármennyire megnyomjuk, kirúgja magát, lehet még az úthenger után is. A tárcsa hengere aprítson, és rendezze a felszínt, az intenzív mozgatás hatására a magvak alulra kerülnek, és a takaró felülről majd védi.

 

talajművelés

Dupla RingFlex henger: aprítás és higiénia a fő erénye

 

talajművelés

MiniDrill

 

Azonban mégis milyen széles a hengerválaszték, és miért? Természetesen a különböző talajokhoz különböző henger ajánlott. Az a henger, amelyik a kötött talajon jól dolgozik, nagy valószínűséggel a homokban elsüllyed. A Jokert lehet egy- vagy duplasoros hengerrel szerelni. Egyre többen felismerik azt is, hogy a jó hengerválasztással sokat tehetnek a föld higiéniájáért! Mit jelent ez? Úgy, ahogy a kombájnnal a gyommagvakat át lehet vinni egyik földről a másikra, úgy a talajművelőkkel is, és nemcsak a gyommagvakat, hanem a talajférgeket is! A legújabb Horsch hengert a DRP-t (dupla RollPack), éppen így is fejlesztették! Nagyon jó a rögtörő és talajfelszín-egyengető hatása, de relatív kevés föld ragad rá, és ezt is könnyen le lehet tisztítani róla. A Joker mindig egy ász a termelőkezében!

 

Szász Zoltán +36-30/743-0302