Két új géppel lépett piacra a Väderstad

Írta: - 2021 november 29. -Hirdetés

A svéd gyártó november elején az online térbe várta sajtótájékoztatóra a szakma képviselőit. Az elmúlt években megszokhattuk, hogy az Agritechnica szakkiállítás előtt komolyabb fejlesztéseket jelentenek be. Most sem volt ez másképp, két újdonságot ismertettek, mindkettőt a vetés témakörében. Lássuk a részleteket!

 

Väderstad Central Tempo Fill vetőgép

 

INSPIRE 1200C/S vetőgép: minden részletében új

Az új Inspire termékcsalád arra hivatott, hogy kiváló vetési minőséget hozzon a 12 méteres gabonavetőgépek szegmensében. Az új Väderstad Inspire 1200C/S tervezésének fókuszában a nagy kapacitás és a kimagasló vetési pontosság közötti harmónia megteremtése állt.

„Az új Väderstad Inspire 1200C/S gabonavetőgép a nagy kapacitásigényű gazdálkodókat célozza meg. A munkagép kompakt építésének előnyeit mind a szántóföldön, mind a közúton történő szállítás során élvezhetik a felhasználók. Az Inspire 1200C kombiváltozata pedig az egyik legnagyobb tartállyal rendelkezik a kategóriájában” – említette Björn Jeansson, a Väderstad kereskedelmi termékmenedzsere.

Az Inspire szíve az érzékeny, duplatárcsás csoroszlya-rendszer, amely kiválóan képes alkalmazkodni a szántóföldön tapasztalható felszíni egyenetlenségekhez, így a vetési mélység mindig állandó marad. Az eredmény a táblaszinten tapasztalható, lenyűgöző vetőmag-lehelyezésben és egyenletes kelésben nyilvánul meg.

Az Inspire 1200C/S két különböző modell formájában – Inspire 1200S és Inspire 1200C – lesz kapható. A csak magvetésre használható Inspire 1200S változatot 5 000 literes vetőmagtartállyal szerelték fel, míg az Inspire 1200C kombi változat 7 200 literes tartálya osztott, azaz két külön rekeszben tartja a vetőmagot és a műtrágyát. A tartályából kilépve a vetőmag és a műtrágya a közös légáramban összekeveredik, és együtt kerül a talajba. Az Inspire 1200C/S egyik legfontosabb jellemzője, hogy a vetési teljesítményt nyolc különálló szakaszon keresztül lehet szabályozni. A nagy tartályból a vetőmagtartályokba történő állandó és egyenletes termékáramlás biztosítása érdekében, a vetőmag és a műtrágya adagolása a nagy tartályból 8 Fenix III adagolóegységen keresztül, nagy kimeneti pontossággal történik.

„Az Inspire 1200C/S nyolc különálló szekción keresztül képes szabályozni a kijuttatást. Ez azt jelenti, hogy az Inspire 1200C/S képes a változtatható megamennyiséggel történő vetésre, valamint a szakaszolhatóságra, 1,5 m-es egységekben. Ez egyedülálló precíziós funkció a 12 méteres vetőgépek szegmensében” – jegyezte meg Björn Jeansson.

A szántóföldön a vetési művelet könnyen vezérelhető az iPad-alapú Väderstad E-Control vezérlőrendszeren keresztül, amelyhez ISOBUS Task Controler rendszer is csatlakoztatható. A Väderstad Inspire 1200C/S premierje a nagyközönség előtt a 2022. februárjában megrendezendő Agritechnica nemzetközi szakkiállításon lesz, és a gép 2022 végétől lesz kapható.

 

Väderstad Central Tempo Fill vetőgép

 

TEMPO L 16-24 CENTRAL FILL Vetőgép

Jelenleg a Väderstad nagysebességű vetésre képes, Tempo L precíziós szemenkénti vetőgépe tartja a világrekordot a 24 órás vetés terén, amit 2017ben állított fel, 502,05 hektárnyi kukorica elvetésével. A szemenkénti vetés témakörben is meghatározó újdonsággal lépett piacra a Väderstad: az új Tempo L 16-24 Central Fill szemenként vetőgéppel. Az új modellváltozat a vetőmagot és a műtrágyát is ömlesztett rendszerben kezeli, ezáltal a világrekorder vetőgép kapacitása tovább növekszik.

„A vontatott, nagy munkaszélességű Tempo L család tovább bővül, bevezetjük az új Tempo L Central Fillt, amely egy központi tartályban tárolja a vetőmagot és a műtrágyát” – ismertette Mattias Hovnert, az értékesítés és marketing vezetője.

A Central Fill funkció azt jelenti, hogy a gazdálkodónak csak egy nagy központi tartályba kell töltenie a vetőmagot, a korábban megszokott soronkénti feltöltés helyett. A vetőgép ezután maga gondoskodik a vetőmag és a műtrágya elosztásáról az egyes soregységek között, amit a világrekorderhez illő sebességgel és pontossággal tesz meg.

A központi feltöltés funkcióval a gazdálkodó még nagyobb napi teljesítményt tud elérni, ezáltal tovább növelve a termelékenységet.

Az új Tempo L Central Fill 16 vagy 24 soros változatban lesz kapható, ami modelltől függően 450 és 762 mm közötti sortávolságokat tesz lehetővé. A nagy napi teljesítményhez igazodva, a vetőgépet egy új típusú tartállyal látták el, amely 2 200 liter vetőmag és 5 000 liter műtrágya, azaz összesen 7 200 liter inputanyag befogadására képes.

„A Tempo L Central Fill új tartálya elöl két ventilátorral van felszerelve, amelyek biztosítják a vetőmag és a műtrágya nagy teljesítményű adagolását. A Central Fill rendszer mögött álló technológia nagyon intuitív. Nincs központi motor, amely a vetőmagot adagolja, ehelyett minden egyes soregység maga szabályozza a szükséges vetőmagok számát, hogy segítse az egyedi, nagy pontosságú PowerShoot vetőmag-adagolórendszert” – fejezte be előadását Mattias Hovnert.

Az új Tempo L 16-24 Central Fill premierje szintén a hannoveri Agritechnica szakkiállításon lesz, és a vetőgép szintén 2022 végétől lesz kapható.

Legutóbb itt írtunk a svéd gépgyár innovációiról.

 

Vaderstad